Documentul Senatului american despre importanța strategică a Mării Negre va aduce și noi investiții în energie
Un document votat de Senatul american recunoaște importanța strategică a Mării Negre. În articolele propuse de doi senatori de la Washington se face referire la o prezență regulată în Marea Neagră.
Autoritățile susțin că în viitor, în baza acestui document, România ar putea primi radare și drone militare, cu care să realizeze misiunile de supraveghere, din apele teritoriale. În plus, aici ar putea începe investiţii de anvergură.
Senatul american a adoptat o modificare a bugetului pentru apărare, în care a inclus și un proiect privind securitatea la Marea Neagră. Importanța regiunii a fost recunoscută pentru prima dată anul trecut, la summitul NATO de la Madrid, iar documentul adoptat de americani merge mai departe și deschide noi oportunități, susțin oficialii.
În mai multe pagini, proiectul adoptat de senatorii americani descrie relațiile pe care NATO ar trebui să le consolideze cu statele din regiunea Marii Negre. Principalele puncte se referă la stabilirea unei prezențe militare permanente de-a lungul flancului estic al NATO, măsură convenită dealtfel și la ultimul summit al Alianței, și dezvoltarea unei prezențe regulate și prin rotație în Marea Neagră. În baza documentului, România ar putea primi drone militare sau radare cu care să se realizeze misiunile de supraveghere din regiunea Mării Negre.
Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Ne putem aştepta ca ulterior aprobării documentului să vedem o creştere a prezenţei militare în regiunea mării, o consolidare a forţelor, tehnologii noi protecţie maritimă”.
Documentul, garanție a investițiilor
Statele Unite își doresc ca investițiile americane din regiune să fie în siguranță, iar documentul vine ca o garanție în acest sens. Domeniile la care face referire textul sunt energia, mediul și infrastructura de transport. Documentul american vorbește și despre potențialul Mării Negre în zona de energie eoliană.
George Niculescu, președinte ANRE: „Ce ne interesează este nu doar potențialul Mării Negre, în acest domeniu, ci ținta, ambiția României este și de a fi prima țară cu deschidere la Marea Neagră care să implementeze o astfel de industrie.”
De altfel, o companie americană a anunțat deja o investiție pentru un coridor energetic la care se vor putea conecta, atunci când vor exista, parcurile eoliene.
Iar proiectul semnat pentru un cablu electric submarin prin care se va transporta energia verde din Azerbaidjan este deja în atenţia investitorilor americani.
Sursa: Pro TV
Etichete: marea neagra, securitate, investitii, senatul american,
Dată publicare:
28-07-2023 20:20