Părinții se tem că și acest an școlar este compromis. Profesor: "E de fapt o învățare mai mult individuală"

Ultima actualizare: 26-09-2020 09:25

Multe dintre școlile din țară s-au închis, vineri, pentru a fi pregătite acolo secții de votare. Cursurile s-au ținut online și au ieșit din nou la iveală problemele cu care se confruntă profesorii și elevii.

Chiar dacă de miercuri se pot ține ore în clase, reprezentanții părinților spun că și acest an școlar este compromis.

„Foarte mari probleme cu conectarea, nu ne lasă să intrăm, nu merg codurile, nu putem face nimic. Primele două ore am reuşit, după aceea s-a blocat tot" povestește un elev experiența școlii online.

Raul este elev în clasa a 5-a la Școala din Prundu Bârgăului, la 17 kilometri de Bistriţa. Şcoala lui este în scenariul verde, dar cum va fi secţie de votare, a trecut la cursuri online. Procesul de conectare îi dă băiatului mari emoţii:

Paraschiva Tabără, mama: „Avem un laptop vechi şi nu merge cu cerinţele de la şcoală, nu ne permitem încă să cumpărăm un laptop nou”.

Timp de trei zile, profesorii şi elevii nu vor putea intra în şcoli, iar predarea se va face online, pentru a fi pregătite secţiile de votare, apoi strânse cabinele. În Capitală, din cele 418 unităţi de învăţământ de stat, în 260 sunt organizate secţii de votare. La nivel naţional, autoritățile nu au pus la dispoziţie numărul total de şcoli care trec în învăţământul online.

Chiar și la școlile dotate apar hibe

 

Orele online sunt o provocare atât pentru elevi, cât şi pentru profesori.

Profesor matematică, liceul Dante Alighieri: „E foarte drăguţ cu cei de clasa a 9-a care sunt mai puri şi care vor să lucreze şi să invețe, un pic mai dificil cu clasele mai mari, adică cu clasa a 11-a. E de fapt o învățare mai mult individuală decât ceea ce se întâmplă la şcoală”.

Iulian Cristache, federație părinți: „Problema online-ului este una la nivel naţional, chiar şi acolo unde sunt dotările necesare, pentru că s-ar putea că microfonul să nu fie de cea mai bună calitate, s-ar putea ca modul în care este orientată camera spre tabla să nu fie în regulă. Oricum este un an într-un procent major compromis pentru că vom avea mai mult de 50% online şi oricât am vrea noi, online-ul nu se compară cu tradiţionalul."

Tabletele de la Guvern nu au ajuns la copii

 

Rămâne însă problema copiilor care nu au acces la internet sau la un dispozitiv electronic. Potrivit unor surse guvernamentale, din cele 250.000 de tablete promise de ministerul educaţiei se vor livra, până mâine, 20.000 în Argeş, Mureş şi Bucureşti. Pentru al doilea lot, de aproximativ 108.000, se aşteaptă rezultatul licitaţiei de la ONAC. Tabletele vor fi trimise în restul ţării, mai puţin Moldova, regiune pentru care va fi făcută o licitaţie în regim de urgenţă.

Ana Maria Stanciu, consultant în educație digitală: „Foarte multe şcoli nu au primit încă tablete sau nu au fost în stare să motiveze oamenii de la nivel local să le obţină. O să avem cam aceeaşi predare din luna martie. Cred că rata succesului în acest an şcolar depinde foarte mult de ce vor face toţi actorii implicaţi. Cred că procesul educaţional va fi undeva la 60-70%, pentru că se va pierde mare parte din chestiile practice, se va pierde feedbackul la clasă”.

Reprezentant elevi: „Mulţi copii, da, vor rămâne pe dinafară şi va fi complet şi va fi materie pierdută. Văzusem o soluţie care nu e sustenabila dar care a fost implementată de anumite școli din mediul rural. Îngrijitoarele mergeau cu plicuri în care erau cursurile la copii acasă. Sunt nişte cârpeli de fapt, nu sunt nişte măsuri în sensul propriu al cuvântului".

Elevii ar trebui să revină la școală miercuri, pe 30 septembrie, după ce sălile de clasă vor fi dezinfectate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO