Aplicațiile de monitorizare Covid-19, în atenţia europarlamentarilor. Ce impact au asupra drepturilor cetăţenilor

Ultima actualizare: 29-06-2020 21:34
Aplicatie
Pro TV

Măsurile împotriva Covid-19 sunt necesare, dar impactul lor asupra vieții private și a libertății trebuie să fie proporțional și temporar.

Aceasta este concluzia Mariei Arena, președintele subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European, potrivit unui comunicat de presă.

Criza provocată de pandemia de Covid-19 a pus la încercare unele dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. În cadrul unui interviu transmis pe Facebook, Maria Arena a vorbit despre aspectele privind drepturile omului ca răspuns al UE la pandemie.

Uniunea a avut un rol important în procesul de liberă circulație a mărfurilor și a serviciilor, inclusiv medicamente și echipamente, către țările care au nevoie cel mai mult de acestea, a spus Arena, dar este „foarte important să se revină la libertatea de circulație a cetățenilor”.

Europa nu este Europa fără asta, a mai spus ea.

UE se coordonează în prezent cu statele membre pentru a relaxa controalele la frontieră impuse de Covid-19, pentru a permite oamenilor să călătorească din nou, dar măsurile de prevenire a răspândirii virusului rămân, iar unele dintre ele ridică probleme de confidențialitate. Acestea vizează aplicațiile de urmărire a Covid-19, pe care UE le-a recunoscut ca o modalitate de a ajuta la deschiderea frontierelor.

"Este important să lucrăm cu tehnologie, inclusiv urmărirea oamenilor, pentru a preveni contaminarea, dar trebuie să respectăm principiile", a spus Arena.

"Aplicația trebuie să respecte legislația UE privind protecția datelor.", a mai spus oficialul european.

Ea a mai a menționat că - într-o rezoluție, adoptată la 17 aprilie - Parlamentul a solicitat o serie de garanții în ceea ce privește detectarea realizată de aplicații. Informațiile procesate trebuie distribuite în cadrul legislației existente în domeniul protecției datelor, care oferă un anumit nivel de garanție pentru protejarea drepturilor omului, și nu în conformitate cu legislația de urgență, a adăugat Arena.

Întrebată cu privire la procesul de echilibrare dintre viața privată și practici precum termoscanarea și solicitarea de prezentare a unui certificat medical atunci când călătoresc în anumite țări, a spus:

„Sunt de acord că, într-o situație normală, nu ar fi normal să existe acest tip de monitorizare. Dar nu este cazul acum. Dacă vrem să redeschidem frontierele, dacă vrem să monitorizăm situația pandemică, trebuie să avem mai multe informații."

Europarlamentarul Arena a atins, de asemenea, problema privind deteriorarea drepturilor omului în unele țări, în timpul pandemiei. „Acum trebuie să revenim la normal și să readucem drepturile omului în centrul discuției.”

Solidaritatea este cel mai important aspect în combaterea crizei, a concluzionat președintele comisiei: „Europa este la fel ca o barcă: nu poți salva partea din față a unei bărci fără a salva spatele”.

Ce spun alți europarlamentari despre aplicațiile mobile de urmărire Covid-19

 

"Trebuie să fim foarte clari, dacă dorim acest lucru, și dacă este acceptabil sau nu", afirmă Patrick Breyer (europarlamentar, Grupul Verzilor / EFA) de la Partidul Piraților germani.

"Există o lipsă de respect pentru drepturile fundamentale din partea Comisiei UE și cred că trebuie să își asume actul și să susțină drepturile noastre, deoarece nu există nicio contradicție între abordarea eficientă a acestei crize și respectarea drepturilor fundamentale." - a mai spus el, potrivit Euronews.

 "Este fundamental ca instalarea și utilizarea unei aplicații să fie voluntară", a declarat și Johannes Bahrke, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. "Vrem să îi asigurăm pe cetățeni că pot avea încredere în aceste aplicații, că respectă securitatea, confidențialitatea, protecția datelor și sunt eficiente pentru ca oamenii să le folosească."

La rândul său, europarlamentarul liberal Sophie in 't Veld, din cadrul comisiei Parlamentului pentru libertăți civile, a solicitat comisiei să elaboreze un cadru legislativ clar pe lângă liniile directoare anunțate deja.

"Această problemă nu se referă numai la confidențialitate și protecția datelor, ci este și despre armonizarea, interoperabilitatea și domeniul de joc pentru furnizori," a spus ea, potrivit EUObserver.

Conservatorii din Partidul Popular European (PPE) au anunțat într-o declarație citată de Euractiv că o aplicație europeană unică, care să respecte standardele UE de protecție a datelor, este „crucială” în lupta împotriva COVID-19.

În declarația citată se mai arată că „posibilitățile tehnice de colectare a datelor în mod anonim și în conformitate cu legile UE privind protecția datelor existente sunt deja disponibile” cu ajutorul unui software dezvoltat de consorțiul PEPP-PT (Proiectul European de Monitorizare a Proximității Pan-Europene). 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO