Dosarul Black Cube: un fost sef din directia Anti-Tero a SRI, arestat de procurori. Cum a decurs "Operatiunea Tornado"

×
Codul embed a fost copiat

Un fost ofiter SRI a fost arestat si este acuzat ca ar fi platit cu un milion de lire sterline niste israelieni, ca sa o spioneze pe sefa DNA, Codruta Kovesi.

UPDATE Daniel Dragomir, fost ofiter SRI, a fost arestat, miercuri seara, pentru constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei.

Decizia luata de Tribunalul Bucuresti nu este definitiva, dar este executorie. Ea poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, informeaza News.ro.

Potrivit celor de la DIICOT, suspectul ar fi vrut sa se razbune astfel pentru ca era anchetat de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita. Intrebarea este de unde a avut totusi aceasta suma fabuloasa?

Retinerea fostului ofiter SRI, Daniel Dragomir, a avut loc marti noapte. Barbatul ar fi cel care ar fi platit Black Cube, o firma israeliana, sa o spioneze pe sefa DNA. El a fost pana in 2013, sef al directiei de combatere a terorismului din cadrul SRI.

Citește și
calculator
Black Cube, firma angajata sa o spioneze pe sefa DNA, a vorbit pentru Stirile ProTV. Dezvaluirile lor, respinse de autoritati

Locotent colonelul in rezerva ar fi initiat aceasta tentativa de spionaj cu numele de cod TORNADO, ca sa se razbune pe Corduta Kovesi pentru ca procurorii anticoruptie l-au acuzat de luare de mita intr-un dosar penal. Si ar fi platit pentru asta aproape un milion de lire sterline.

Procurorii DIICOT noteaza ca Daniel Dragomir s-a intalnit de doua ori la inceputul anului, pe teritoriul Romaniei, cu unul dintre cofondatorii Black Cube, Dan Zorella. Impreuna ar fi pus la cale toate detaliile operatiunii, cum vor actiona, cat va costa totul, inclusiv cum vor aparea in presa internationala detaliile compromitatoare la adresa sefei DNA.

In Romania au sosit cei doi angajati ai firmei Black Cube, executantii. Au inceput sa sune apropiati ai procurorului sef DNA, pe care, prin scenariile pregatite, i-ar fi convins sa le dea anumite adrese de mail, dar si parolele.

Astfel, sustin anchetatorii, ar fi fost accesate conturile a trei persoane, iar datele gasite acolo au fost copiate pe un CD. Cel care trebuia sa preia materialul, este tot un israelian, insa n-a mai apucat. Procurorii i-au retinut pe cei doi suspecti si au blocat cdul.

Avocata lui Daniel Dragomir, cel care ar fi comandat investigatia ilegala, are calitatea de martor si a fost chemata la audieri.

Anchetatorii incearca sa afle de unde a avut fostul ofiter SRI aproape un milion de lire sterline ca sa plateasca operatiunea de spionaj. Ei iau in calcul varianta ca si alte persoane, anchetate de DNA, sa fi participat la plata.

Daniel Dragomir a fost trimis in judecata in 2015 de DNA pentru trafic de influenta si spalare a banilor.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DIICOT, Daniel Dragomir a intrat in legatura, prin intermediul unei persoane, cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, caruia i-a impartasit strategia sa si scopul urmarit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie.

In primele luni ale anului 2016, la datele de 1 februarie si 16 martie, Daniel Dragomir a avut doua intalniri in Bucuresti cu suspectul D. Z., imprejurari in care cei doi au discutat atat de contextul si necesitatea operatiunii, scopul si presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia, cat si de natura si toate conditiile concrete ale operatiunilor investigative, informative si intruzive (incluzand aici si cautarea si obtinerea corespondentei electronice a tintelor), negocierea si stabilirea bugetului, plata operatiunii si comisionul de succes, precum si modalitatea de diseminare in media internationala a eventualului rezultat, pentru asigurarea cat mai prompta a obiectivului stabilit.

"In perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directa a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operatiunii 'Tornado', din dispozitia suspectilor D.Z. si A.Y. si sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind in posesia unor suficiente date de stare civila si informatii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic in repetate randuri persoane apropiate sefei DNA si, in continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase ('scenarii'), a reusit sa-i convinga pe acestia sa le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispozitia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infractionala specifica. In continuarea demersului infractional, inculpatul Weiner Ron, introducand fara drept credentialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fara drept (fara autorizarea acestora), prin incalcarea masurilor de securitate (folosirea id-urilor si parolelor de autentificare obtinute si detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor)", declara procurorii DIICOT.

Datele au fost ulterior transferate in mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregatite pentru predarea catre Yossi Barkshtein.

"Activitatea infractionala specifica a echipei Weiner Ron si Geclowicz David s-a realizat si consumat pe teritoriul Romaniei, acestia cazandu-se in perioada 29.03 - 2.04.2016 la un hotel de pe raza municipiului Bucuresti. Urmare a operatiunilor din data de 2.04.2016, de prindere a inculpatilor Weiner Ron si Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat in tara in dimineata aceleiasi zile, nu a mai reusit sa intre in posesia datelor confidentiale compromise si, afland despre depistarea facuta de autoritatile judiciare romane, in dupa-amiaza aceleiasi zile a si parasit teritoriul Romaniei pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu catre Bulgaria, la scurt timp deplasandu-se cu avionul catre Marea Britanie, Londra", mai spun procurorii.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO - Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice si DGPMB - Serviciul Grupari Infractionale Violente.

Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul informativ din partea Serviciului Roman de Informatii.

Pana in prezent, trei israelieni au fost pusi sub acuzare in acest dosar - Ron Weiner, David Geclowicz si Yossi Barkshtein. Ultimul a reusit sa fuga din Romania, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare in lipsa.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Ancheta in dosarul Black Cube avanseaza rapid. Procurorii romani au mers in Israel pentru a strange probe si a face audieri
Ancheta in dosarul Black Cube avanseaza rapid. Procurorii romani au mers in Israel pentru a strange probe si a face audieri

Cei doi israelieni cercetati in dosarul Black Cube - cel care vizeaza spionarea Codrutei Kovesi, procurorul-sef al DNA - cer judecatorilor permisiunea sa paraseasca domiciliul.

Black Cube, firma angajata sa o spioneze pe sefa DNA, a vorbit pentru Stirile ProTV. Dezvaluirile lor, respinse de autoritati
Black Cube, firma angajata sa o spioneze pe sefa DNA, a vorbit pentru Stirile ProTV. Dezvaluirile lor, respinse de autoritati

Compania israeliana Black Cube, ai carei angajati au fost arestati pentru ca ar fi spart conturile de e-mail ale rudelor si apropiatilor Codrutei Kovesi, sustine ca au actionat in Romania, in concordanta cu legea si in baza unei autorizatii.

Black Cube afirma ca a actionat in Romania cu acordul autoritatilor.
Black Cube afirma ca a actionat in Romania cu acordul autoritatilor. "Avem permisiunea de la cel mai inalt nivel"

Intr-o declaratie acordata publicatiei The Times of Israel, firma Black Cube a salutat decizia justitiei romane de a reducere durata mandatelor de arestare preventiva pentru cei doi angajati acuzati ca ar fi spionat-o pe sefa DNA, Laura Kovesi.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.