Ce i-a dat de gol pe inspectorii ANAF cu diplome false, care voiau transferul la Antifraudă. Ce a căutat unul pe Google
Scandal cu iz penal, la Fisc. Doi inspectori, care râvneau la posturi bune în cadrul Direcției Generale Antifraudă, sunt acuzați că ar fi folosit diplome false de licență.
Așa că au fost trimiși în judecată și riscă ani grei de închisoare. Potrivit anchetatorilor, falsurile erau grosolane și pline de greșeli.
Cei doi inspectori ai Fiscului - unul din Slobozia, celălalt din Oltenița - ar fi fost descoperiți de șefii de la centru, cărora le ceruseră oficial să îi transfere la Direcția Generală Antifraudă. Susțineau că sunt economiști, și alături de CV-uri ar fi adus la dosar și diplome de licență. Una - emisă de o universitate privată, cealaltă - de Academia de Studii Economice. Ambele au ridicat însă suspiciuni imediat ce au fost verificate.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Iar pe lista neconcordanțelor sunt menționate și greșeli grave, făcute de cel care ar fi falsificat diplomele.
De exemplu, în 2004, când se presupune că angajatul de la ANAF ar fi luat licența, titulatura corectă era Ministerul Educației și Cercetării, nu și al Tineretului, cum era scris în antetul documentului.
Iar facultatea pe care funcționarul se lăuda că ar fi absolvit-o a fost înființată 16 ani mai târziu. Pe diploma de licență sunt şi greșeli gramaticale.
Pentru ANAF, cazul este cu atât mai grav, cu cât unul dintre cei doi inspectori acuzați de înşelăciune ar fi lucrat o o perioadă de timp la Corpul de Control al Ministerului Finanțelor, iar în perioada cât a lucrat la Direcția Generală Antifraudă, ar fi câștigat, grație presupusei diplome false, un salariu net de aproape 200.000 de lei, bani pe care acum Fiscul încearcă să îi recupereze odată cu procesul.
Dat de gol de Google
Perchezițiile informatice făcute de procurori, după deschiderea anchetei, au scos la lumină că unul dintre cei doi angajați ai Fiscului ar fi căutat de aproape o mie de ori pe Google informații despre infracțiunile de fals și despre diplomele false și prezumpția de nevinovăție. Suspectul era curios inclusiv ce pățește în România un funcționar public, acuzat că ocupă ilegal funcția ani de zile, în baza unei diplome de licență falsificate.
La acestă întrebare le vor răspunde celor doi judecătorii, pentru că inspectorii ANAF au fost trimiși în judecată.
Procuror Simona Anghel, purtător de cuvânt Parchetul Judecătoriei Sectorului 1: „Doi funcționari publici au fost trimiși în judecată de către procurori. Primul pentru tentativă la infracțiunea de înșelăciune și instigare la uz de fals. Cel de-al doilea, pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată și uz de fals în formă continuată.”
Procurorii vor continua ancheta ca să afle cine a falsificat diplomele de licență și pentru ce sumă.