Dosarul "Frauda la referendum". Martorii audiati: "M-au gasit pe o lista la caminul cultural. Nu era semnatura mea"
Un numar de 12 martori din dosarul referendumului din 2012 - organizat pentru demiterea lui Traian Basescu - au fost audiati de judecatori la termenul de miercuri.
Cei mai multi dintre ei sustin ca nu au votat la respectivul scrutin.
"Mi s-a prezentat o lista de la o alta sectie, o lista suplimentara. Era numele meu acolo, dar nu mi-am recunoscut semnatura", "M-au gasit pe o lista la caminul cultural. Nu era semnatura mea" si "Nu am votat. Am trimis vorba sa vina cu urna mobila, dar nu a venit nimeni" - sunt cateva din declaratiile martorilor audiati miercuri la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Cele 12 persoane audiate sunt din comuna Tiganesti, judetul Teleorman. Majoritatea lor au varste de peste 70 de ani, iar o parte nu stiu sa scrie sau sa citeasca. Dupa ce au dat declaratii in fata instantei, ei au spus ca au fost adusi "cu duba Politiei", asta deoarece instanta a dispus emiterea de mandate de aducere pe numele lor, pentru ca nu s-au prezentat in fata judecatorilor atunci cand au fost citati. Tot miercuri sunt audiati si o parte dintre inculpati, membri ai comisiilor de votare din localitatea Bragadiru-Teleorman.
Dosarul "Frauda la referendum"
In acest dosar, sotii Marius Marinel si Simona Cristina Predut au fost judecati separat de ceilalti 73 de inculpati, prin procedura simplificata, dupa ce si-au recunoscut vinovatia. La 2 iulie, instanta suprema i-a condamnat pe cei doi la cate un an si patru luni de inchisoare cu suspendare si le-a stabilit acestora un termen de incercare de trei ani si patru luni. Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat si vicepremier, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".
Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.
"Infractiunile retinute in sarcina persoanelor implicate in desfasurarea procesului de votare - presedinti si membri ai sectiilor de votare - au constat in principal in aceea ca ei si-au incalcat atributiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, inlesnind falsificarea listelor electorale (atat liste permanente cat si liste suplimentare), prin adaugarea de persoane care nu au facut cerere de vot cu urna mobila, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau in Romania la data referendumului, prin contrafacerea materiala a semnaturilor acestora si introducerea in urne a unui numar de voturi corespunzator semnaturilor falsificate. in acest fel, numarul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obtinute prin falsificarea semnaturilor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, traian basescu, referendum, frauda, demitere,
Dată publicare:
03-09-2014 13:33