Dorința lui Biden, greu de îndeplinit. Decizia de a trimite Ucrainei un sistem Patriot va fi luată în CSAT
Ministrul Apărării are rețineri ca România să dea un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei. A spus-o premierul, care a precizat însă că o decizie în acest sens va fi luată doar în CSAT, în baza unei analize riguroase.
La fel crede și partenerul său de coaliție, Nicolae Ciucă. Ședința CSAT nu a fost însă convocată de președintele Klaus Iohannis, dar, cel mai probabil, va avea loc în curând.
Dezbaterea privind trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina a fost provocată chiar de președintele Iohannis după întâlnirea cu președintele american Joe Biden de săptămâna trecută. Șeful statului a anunțat că este dispus să cedeze un astfel de sistem în funcție de ce va primi România la schimb.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Pe de altă parte, ”ministrul Apărării are rețineri mari ca România să dea un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei”, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Atât el cât și partenerul de coaliție, Nicolae Ciucă, au precizat totuși că o decizie în acest sens va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării care nu a fost deocamdată convocat.
Patriot este cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană al armatei statelor unite dar și al altor țări aliate printre care și România. Potrivit rapoartelor independente, bateriile Patriot transferate în Ucraina au doborât avioane rusești aflate și la 160 de kilometri distanță sau rachete inamice la peste 200 km. Noi avem până acum 4 astfel de sisteme dintre care doar unul este operaționalizat. Celelalte 3 au fost recepționate și sunt în curs de operaționalizare care se va finaliza la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor. Operaționalizarea presupune un proces amplu de pregătire a echipajelor care vor manevra sistemele, proces care se va încheia cu trageri reale de luptă. În ceea ce privește sistemul Patriot funcțional acum, acesta este amplasat momentan în apropierea Capitalei într-un loc care, din motive evidente, nu poate fi făcut public.
Reprezentanții Armatei spun însă că sistemul este prins în serviciul de poliție aeriană și poate fi mutat oriunde și oricând în funcție de nevoile operaționale.