Reguli noi pentru rudele celor răpuși de Covid-19. Ce este interzis în continuare

Dată publicare: 09-04-2021 19:53
Dată actualizare: 09-04-2021 20:09


Se schimbă procedurile impuse în cazul românilor care pier din cauza infecției cu SARS-COV 2.

Ministerul Sănătății a completat ordinul care prevede acum că bolnavii răpuși de boală pot avea o slujbă religioasă și pot să fie îmbrăcați cu haine puse la dispoziție de familie.

În plus, cei internați în spitalele Covid pot să primească de acum înainte vizita unui preot echipat corespunzător și a unui aparținător. Ordinul a fost semnat de ministrul Sănătății și urmerază să fie publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății, pacienții care mor din cauza infecției cu SARS-COV-2 pot fi îmbrăcați înainte de înmormântare.

Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte: ”O altă modificare importantă. Familia are posibilitatea să fotografieze persoana decedată. Coșciugul și hainele cu care decedatul va fi îmbrăcat sunt puse la dispoziție de familie”.

Vasile Ioana, preot: ”Se spune că ne îmbrăcăm în haine de Rai. Ne pregătim să ne întâlnim cu Dumnezeu. De acum înainte, Slujba se va ține în biserică”.

Până la înhumare, sicriul va rămâne închis, arată ordinul. În continuare, persoanele care vor purta pe umeri sicriul trebuie echipate cu combinezone, măști și mănuși.

Se schimbă regulile și pentru pacienții internați în spitalele Covid, inclusiv în secțiile de terapie intesivă.

Cristina Iancu, reporter Pro TV: "Pacienții infectați cu SARS-COV-2 vor avea dreptul să primească vizita unui preot. 15 minute poate dura întâlnirea. De la intrarea în spital, preotul trebuie să poarte echipament complet de protecție și să respecte regulile sanitare".

Tarciziu Şerban, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Romano-Catolică: "Pentru familii este o mare alinare ca să poată trimite, să poată solicita unui preot să meargă să spovedească, să împărtășească pe cei din familie care sunt afectați, care sunt în situație gravă”.

Vasile Ioana, preot: ”Nu vă spun câtă bucurie are un om care este dezbrăcat, așezat la aparate și care vrea să vină un preot să îl spovedească și să îl împărtășească”.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, încă de ieri, că și rudele vor avea voie să-și viziteze bolnavii de la ATI.

Însă, cei care sunt în izolare sau carantină nu pot merge să identifice corpul ori să participe la înmormântare. Nu este permis nici priveghiul la domiciliu.


VIDEO PROTVPLUS.RO