Dosarul mitei la PSD Arad: "Cum să legi un om pentru o șpagă de 700 de euro?"
''Lăsăți-i să petreacă sărbătorile acasă, lângă copii!'' Asta le-au cerut marți judecătorilor Înaltei Curți, avocații inculpaților anchetați în dosarul mită la PSD Arad.
La rândul lor, procurorii DNA au încercat din nou să convingă instanța supremă că cei bănuiți că strângeau șpăgi de la transportatori, ar trebui arestați preventiv. O decizie finală va fi luată, abia miercuri.
Nicolae Trăistaru, avocat: „Cum să legi un om pentru o șpagă de 700 de euro, când nu ai legat pe altul pentru o șpagă de 5 milioane?”
Este doar unul dintre argumentele cu care cei opt inculpați au încercat să convingă judecătorii că locul lor este acasă lângă familii, nu în arestul poliției, așa cum au insistat procurorii DNA.
Nicolae Trăistaru, avocat: „Cum vine asta, copiii inculpaților să își aștepte părinții acasă, iar copiii judecătorilor să primească daruri.”
Chiar în debutul ședinței de judecată, procurorii anticorupție i-au avertizat pe judecători și chiar ar fi adus probe că unul dintre șefii DRDP Timișoara le-ar fi cerut subordonaților că în cazul în care vor fi citați la DNA să facă declarații corecte, fapt ce ar fi fost interpretat ca o încercare ilegală de a influența martorii.
Pe martori cu statut de amenințat, dar și pe interceptări și-au bazat anchetatorii insistența de a obține arestarea celor de la Drumuri și Poduri Timișoara, dar și a celor de la agenția de colectare și încasare, bănuiți că ar fi încasat șpăgi de la transportatorii care treceau frontiera de vest a României.
Adrian Vilău, avocat: „Nu sunt dovezi.”
În dosarul de mită de la Direcția de Drumuri Timișoara sunt vizați de suspiciuni de corupție și parlamentarii PSD Gheorghe Dorel Căprar, Florin Tripa și Ioan Chisăliță.
Cele mai multe acuzații îl vizează pe șeful PSD Arad, Dorel Căprar, care ar fi avut ultimul cuvânt în cazul numirii în funcții publice a mai multor persoane.
Potrivit DNA. el ar fi pretins că două dintre numirile de la DRDP Timișoara să fie făcute în schimbul sumei de 5.000 de euro fiecare, iar banii să fie virați casieriei organizației județene de partid. La casieria organizației de partid ar fi avut obligația să plătească o taxă lunară și șefii de instituții locale sau regionale, susținuți în acele posturi de formațiunea politică, iar cuantumul taxei era raportat la funcția deținută.
Pentru că în dosar sunt implicați demnitari, avocații susțin că acesta ar trebui mai degrabă analizat de Parlament decât de procurorii anticorupție.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!