„E o luptă împotriva Diavolului!". Primul preot care îl apără pe ÎPS Teodosie după decizia BOR. Ce spun mirenii
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este din nou în centrul unei anchete. Într-un document semnat de Patriarhul Daniel, el este acuzat că nu respectă hotărârile Sinodului și încalcă practicile bisericești.
Printre altele, i se cer explicații și pentru că a ridicat, fără drept, mai multe persoane la rangul de cleric.
Cancelaria Sfântului Sinod a trimis documentul arhiepiscopiilor din țară, cărora le-a cerut să nu-l mai invite pe Teodosie să oficieze slujbe religioase.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Una dintre acuzațile aduse lui Teodosie este legată de modul în care acesta oficiază slujbele la Arhiepiscopia Tomisului. El este mustrat pentru faptul că în cadrul Sfintei Liturghii recită „pe de rost” Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, deși acest lucru se face numai în cazuri excepționale.
"Astfel, nu doar că se creează o stare de tulburare a slujbei Sfintei Liturghii, care pune în dificultate mai ales pe ierarhii co-slujitori (care de altfel i-au şi semnalat ierarhului tomitan că ceea ce face este necanonic), dar se şi încalcă flagrant practica euharistică panortodoxă, precum şi punctul 7 al hotărârii sinodale nr. 630 din 17 februarie 2011", se arată în hotărârea Sfântului Sinod, care a fost semnată de Patriarhul Daniel.
Molitfele Sfântului Vasile cel Mare au fost concepute cu scopul de a vindeca trupul și sufletul celui greu încercat de diavol și pentru înlăturarea sau alungarea acestuia și a lucrărilor sale.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit că aceste rugăciuni se vor citi doar în zilele de post, în cazuri individuale și în legătură cu Taina Sfântului Maslu. Teodosie este acuzat însă că le citește de prea multe ori la slujbele la care participă.
Ce face ÎPS Teodosie înainte de a citi Moliftele Sfântului Vasile cel Mare
Ioan Istrati, preot: "ÎPS Teodosie citește moliftele Sfântului Vasile destul de des, aproape în fiecare zi, dar totdeauna cu post negru înainte. Sunt niște rugăciuni foarte puternice, e o luptă împotriva Diavolului".
Credincioasă: "Eu, de câte ori l-am văzut chiar și la noi în biserică, mi-a plăcut de ce a făcut. Eu mă simt foarte bine, mă luminează".
Teodosie mai este acuzat că a hirotonit-adică a ridicat la rang de cleric, fără drept, mai multe persoane care, potrivit Sfântului Sinod, nu îndeplineau condițiile necesare.
ÎPS Teodosie trebuie să transmită Patriarhiei, în următoarele două săptămâni, o serie de explicații cu privire la încălcări ale disciplinei canonice și a unor hotărâri ale Sfântului Sinod al BOR.
Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de hirotonii necanonice, de invitarea unor episcopi din străinătate fără acordul Patriarhului Daniel și de faptul că și-a dat binecuvântarea pentru ca un profesor mirean să ajungă conferențiar la Facultatea de Teologie din Constanța.
Contactat de Știrile PRO TV, Arhiepiscopul Tomisului nu a dorit să comenteze acuzațiile.
Lui Teodosie i se mai impută și faptul că ar fi declarat că mănăstirea Văcăreștii Noi, construită în apropiere de localitatea Lumina, județul Constanța ar fi succesoarea de drept a Mănăstirii Văcărești din București, demolată de comuniști în 1986.