Experții avertizează cu privire la o criză alimentară. România ar putea fi însă favorizată
Criza sanitară provocată de coronavirus ar putea fi urmată de una alimentară, avertizează experții. Muncitorii sezonieri din agricultură nu mai pot trece granițele, iar transporturile de materie primă și produse se desfășoară cu dificultate.
România ar putea întoarce însă situația în favoarea sa, căci sute de mii de lucrători s-au întors acasă și nu mai pot pleca deocamdată. Autoritățile și firmele din agricultură nu sunt totuşi pregătite să le folosească experiența.
Un fermier din Bihor cultivă hectare întregi cu căpşuni, iar după Paște va avea de recoltat zilnic sute de kilograme. Trage nădejde că va găsi uşor culegători, pentru că mulţi muncitori s-au întors în ţară, alungaţi de pandemie.
Doar Germania şi Franţa au nevoie urgentă de 500 de mii de lucrători în agricultură, iar noi îi avem acasă şi nu trebuie decât să-i atragem pe câmp şi în ferme.
Leo Pit, fermier: "N-au reuşit să meargă afară din ţară, mulţi s-au întors din cauza acestui virus şi, unii dintre ei, chiar ei m-au contactat să muncească. Avem nevoie de producătorii locali, se blochează graniţele şi, dintr-o dată, ne trezim că nu mai avem ce să mâncăm."
Vali şi Marius au muncit în strainătate mulţi ani, însă acum s-au întors acasă şi lucrează la o fermă de vaci din judeţul Bacău.
Vasile Afloroaie: "La început a fost greu să mă întorc şi m-am gândit mult vreun an. Pe urmă am luat decizia."
Marius Trifan: "Se poate munci şi aici să câştigi un ban. Programul e asemănător cu cel de afară şi îţi poţi întreţine familia şi te poţi întreţine şi pe tine."
Agricultura românească poate fi ajutată aşadar de muncitorii sezonieri întorşi în ţară. Chiar dacă majoritatea sunt necalificaţi, ei ar putea fi instruiţi să lucreze cu utilaje moderne.
Agricultorii atrag atenţia că, în contextul pandemiei, în câteva luni nu vom mai avea de ales şi va trebui să ne bizuim pe producţia locală.
Comisia Europeană le-a cerut statelor membre să facă tot posibilul pentru a le permite muncitorilor sezonieri din agricultură să treacă frontierele. Ei sunt consideraţi lucrători care îndeplinesc funcţii critice, la fel ca angajaţii din sănătate şi utilităţi publice.