Doi medici au fost sancționați după moartea adolescentului din Târgu Jiu. Concluziile DSP
Doi medici au fost sancționați, iar alți 7 audiați, după moartea unui adolescent de 16 ani, în spitalul din Târgu Jiu.
Băiatul a ajuns la urgențe cu peritonită, însă nu s-a găsit, în oraș, niciun doctor care să îl opereze și nicio ambulanță cu medic care să îl transporte în alt județ.
Ancheta este, însă, mult mai amplă și se fac, în continuare, verificări. Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Medicul chirurg care era de gardă în seara în care a murit Andrei și a refuzat să îl opereze și doctorul de la unitatea de primiri urgențe, care l-a preluat pe băiat, au fost amendați de Direcția de Sănătate Publică.
Diana Militaru, purtătorul de cuvânt DSP Gorj: „O sancțiune de 3.000 de lei a fost aplicată medicului chirurg pentru nerespectarea legii 95 / 2006, mai exact art.163.”
Articolul 163 din legea privind reforma în domeniul Sănătății, la care face referire reprezentanta DSP, a fost completat în septembrie, printr-o ordonanță de urgență, și prevede că „persoanele între 15 și 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară.” Altfel spus, doctorul chirurg care era de gardă ar fi putut să îl ajute pe Andrei.
Există și articolul 663 din aceeași lege a sănătății care prevede că „medicul (...) are obligația de a accepta pacientul în situații de urgență, când lipsa asistenței medicale poate pune în pericol (...) viața pacientului.”
Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România: „Dacă un caz reprezintă o urgență medicală majoră, vitală, care pune în pericol viața pacientului, pacientul trebuie tratat acolo unde se prezintă.”
Medicul chirurg care a refuzat să îl opereze pe Andrei nu a dat declarații, dar a reacționat pe Facebook.
„Ca medic, cu ani de experiență, cu mii de cazuri, ajung în situația să mă întreb: - Să îl operez, depășindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate și că nu l-am trimis la spital cu medici de chirurgie infantilă? - Să solicit transferul pacientului către spitalul cu medici de chirurgie infantilă, sperând să-i cresc șansele la viață? Am ales a doua variantă.” - a scris doctorul pe pagina lui de socializare.
Celui de-al doilea medic amendat de DSP i se impută că nu a completat, în timp real, în fișa de observație, orele la care s-a intervenit în cazul lui Andrei. Din momentul în care a ajuns la spitalul din Târgu Jiu și până când Andrei a decedat, fără să fie operat, au trecut aproape 6 ore.
Anchetele pornite în acest caz verifică și de ce a fost nevoie să fie chemată o ambulanță cu medic de la o sută de kilometri distanță, ca să îl transfere pe Andrei la Craiova.
La serviciul de ambulanță din Gorj nouă dintre ture sunt fără medic, așa cum s-a întâmplat în noaptea morții lui Andrei.
Tiberiu Tătaru, directorul Serviciului de Ambulanță Gorj:
„Puteam chema medic de acasă, doar că nu ni s-a solicitat acest lucru.”
Dumitru Vienescu, directorul spitalului județean:
„Au mai fost și situații în care medicul de UPU, atunci când serviciul de ambulanță nu a avut medic, a însoțit pacientul la diverse centre universitare. Am vorbit cu medicul UPU, nu ne-a dat deocamdată un răspuns.”
Raportul medico-legal a indicat că Andrei a murit în urma unei insuficiențe cardio-respiratorii acute, după ce a suferit o perforare acută gastrică și peritonită secundară generalizată.
Cumătrul lui Andrei: „Eu cred că dacă plecau la ora 7 când au ajuns aici la urgențe, ărerea mea, măcar încercau. Chiar dacă se ajungea la același consens, măcar era încercarea.”
Medicul chirurg care nu l-a operat pe Andrei a transmis că va contesta amenda dată de DSP, pe care o consideră un abuz.