Zece medici, printre cei 22 de arestati in dosarul decontarilor ilegale de analize

×
Codul embed a fost copiat

Se strange latul in jurul doctorilor si asistentilor implicati in dosarul analizelor false. Procurorii au probe solide care arata cat de bine era organizata aceasta retea, care s-a jucat inclusiv, cu vietile unor oameni bolnavi.

Duminica, 31 martie

13:00 Zece medici specialisti si de familie se numara printre cele 22 de persoane arestate preventiv pentru 29 de zile, sambata seara, in dosarul decontarilor ilegale de analize, potrivit deciziilor luate de Tribunalul Bucuresti.

Printre arestati sunt si administratorii celor doua laboratoare de analize vizate in acest caz, angajati ai acestora si asistente medicale.

In cazul altor 15 persoane, instanta a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva, dispunand in schimb interdictia de a parasi tara.

Citește și
medicamente, citostatice
Prima victorie a bolnavilor de cancer in fata autoritatilor. Guvernul a aprobat un imprumut vital
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Propunerile de arestare preventiva a celor 37 de persoane care fusesera retinute au fost judecate de doua complete ale Tribunalului Bucuresti.
 

08:00 Un numar de 22 de persoane, printre care administratorii celor doua laboratoare vizate in dosarul decontarilor ilegale de analize, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate sambata seara de Tribunalul Bucuresti.

Restul celor retinuti in acelasi dosar, printre care medicul cardiolog Sergiu Barsan si Viorel Ordeanu, medic de laborator la Uromed, vor fi cercetate in libertate, dar cu interdictie de a parasi tara, a mai hotarat instanta.

Decizia instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

In acest dosar, in care 42 de persoane sunt urmarite penal pentru inselaciune si complicitate la aceasta fapta, au fost retinuti vineri seara administratorii laboratoarelor de analize Uromed Center si CityLab, angajati ai acestora, medici si asistente.

Sambata, 30 martie

18:40 Pe langa actele ridicate in urma perchezitiilor, exista si interceptari. Astfel, anchetatorii au aflat ca medicii de familie trimiteau zilnic cel putin 20 de bilete falsificate la cele doua laboratoare implicate in acest urias scandal.

Procurorii au retinut 37 de persoane. Medici de familie, medici specialisti sau angajati ai celor doua laboratoare - Citylab si Uromed.

Suspectii aveau un sistem de colaborare foarte bine pus la punct sustin procurorii. In primul rand, laboratoarele aveau o intelegere cu medicii sau cu asistentele lor. Astfel, fie doctorii, fie asistentele, care in unele cazuri se foloseau de parafa sefilor fara ca ei sa stie, emiteau constant biletele false de trimitere, denumite fictiv "bomboane" sau "burti". Acestea erau transportate de multe ori prin intermediari la cele doua laboratoare. O data ajunse la destinatie erau introduse in sistemul informatic cu un anumit user, pentru a fi diferentiate de restul.

Procurorii spun ca medicii de cele mai multe ori nu consultau pacientii, dar se foloseau de datele lor pentru a completa biletele. Uneori puneau un diagnostic fictiv alteori foloseau unul anterior din fisele oamenilor.

Altii insa faceau consultatii si puneau diagnostice. Insa pe langa biletul real, emiteau si unul fals care mergea la cele doua laboratoare.

De exemplu, un medic ginecolog din sectorul 1 a fost dat de gol chiar de propriile greseli din biletul fals de trimitere. In loc sa ceara analiza unor probe specifice recoltate de la paciente, femeia a solicitat celor doua laboratoare analize pentru sange si sumar de urina.

De multe ori, insa, spun procurorii, intermediarii pierdeu probele biologice. In final, angajatii completau rezultate false pe buletinele de analiza.

Citeste si:

Frauda de 500.000 euro cu analize false. Cum au pacalit doua laboratoare din Capitala pacientii

14:00 In referatul cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile se precizeaza ca au fost emise ordonante de retinere pentru Semseddin Daskiran si Suleiman Memitanly (administratorii laboratoarelor), Mohamad El-Rifai, Muteba Kanda, Kamai Osman, Monica Ursu (medic specialist obstetrica si ginecologie), Mihaela Liliana Ivascu, Corina Gabriela Iancu (medic endocrinolog), Melania Pandrea, Ana-Maria Baciu, Sergiu Barsan (medic cardiolog), Dana Buduluca, Calin Danuta, Ioana Coconeanu, Bogdan Ioan Coculescu, Irina Cristea, Mihaela Cristea, Valentina Dragusin (asistent medical), Alina Eremia, Ileana Gheorghe, Mihaela Gheorghiu, Luiza Ilioiu, Marana Anda Iosup, Rodica Lazar Contes (medic pediatru), Teodora Marin, Rodica Matei, Maria Munteanu, Aura Nimigean, Viorel Ordeanu, Mihaela Pana, Corina Patazi, Mihai Stanciu, Crenguta Serboiu (medic specialist radiologie), Anca Telguta, Monica Toca si Cristian Alexandru Vasile Bugarin.

Potrivit declaratiilor date de angajati ai laboratoarelor, fiecare medic trimitea zilnic in jur de 20 de bilete falsificate.

Majoritatea medicilor "stiau ca biletele trimise catre Uromed erau fictive, doctorii fiind cei care le intocmeau, le parafau sau le cereau asistentelor sa le intocmeasca", sustin anchetatorii.

Din interceptarile efectuate in cauza rezulta ca unii medici falsificau bilete de trimitere pentru investigatii paraclinice, la instigarea administratorilor Uromed Center si Citylab.

In referat se mai precizeaza ca biletele de trimitere erau transmise prin soferul Stanciu Mihai.

