Dosarul FRAUDELOR bancare: Vicepresedintele BRD si un fost general DIE, retinuti pentru 24 de ore
Vicepresedintele Bancii Romane de Dezvoltare, Claudiu Cercel - Duca si Florian Dragos Diaconescu, fost general in Directia de Infornatii Externe au primit azi-noapte ordonante de retinere pentru 24 de ore.
In afara de cele doua nume grele din ancheta, alte 22 de persoane au fost retinute si duse in arestul Politiei Capitalei.
Aurel Saramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, va fi cercetat in libertate in dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro.
Foarte probabil, insa, el va fi chemat, in perioada urmatoare, pentru a da noi declaratii.
Aurel Saramet, care dupa inceperea anchetei a fost suspendat din functia de director al Fondului de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, a fost lasat sa plece acasa. Totul dupa ce avocatii sai au reusit sa ii convinga pe procurori ca nu este nevoie sa-si petreaca seara in arest.
Nu acelasi lucru se poate spune si despre Claudiu Cercel - Duca, vicepresedinte al BRD, una dintre cele mai mari banci din Romania. Acesta si-a petrecut noaptea in arest.
Un alt nume greu in dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro este si un fost general DIE, Florian Dragos Diaconescu, care a fost azi-noapte condus de mascati in arestul Politiei Capitalei.
In total, 100 de persoane au fost aduse in fata procurorilor ca sa dea explicatii in legatura cu cel mai amplu dosar de frauda bancara din Romania.
Frauda se ridica la 22 de milioane si presupune un mecanism complex. Procurorii DIICOT vorbesc despre o grupare organizata care, potrivit Mediafax, ar fi fost coordonata de Daniel Ruse, un om de afaceri din Oltenita, fost candidat la primarie. Astfel, in perioada 2010-2012, membrii grupului au realizat beneficii financiare substantiale prin fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.
Anchetatorii spun ca erau racolate diverse persoane din medii sarace pe numele carora se infiintau firme si se cereau credite.
Dosarul cu cererea de credit pentru o investitie in utilaje, de exemplu, ajungea apoi la banca. Aici, se cerea avizul favorabil al Fondului de Garantare a creditelor. Solicitarea ar fi fost aprobata de Aurel Saramet, director al fondului, care ar fi stiut ca dosarul nu este in regula. Atunci, banca dadea banii clientului.
Anchetatorii spun ca, ulterior, cel care obtinea banii nu platea nicio rata. Asa, bancile descopereau ca au credite neperformate. Este cazul Bancii Comerciale Romane care a sesizat imediat parchetul cand a descoperit frauda.
Toti cei retinuti pentru 24 de ore au fost dusi in arestul Politiei Capitalei, urmand ca astazi si fie prezentanti instantei, cu propunere de arestare preventiva.