E-factura îi pune în încurcătură și pe antreprenori și pe angajații statului. Lista problemelor

×
Codul embed a fost copiat

La mai bine de o lună și jumătate de la implementare, E-factura, sistemul de facturare electronică, îi pune în încurcătură și pe antreprenori și pe angajații statului.

Când nu se blochează serverele ANAF, apar alte erori tenhice. În paralel, Ministerul de Finanțe, a lansat un nou ghid la solicitarea mediului de afaceri. Și lucrează la o aplicație simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi.

Sunt problemele de care se lovesc zilnic cei care lucrează în contabilitate, antreprenorii sau angajații care se conectează la serverele ANAF. De cele mai multe ori, facturile se încarcă foarte greu sau apar erori.

Valentina Saygo: „Nu functionează de o săptămână serverul ANAF, pe serverul ANAF, nu vorbim doar de e-factura, dar vorbim de alte disfunctionalități sau alte registre pe care trebuie să le verificăm, de exemplu registrul contribuabililor înscrisi în scopuri de TVA.”

Într-un studiu la care au participat 3.000 de firme, peste 60% dintre antreprenori au declarat că au costuri mai mari, iar mai bine de jumătate sunt nemulțumiți de modul în care funcționează platforma ANAF.

Citește și
casa viitor
Casa viitorului, inventata de cativa studenti din Capitala. Factura la utilitati e zero, iar locuinta poate aduce si bani
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”

Dar trebuie spus și că nivelul de digitalizare al antreprenorilor este mic. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la competitivitatea digitală, arată rezultatele indicelui economiei și societății digitale.

Florin Jianu, președintele IMM-urilor: „Date fiind abilitățile digitale scăzute apelează la consultanți, apelează la contabili și atunci noi am cerut statului să vină cu elemente de susținere, vouchere digitale. Preluarea unor costuri, un consultant sau un curs de competențe digitale.”

Probleme apar și pentru cei care au nevoie de semnătură digitală. Confruntați cu un volum mare de cereri, furnizorii nu mai fac față și au întârzieri mari.

În paralel, Ministerul de Finanțe va organiza săptămânal din luna martie seminare online pe tema E-factura. Și a lansat un nou ghid, în care sunt menționate mai multe actualizări ale sistemului.

De exemplu, pentru cei înscriși deja în platformă, sistemul E-factura poate să fie folosit independent, fără accesarea spațiului privat virtual, portal care se blochează frecvent.

A fost introdusă și funcția de autofacturare, care permite trimiterea de facturi în numele furnizorului, iar platforma nu mai înregistrează aceași factura de mai multe ori. În paralel, antreprenorii sunt consultați săptămânal pentru a îmbunătăți sistemului, iar oficialii vor să simplifice facturile electronice pentru firmele mici.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: „La interfață nu va mai fi necesară din cele 100 de câmpuri pe care le are forma dezvoltă. Încercăm să le reducem la minim, modul va conține doar câmpurile minim obligatorii, astfel încât informațiile să fie simplu de completat și de utilizat.”

Până acum au fost introduse peste 35 de milioane de facturi electronice în valoare de peste 370 de miliarde de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Citește și...
Factura uriasa primita de o femeie din Iasi, pentru energia electrica pe 3 luni.
Factura uriasa primita de o femeie din Iasi, pentru energia electrica pe 3 luni. "Nu e normal, nu am de unde sa platesc"

Necaz mare pentru o femeie de 39 de ani din Iasi, care s-a trezit pentru un consum de 3 luni, din vara lui 2015, cu o factura la energia electrica de peste 22 de mii de lei.

Casa viitorului, inventata de cativa studenti din Capitala. Factura la utilitati e zero, iar locuinta poate aduce si bani
Casa viitorului, inventata de cativa studenti din Capitala. Factura la utilitati e zero, iar locuinta poate aduce si bani

Casa viitorului, a fost construita, de cativa studenti din Capitala. Locuinta produce singura curent electric, apa calda sau aer conditionat, si nu are centrala termica sau aparate de climatizare.

Putin ameninta Ucraina ca opreste gazele in 3-4 zile daca factura nu e platita. De ce vorbeste de un
Putin ameninta Ucraina ca opreste gazele in 3-4 zile daca factura nu e platita. De ce vorbeste de un "genocid" in Donbas

Decizia Kievului de a suspenda alimentarea cu gaze naturale a regiunilor controlate de separatisti prorusi in estul Ucrainei "miroase a genocid", a denuntat presedintele rus Vladimir Putin.

Recomandări
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders:
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders: "Marile cazuri de corupție din România nu ajung în instanță"

Într-un interviu exclusiv acordat corespondentului PRO TV la Bruxelles, Camelia Donțu, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat că “nu sunt atât de multe cazuri la nivel înalt în justiție"

MApN: Au fost identificate resturi de la o dronă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din Tulcea
MApN: Au fost identificate resturi de la o dronă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din Tulcea

MApN anunţă că, în urma căutărilor începute miercuri, după atacuri cu drone ale forţelor ruse în Ucraina, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din judeţul Tulcea.

Surse: Marcel Ciolacu, întâlnire informală cu „băiatul obraznic al UE”, Viktor Orban. Ce scandal a provocat Orban anul trecut
Surse: Marcel Ciolacu, întâlnire informală cu „băiatul obraznic al UE”, Viktor Orban. Ce scandal a provocat Orban anul trecut

Premierul Marcel Ciolacu urmează să aibă o întâlnire informală, vineri, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, potrivit unor surse guvernamentale.