Sumele de bani platite drept mita erau date de administratori tot prin intermediul soferului.

In acest sens, procurorii au mentionat in referat interceptarea unei convorbiri telefonice purtate in 24 aprilie 2012 de Daskiran Semseddin, zis Kemal, si Mihai Stanciu.

"Stanciu Mihai: Da sefu! Si pentru Ursu cum fac?

Daskiran Semseddin: Eu plec acuma pana la Pipera sa inscriu masina si…de o ora ma intorc vin CITYLAB si-ti dau…

Stanciu Mihai: Nu o mai gasesc.

Daskiran Semseddin: Cum?

Stanciu Mihai: Nu o mai gasesc. Ca ea e pana pe la unu jumatate doua.

Daskiran Semseddin: Bine spune-i ca sa mai…se rezolva, ai inteles? Si e mai multe nu e problema dam mai mult.

Stanciu Mihai: Da, nu numai…nu-mi lasati ca …ma duc maine dupa-amiaza si gata!

Daskiran Semseddin: Am inteles, maine dupa-amiaza sa duci dar spune-i sa face mai (neinteligibil). Intelegi ce zic?

Stanciu Mihai: Eu vorbesc la telefon cu ea nu ma mai duc acolo ca daca nu sunt pregatit nu ma duc ca nu are rost! Eu stiu ce…deci daca nu sunt pregatit nu are rost sa ma duc acolo . Eu am vorbit cu ea de dimineata.

Daskiran Semseddin: Deci maine…te trimit pregatit pentru mai multe sa faci mai multe intelegi?

Stanciu Mihai: Pai da nu stiu daca are, o sa vorbesc cu ea daca are loc in registrul ala se rezolva dar daca nu, nu!

Daskiran Semseddin: Rezol…sa vorbesti daca este ok…intelegi? Maine duci cu mai multe ai inteles ce zic?

Stanciu Mihai: Da, da am inteles."

In descrierea modului de operare al retelei, anchetatorii mentioneaza ca biletele de trimitere false erau denumite de inculpati, in limbaj codificat, "bilete extra", "bomboane" sau "burti".

Potrivit procurorilor, angajatii laboratorului primeau biletele de trimitere false, le introduceau in circuitul laboratoarelor, prin intermediul sistemului informatic Medis, si le inaintau spre decontare catre Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.

Limbajul codificat este exemplificat prin interceptarea unei convorbiri dintre administratorul Uromed si asistenta medicala Valentina Dragusin.

"D. Semseddin: Da.

Vali: Mama, fii atent. Cand mai imi aduci bomboanele din astea de bagat aici...

D. Semseddin: I!

Vali: Daca nu are strada, numar, sector, le-am respins automat.

D. Semseddin: Si ce? Sector...

Vali: Pai nu e niciuna. Eu stau si pierd timpul cu fiecare in parte sa caut sectorul pe internet. Deci le spui din start: numar, strada...

D. Semseddin: Da. Bine, sa spunem.

Vali: Si plus ca nu imi scrie: pensionar 1 sau 2. N-am de unde sa-i ghicesc. Plus de asta, spune-le ca toate astea care mi le-a dat acuma, ti le-am dat si in decembrie. In mod normal ar fi trebuit cam la trei, patru luni sa ti le dau. Ti le dau la doua luni. Pe astia i-am mai avut o data"

Persoanele retinute in dosarul decontarilor ilegale de analize au fost prezentate sambata Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva.

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a anuntat ca a dispus inceperea urmaririi penale fata de 42 de persoane, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita si dare mita. In acest caz, vineri, a fost declansata o actiune la care au participat 13 procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si 175 de politisti ai Directiei Generale de Politie Bucuresti, fiind facute 44 de perchezitii domiciliare si, de asemenea, puse in executare 42 de mandate de aducere.

"Activitatea infractionala a constat, in principal, in fraudarea de catre mai multi medici si angajati ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate in realitate, cauzandu-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro", s-a aratat intr-un comunicat al Parchetului Capitalei, remis agentiei Mediafax.

Un numar de 16 medici de familie si specialisti, dar si administratori si angajati de la doua laboratoare, se numara printre cele 42 de persoane urmarite penal in dosarul decontarilor ilegale de analize, potrivit anchetatorilor.

Medicii sunt acuzati ca au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea carora isi opreau 10%.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Clinicile in care s-au investit zeci de milioane de euro stau goale, fara personal si mobilier
Clinicile in care s-au investit zeci de milioane de euro stau goale, fara personal si mobilier

Promulgarea bugetului de stat este asteptata in spitale ca ziua de salariu. Ministerul Sanatatii are nevoie de peste 8 milioane de euro, pentru ca activitatea medicala in sectii din 3 unitati stategice din Bucuresti sa porneasca.

Prima victorie a bolnavilor de cancer in fata autoritatilor. Guvernul a aprobat un imprumut vital
Prima victorie a bolnavilor de cancer in fata autoritatilor. Guvernul a aprobat un imprumut vital

Dupa ani intregi de lupta cu boala, dar mai ales cu lipsurile din sistemul sanitar, bolnavii de cancer castiga astazi o prima batalie in razboiul declarat autoritatilor.

Legea pacientului face ordine in sistemul sanitar. Cum iti RECUPEREZI banii cheltuiti in spitale
Legea pacientului face ordine in sistemul sanitar. Cum iti RECUPEREZI banii cheltuiti in spitale

Apar primele semne timide de normalitate in sistemul sanitar. Patru bolnavi care au platit mii de euro pe tratamente si dispozitive medicale si-au recuperat in sfarsit cheltuielile.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.