Cine este șoferul urmărit în Capitală. Dosare penale pentru rudele care l-au apărat
Rudele șoferului urmărit cu focuri de arma în București s-au ales cu dosar penal pentru ultraj. Vor răspunde în fața legii, pentru că au încercat să-i oprească pe polițiști să-l încatuseze pe suspect.
Pe de alta parte, tânărul lovit de agenți în momentul încătușării susține că intenționează să depună plângere. Poliţiştii au încercat să-i pună cătuşele unui individ care a fluturat o armă albă şi a încercat să îşi apere o rudă, pe Florin Nicolae.
Fugarul, în vârstă de 27 de ani, conducea o maşină fără să aibă permis şi nu a oprit la semnalele unui echipaj, în trafic. Alexandru Găitan este unul din poliţiştii care au pornit pe urmele lui. Găitan lucrează de zeci de ani în Ferentari şi povesteşte cât de periculoasă a fost întreaga misiune.
Agent principal şef Alexandru Găitan, poliţist al secţiei de poliţie 24: "Era destul de periculos, pentru că era o casa aflată în câmp, nu ştiam câţi sunt înăuntru, câţi erau afară, puteau să vină vecini în ajutor. Sunt persoane care nu au nicio reţinere să atace un poliţist. Colegii aveau răni superficiale, cert e că atunci când ne-au văzut, agresorii au renunţat la cuţite, bâte, ce mai aveau..."
În total, 9 persoane au ajuns la secţie, alături de tânărul pe care îl urmăreau poliţiştii. Trei femei şi 6 bărbaţi care i-au lovit pe poliţişti şi i-au împiedicat să ajungă în podul unde se ascunsese suspectul. Avocatul rudelor susţine însă că poliţiştii au folosit excesiv forţa când l-au încătuşat pe unul dintre bărbaţi.
Grigore Marian, avocatul familiei: ”Consider că a fost o măsură pe care au luat-o poliţiştii, a fost o depăşire de normalitate. Nu am fost niciodată de acord cu aceste modalităţi de maltratare a unei persoane care trebuie încătuşată. Familia mi-a spus că are de gând să ceară aplicarea legii cu privire la măsurile abuzive care au fost luate."
Agent principal şef Alexandru Găitan, poliţist al secţiei de poliţie 24: "Problema nu e imobilizarea şi încătuşarea, problema e că omul trebuia să fie conştient că trebuie să se supună somaţiilor poliţiştilor. Poliţistul e pregătit, în general, pentru orice, legea spune clar, se foloseşte orice mijloc din dotare pentru a imobiliza persoana în cauză.”
Superiorii poliţiştilor vor analiza misiunea şi imaginile surprinse, pentru a identifica şi corecta eventualele nereguli. Reprezentanţii Poliţiei Capitalei spun însă că nu este cazul pentru o anchetă internă.