Dosarul Nana a ajuns in instanta. 11 persoane au fost trimise in judecata pentru retrocedarea ilegala a unor terenuri

Sala de judecata

Procurorii Parchetului General au trimis in judecata 11 persoane in dosarul privind retrocedarea ilegala a terenurilor din localitatea Nana, procesul urmand sa se desfasoare la Tribunalul Calarasi.

Infractiunile retinute in acest dosar sunt de constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata, conflict de interese, spalare a banilor si fals in declaratii, relateaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, au fost trimisi in judecata Gheorghe Dobre (primarul comunei Nana), Tudorita Niculae (secretar in cadrul Primariei Nana), Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Simona Alina Preda, toti functionari in cadrul Primariei Nana.

De asemenea, au fost trimisi in judecata Vasilica Preda (contabil), Domnica Enciu, Daniela Negoita, Nicolae Tudorache (casier in cadrul Primariei Nana), Georgica Stolea.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, in perioada 2005 - 2010, Tudorita Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu si Marian Dobre, precum si fostul primar al comunei Nana, Dumitru Budesteanu (in prezent decedat), au initiat, constituit si sprijinit un grup infractional organizat, care a avut ca scop retrocedarea de terenuri agricole prin eludarea dispozitiilor Legii fondului funciar si a celorlalte reglementari in domeniu.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu, iesire nervoasa in cazul terenurilor de la Nana. "A fost o actiune politica initiata de premier"
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

In timp, la grupul infractional au aderat inculpatii Simona Alina Preda, Gheorghe Dobre, Vasilica Preda, Domnica Enciu si Daniela Negoita. Faptele care au constituit obiectul cercetarilor in acest dosar vizeaza un numar de 128 cereri de retrocedare de terenuri agricole, toate solutionate de Comisia Nana in perioada mai 2006 - decembrie 2010.

Procurorii arata ca aproximativ 44% din cererile de revendicare erau formulate in numele inculpatilor, sotiilor sau sotilor, parintilor, bunicilor acestora sau in numele altor rude sau afini. Astfel, contrar dispozitiilor legale care prevad ca cererea se depune personal sau prin mandatar, membrii grupului au savarsit diverse manopere frauduloase, precum completarea ori falsificarea cererilor in modalitatea contrafacerii semnaturii titularului ori prin antedatare.

De asemenea, acestia au scris, au acceptat depunerea si au inregistrat retroactiv in registrul special de fond funciar cereri care au fost depuse peste termenul de decadere prevazut de legislatia in domeniu, cereri despre care s-a stabilit ca nu au fost semnate de titulari. Mai mult, din probatoriul administrat in cauza s-a stabilit ca cererile nu cuprindeau toate datele si elementele necesare, solutionarea lor facandu-se in lipsa actelor prevazute de lege (certificatul de deces al autorului terenului revendicat, certificatul de mostenitor sau declaratia pe proprie raspundere).

Solutiile adoptate de Comisia de fond funciar Nana au fost determinate de savarsirea de catre unii inculpati de actiuni sau inactiuni care au avut ca rezultat indeplinirea in mod defectuos ori neindeplinirea atributiilor legale, acestea avand ca scop obtinerea unor foloase necuvenite constand in dobandirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri pe numele lor sau pe numele altor persoane.

Infractiunile de abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu retinute in sarcina inculpatilor au avut ca rezultat producerea unei pagube in dauna domeniului privat al statului in cuantum de 3.076.949 lei. In scopul recuperarii pagubei, s-a dispus instituirea sechestrului penal asigurator asupra terenurilor dobandite prin savarsirea infractiunilor retinute in sarcina inculpatilor.

Totodata, in vederea confiscarii bunurilor provenite din savarsirea infractiunii de spalare a banilor, s-a instituit masura sechestrului penal asiguratoriu asupra unor bunuri mobile si imobile ale inculpatilor.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Inspectia Judiciara: Declaratiile lui Traian Basescu privind dosarul Nana au avut impact negativ asupra sistemului judiciar
Inspectia Judiciara: Declaratiile lui Traian Basescu privind dosarul Nana au avut impact negativ asupra sistemului judiciar

Declaratiile fostului presedinte Traian Basescu despre sechestrul pus de procurori pe terenuri din comuna Nana au avut un impact negativ asupra sistemului judiciar si au afectat independenta procurorului care instrumenteaza dosarul.

Traian Basescu, iesire nervoasa in cazul terenurilor de la Nana.
Traian Basescu, iesire nervoasa in cazul terenurilor de la Nana. "A fost o actiune politica initiata de premier"

Traian Basescu acuza actiuni politice la nivel inalt, in dosarul retrocedarilor de la Nana, si arata cu degetul catre premier si procurorul general.

"Toate ni se trag de cand a cumparat Basescu pamant aici". Ce spun oamenii din Nana dupa ce s-au trezit cu sechestru pe teren

Procurorii parchetului general au pus sechestru pe pamanturile Ioanei Basescu de la Nana, judetul Calarasi. Masura a fost luata in dosarul in care se verifica modul in care au fost retrocedate peste 700 de hectare de pamant.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.