Doi militari, răpuşi de COVID-19 la Sibiu. Creşte numărul copiilor bolnavi

Ultima actualizare: 27-11-2020 13:38

Durere și neputință la Sibiu: doi militari de la Academia Forțelor Terestre, în vârstă de 40, respectiv 46 de ani, au murit, răpuși de Covid, la o zi distanță unul de celălalt.

Amândoi își verificau sănătatea în mod regulat, căci acestea sunt regulile profesiei. Eerau în plină putere, când s-au infectat. 

Caporalul Emanoil Radu Voicu s-a stins joi, la Spitalul Militar din Sibiu, la doar 40 de ani. Cunoscuții spun că avea o personalitate puternică și era un om extrem de optimist. Cu o zi înaintea lui s-a dus și maistrul militar Aurelian Ion Irimia. Avea 46 de ani.

„Un bun camarad, dedicat familiei și atent la nevoile celor din jur, o persoană senină și echilibrată", așa și-l amintesc colegii.

Bărbatul a murit la Spitalul Colentina din București, unde a fost transferat în cursul lunii. Cei doi s-au infectat în urmă cu câteva săptămâni și au luptat din răsputeri cu boala. În ciuda eforturilor medicilor, nu au putut fi salvați. Ei se alătură altor 10.884 de români, care au murit uciși de Covid-19 în ultimele nouă luni.

Medicii și asistentele fac un nou apel la oameni, să fie responsabili în condițiile în care secțiile de terapie intensivă sunt ocupate până la refuz, iar criza din sistemul de sănătate se adâncește.

Un bărbat de 81 de ani din Satu Mare a murit în timp ce aștepta să îi fie găsit un pat
 

În Satu Mare, un bărbat de 81 de ani s-a stins în timp ce aștepta să îi fie găsit un pat. Medicii spun că le-a fost imposibil să îl transfere.

Constantin Demian, purt. cuv. Spitalul Județean Satu Mare: „Pe data de 20 a fost confirmat că este pozitiv acest pacient, moment în care am solicitat transferul.”

Reporter: „Ce răspunsuri ați primit?”

Constantin Demian: „Este pe lista de așteptare. Zilnic avem o medie de 20 de pacienți. Imaginați-vă. E greu să vă explic uman.''

Nepotul pacientului decedat: „El trebuia transferat spre Negrești sau Carei, dar nu au fost locuri. Au spus că se așteaptă. Pe secție a făcut, marți, stop cardio-respirator și nu s-a mai putut salva. Bunicul meu m-a sunat în repetate rânduri.''

În Capitală, spitalele Covid sunt atât de pline, încât uneori pacienții sunt trimiși pentru evalure la unitățile modulare. La Chitila ajung și bolnavi în stare gravă, din cauza SARS-CoV-2 ori a altor afecțiuni.

O femeie de 82 de ani a fost trimisă de la Institutul Matei Balș  la spital modular pentru investigații medicale. Analiza trebuie să stabilească dacă plămânii îi sunt afectați. În funcție de diagnostic va fi trimisă într-un alt spital, evident, dacă i se va găsi un loc.

Bolnavii sunt aduși doar pentru evaluare și rămân până sunt gata analizele. Unitatea nu este conectată la o stație de oxigen, așa că nu pot fi primiți cei care au nevoie de suport respirator.

Număr tot mai mare de îmbolnăviri în rândul copiilor
 

Din nefericire, medicii din Iași se confruntă cu un număr tot mai mare de îmbolnăviri în rândul copiilor. Dacă în octombrie erau 33 de minori cu Covid la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iași, de la începutul lunii și până acum au ajuns peste 80. Cei mai mulți au până în șase ani și au luat boala de la locurile de joacă sau de la părinți, spun medicii.

Cătălina Ionescu, director medical al Spitalului de Pediatrie Sf. Maria Iași: „Sunt depistați în situația în care sunt testați, pentru că vin pentru alte afecțiuni. De exemplu, vine pentru o fractură care are nevoie de o intervenție chirugicală. Sunt depistați pozitiv copii care au afecțiuni respiratorii, dar și digestive. Și ce am observat e că sunt foarte mulți copii cu manifestări neurologice și care sunt pozitivi. Marea lor majoritate sunt asimptomatici sau cu forme.''

Puțini copii rămân internați. Cei mai mulți sunt trimiși acasă, unde urmează tratamentul sub supravegherea medicului de familie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO