Dovlecii, la mare căutare în această perioadă. Cât costă un kilogram
E vremea dovlecilor și poate nu știați că țara noastră este unul dintre marii producători din Europa.
Fermierii spun că sunt căutați de clienții care s-au reîntors la gustul dulce pe care-l folosesc atât în plăcinte, cât și în supe-creme sau garnituri. Și cum se apropie Halloweenul, mulți îl caută și pentru decorațiuni.
La Lungulețu, în Dâmbovița, grămezi imense de dovleci se întind la marginea drumului, pe lângă porțile fermierilor. Se vând cu doi lei kilogramul.
Marii fermieri au inclusiv contracte cu supermarketuri, restaurante și patiserii. Dovlecii sunt recoltați acum și folosiți mai ales în sezonul rece. Românii au descoperit multe rețete care îi pun în valoare gustul dulceag.
Cristian Codrea, manager restaurant vegetarian: „Se amestecă cu brânză de capră și halloumi și se pune în forme de silicon, iar apoi în cuptor 25 de minute. Se combină gustul brânzei cu gustul dulceag al dovleacului. Se servește cu sos de hrean și smântână."
La mare căutare sunt și semințele. Uleiul obținut din ele e considerat un adevărat medicament: conține grăsimi bune, e bogat în acid omega 6. Se folosește în salate și are o aromă inconfundabilă.
Felicia Tulai, producător uleiuri presate la rece: „De aici si pretul mai mare. Pentru un litru folosim 4,5, 5 kg de semințe, comparat cu floarea soarelui, unde avem nevoie de aproximativ 3."
România se află pe locul 8 în Europa la producția de dovleci, chiar dacă recoltam cantități tot mai mici în ultimii ani. Unul dintre motive ar fi că statul nu acordă un sprijin special pentru această cultură. Oamenii îl plantează pentru că nu e pretențios.
Producător: „Nu prea e muncă la ei, decât udat și săpat. Pe un ha vreo 10 tone fac."
Producător: „E udați de 3-4 ori dovlecii ăștia. Acum să vedem, 2 lei, un leu jumate, 3 lei cât o vrea Dumnezeu."
Reporter: Ce se caută?
Producător: „Cel mai mult și dovleacul și tărtăcuța decorativă și pentru sâmânță."
Cea mai mare vânzare este în preajma Halloween-ului, sărbătorit din ce în ce mai mult și la noi. Iar copiii vor neapărat să sculpteze felinare din dovleci.