Duminica Floriilor la catolici. Mii de enoriași, cu flori și ramuri de salcie în mâini, au umplut bisericile
Credincioșii catolici și reformați din toată lumea sărbătoresc astăzi Floriile. Este prima sărbătoare importantă înaintea Paștelui și marchează intrarea triumfătoare a lui Isus Hristos în Ierusalim.
Mii de enoriași, cu flori și ramuri de salcie în mâini, au pornit în procesiuni și au umplut bisericile.
Într-o duminică mohorâtă, sub o ploaie măruntă, credincioșii au pornit în procesiune, amintind de mulțimea care, cu mii de ani în urmă, l-a primit pe Isus în Ierusalim. În Capitală, oamenii s-au întâlnit pentru început la Biserica Franceză, unde au fost sfințite ramuri de salcie, dar și flori.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Femeie: „Le punem în vază și le păstrăm amintire. Mai ales mâțișorii care sunt specifici Bisericii Catolice și pentru noi catolicii. Și celelalte flori la fel, semnifică sărbătoarea mare a Floriilor.”
Femeie: „Le ținem în casă, le punem la o iconiță. Și ne bucurăm foarte mult.”
Preot Daniel Bulai: „Ne amintesc de oamenii din Ierusalim care și ei purtau în mâini palmieri, ramuri de palmieri. Iar noi, asemenea lor, astăzi ținem în mâini ramuri, flori și vrem să ne bucurăm de intrarea triumfătoare a lui Isus în Ierusalim.”
În Iași, peste 1.200 de oameni au participat la slujba de Florii, oficiată la Catedrala Catolică.
Femeie: „Vrem să îi insuflăm Evei acest spirit și să cunoască de mică toată tradiția legată de Paște.”
Pr. Adrian Blăjuță, purtător de cuvânt, Episcopia Romano-Catolică din Iași: „Să dea Domnul ca la capătul acestei săptămâni, meditând la pătimirea Mântuitorului, pregătindu-ne sufletește, să putem să ne întâlnim cu cristos cel viu și să vină în sufletele noaste și să ne dea această viață frumoasă.”
Au fost neîncăpătoare și bisericile din Transilvania, acolo unde trăiesc printre cele mai mari comunități de catolici și reformați din România.
Bărbat: „Este perioda postului, e bine să fim un pic mai smeriți, nu neapărat să ținem un post dietetic, mai mult un post spiritual. Să fim mai buni, mai înțelegători, mai empatici.”
Femeie: „Primim o bunăvestire. E o mare bucurie pentru noi. Ne încărcăm cu energie pozitivă. Ne decărcăm de cele rele și păcate.”
Duminica Floriilor marchează totodată și începutul Săptămânii Sfinte, când este comemorată ultima săptămână din viața lui Isus, cu patimile, moartea și învierea Sa. Este de altfel și cea mai importantă săptămână din anul Bisericii. Pe tot parcursul ei vor avea loc ceremonii importante precum ritualul spălării picioarelor, din Joia Mare, ori Calea Sfintei Cruci, din Vinerea Mare.
Paștele Catolic va fi sărbătorit duminica viitoare, pe 9 aprilie, zi care coincide cu Duminica Floriilor la ortodocși. Paștele Ortodox va fi sărbătorit o săptămână mai târziu, pe 16 aprilie.