Doi scafandri au murit în condiții misterioase la Eforie Nord. Ce verificau în larg

Dată publicare: 09-04-2021 20:08
Dată actualizare: 09-04-2021 20:09


Un geolog de 32 de ani și un scafandru de 54 de ani au murit în împrejurări necunoscute. Cei doi verificau un perimetru de nisip în larg, în dreptul plajei din Eforie Nord.

Erau echipați corespunzător, iar la suprafață aveau supraveghetor. Nu au mai răspuns însă la semnale, iar operațiunea de salvare s-a sfârșit dramatic.

Pompierii au intervenit cu o barcă cu patru scafandri și o ambulanță SMURD. În sprijin a acționat un Elicopter SMURD și o ambulanță a serviciului județean.

Alarma a fost dată vineri după-masă, chiar de cel care îi supraveghea pe cei doi scafandri. El și-a dat seama că cei doi nu mai răspund semnalelor și a cerut ajutor.

Pilotul elicopterului SMURD a reușit să îi observe pe scafandri, care pluteau între ape la 4-5 metri adâncime. Au fost aduși la mal, unde au fost resuscitați mai bine de o oră.

Anchetatorii au verificat și buteliile de oxigen, dar acestea mai aveau încă amestec. 

Nu este clar deocamdată ce s-a întâmplat sub apă, în timp ce geologul și scafandrul coborâseră la 5 metri adâncime pentru a supraveghea lucrările care pregătesc începerea proiectului de lărgire a plajei din Eforie.

Dr. Laurenția Pașcu, medic SJA Constanța: „Am găsit la fața locului doi pacienți în stop cardio-respirator. Am început manevrele de resuscitare care au fost continuate mai mult de o oră dar, din păcate, fară rezultat pentru ambii pacienți. Ambii pacienți au fost declarați decedați."

Lt. Col. Marian Ciulei, ISU Dobrogea: „I-am găsit la aproximativ 150 de metri de mal, au fost luați și aduși la suprafață. Elicopterul ne-a îndrumat de sus și am făcut tot posibilul să-i aducem la mal cât mai repede.”

Anchetatorii spun că cei doi erau echipați corespunzător, iar buteliile aveau încă oxigen.

Cei doi bărbați care și-au pierdut viața erau angajați de firma care se ocupa de monitorizarea biodiversității în cadrul proiectului de amenajare a plajelor din Eforie. Scafandrul era unul dintre cei mai experimentați din România. Colegul sau mai tânăr era biolog marin și asistent la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.


VIDEO PROTVPLUS.RO