Decizia CCR privind dosarele de corupţie. Ce dosare vor fi rejudecate
Marile dosare de corupție, soluționate definitiv de Instanța Supremă, nu vor fi rejudecate, chiar dacă prima sentință a fost pronunțată de completuri nespecializate pe infracțiuni de corupție.
Este decizia Curții Constituționale, care a admis totuși că Înalta Curte a încălcat legea. Vor fi însă rejudecate de la zero, dosarele aflate în apel, inclusiv cele în care inculpații au fost declarați nevinovați. În această situație sunt Victor Ponta și Dan Șova.
Liviu Dragnea rămâne după gratii și trebuie să își execute pedeapsa de trei ani și jumătate de închisoare primită în luna mai.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procesul sau nu va fi rejudecat așa cum speră atunci când prin intermediul lui Florin Iordache a convins Curtea Constiutionala că Înalta Curte nu a organizat pentru marile dosare de corupție completuri specializate.
CCR: „Decizia CCR produce efecte numai pentru viitor, astfel încât autoritatea de lucru judecă, asociată hotărârilor judecătoreşti pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care au fost soluţionate definitiv cauzele, nu este atinsă.”
Florin Durgheu, avocat: „Nemulțumiți sunt și cei achitați în primă instanță pentru că procesle li se reiau de la zero, dar și cei condamnti definitiv deși au fost judecați în prima instanța tot de completuri nelegal constituite.”
Completurile specializate vor rejudeca, așadar, numai dosarele care se află în fază de apel la completuri de cinci judecători. În jur de 15 la număr, estimează Înalta Curte.
Printre acestea, dosarul în care fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov a fost condamnat în prima instanța la 8 ani de închisoare dar și dosarul Turceni-Rovinari, în care fostul premier Victor Ponta și fostul ministru Dan Șova au fost declarați nevinovați.
Un caz atipic este cel al Elenei Udrea, care nu știe deocamdată dacă, în ciuda deciziei CCR, dosarul Gala Bute va fi rejudecat de la zero sau fostul ministru al Turimului va ajunge la închisoare așa cum a decis acum aproape un an și jumătate completul de cinci- să o condamne la 6 ani de închisoare cu executare.
Elena Udrea și ceilalți inculpați din dosarul Gala Bute sunt singurii cărora Instanța Supremă nu le-a clarificat situația după ce au cerut anularea condamnarilor pe motiv că și în cazul lor completul de cinci nu a fost legal compus. Situația Elenei Udrea va fi decisă după ce își va spune cuvântul și Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: dosare, coruptie, instanța supremă, redeschidere, completuri,
Dată publicare:
10-10-2019 19:13