NATO va intensifica supravegherea în regiunea Mării Negre. Anunțul oficial al Alianței

nava marea neagra
Shutterstock

NATO a declarat miercuri că intensifică supravegherea în regiunea Mării Negre, condamnând ieşirea Rusiei din acordul care asigura trecerea în siguranţă a navelor care transportă cereale ucrainene, relatează Reuters.

"NATO şi aliaţii intensifică supravegherea şi recunoaşterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă şi drone", informează un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.

Anunţul a fost făcut după o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, organismul înfiinţat la începutul acestei luni pentru a coordona cooperarea dintre alianţa militară occidentală şi Kiev.

"Aliaţii şi Ucraina au condamnat cu fermitate decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră şi încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume", a declarat NATO într-un comunicat.

Acordul care a permis în ultimul an exportul în condiţii de siguranţă al grânelor ucrainene pe Marea Neagră a expirat la 17 iulie, iar Rusia a refuzat să-l mai prelungească, într-o mişcare despre care ONU a spus că "va lovi în plin oamenii aflaţi în nevoie de pretutindeni".

Citește și
stoltenberg, zelenski
NATO acceptă cererea lui Zelenski. Consiliul NATO-Ucraina privind securitatea pe Marea Neagră va avea loc săptămâna viitoare
Cum alegem pepenele copt. Metoda cu care un fermier garantează acuratețe de 99%: „Cotorul verde este primul semn”

Moscova a sugerat că ar lua în considerare reluarea acordului dacă îi vor fi îndeplinite cererile care vizează ameliorarea propriilor exporturilor de cereale şi îngrăşăminte.

Consiliul NATO-Ucraina critică amenințările Rusiei la adresa Mării Negre 

Declaraţia Consiliului NATO-Ucraina critică un avertisment rusesc potrivit căruia unele zone din apele internaţionale ale Mării Negre sunt temporar nesigure pentru navigaţie. De asemenea, Rusia a declarat că navele care vin în porturile ucrainene de la Marea Neagră vor fi considerate ţinte militare, fiind posibil să transporte încărcături militare.

"Aliaţii subliniază că noua zonă vizată de avertizarea Rusiei în Marea Neagră, aflată în zona economică exclusivă a Bulgariei, generează noi riscuri în ceea ce priveşte o eventuală eroare de calcul şi escaladare, precum şi impedimente serioase pentru libertatea de navigaţie", se arată în declaraţia NATO.

De asemenea, NATO a condamnat recentele atacuri ruseşti asupra oraşelor ucrainene Odesa, Mikolaiv şi a altor oraşe portuare, inclusiv un atac cu dronă asupra unei instalaţii ucrainene de depozitare a cerealelor din oraşul portuar dunărean Reni, din apropiere de graniţa cu România.

"Rămânem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat de orice agresiune", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

NATO salută eforturile României pentru sprijinirea exportului de cereale ucrainene

Totodată, aliaţii au salutat eforturile României, Bulgariei, Turciei, Uniunii Europene şi ale Naţiunilor Unite de a permite continuarea exportului de cereale ucrainene pe cale terestră şi maritimă. Aliaţii au precizat, de asemenea, că vor continua să ofere Ucrainei asistenţă militară, economică şi umanitară majoră.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat "сondamnarea clară şi fără echivoc" a Consiliului NATO-Ucraina pentru retragerea Rusiei din acordul privind cerealele.

"Înfiinţat în urmă cu doar două săptămâni la Vilnius, Consiliul s-a dovedit deja a fi un mecanism eficient pentru consultări în caz de criză", a postat Zelenski, în limba engleză, pe platforma socială X (Twitter). Ucraina, a scris el, "va continua să îşi îndeplinească obligaţiile de asigurare a securităţii alimentare globale... Rămânem uniţi cu Alianţa, în timp ce ne îndreptăm pe calea spre aderarea noastră la NATO", a spus preşedintele ucrainean.

Consiliul NATO-Ucraina, înfiinţat la summitul Alianţei din această lună din Lituania, unde membrii au oferit Kievului muniţii şi arme, dar nu au putut lua în considerare aderarea cât timp Ucraina se află în război, a fost convocat la cererea Kievului, ca urmare a atacurilor repetate ale Rusiei asupra porturilor sale, Kievul cerând măsuri pentru asigurarea securităţii transportului maritim pe Marea Neagră. Consiulul s-a întrunit la nivel de ambasadori şi a fost prezidat de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Prezentăm traducerea integrală a comunicatului NATO după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina:

 

"Consiliul NATO-Ucraina s-a reunit miercuri (26 iulie 2023) pentru a aborda situaţia gravă de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a ieşirii unilaterale a Rusiei din Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră, acord mediat de Organizaţia Naţiunilor Unite şi de Turcia. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat reuniunea în urma unei cereri de consultare în caz de criză din partea preşedintelui Volodimir Zelenski. Secretarul general adjunct Mircea Geoană a prezidat Consiliul.

Aliaţii şi Ucraina au condamnat ferm decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind cerealele din Marea Neagră şi încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume. Ei au condamnat, de asemenea, recentele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Odesei, Mikolaivului şi a altor oraşe portuare, inclusiv atacul cinic cu drone al Moscovei asupra instalaţiei ucrainene de depozitare a cerealelor din oraşul portuar dunărean Reni, foarte aproape de graniţa cu România. Aliaţii au remarcat faptul că noua zonă de avertizare a Rusiei în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a Bulgariei, creează noi riscuri de erori de calcul şi de escaladare, precum şi obstacole serioase în calea libertăţii de navigaţie.

Secretarul general adjunct, Mircea Geoană, a declarat: Rusia continuă să dea dovadă de o lipsă totală de respect faţă de dreptul internaţional şi faţă de oamenii din întreaga lume care depind de cerealele ucrainene. Rusia ameninţă navele civile, terorizează oraşe paşnice şi distruge părţi din patrimoniul cultural mondial prin loviturile sale brutale. NATO este unită. Suntem solidari cu aliaţii noştri de la Marea Neagră, vom continua să ne protejăm reciproc şi vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat: Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acţiunile sale periculoase şi de escaladare în regiunea Mării Negre. Rusia trebuie să înceteze să mai folosească foametea ca armă şi să-i ameninţe cu instabilitatea alimentară pe cei mai vulnerabili oameni din lume. Acţiunile Rusiei prezintă, de asemenea, riscuri substanţiale pentru stabilitatea regiunii Mării Negre, care are o importanţă strategică pentru NATO. Aliaţii intensifică sprijinul acordat Ucrainei şi sporesc vigilenţa. Rămânem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat de orice agresiune.

Aliaţii au salutat eforturile continue ale Turciei de a revitaliza acordul privind cerealele şi eforturile altor aliaţi - inclusiv ale Bulgariei şi României - precum şi ale Uniunii Europene şi ale Naţiunilor Unite de a permite continuarea exportului de cereale ucrainene pe cale terestră şi maritimă. Aliaţii au precizat, de asemenea, că vor continua să ofere Ucrainei asistenţă militară, economică şi umanitară majoră.

NATO şi Aliaţii intensifică supravegherea şi recunoaşterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă şi drone. Începând de anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO şi-a sporit semnificativ prezenţa în regiune, inclusiv cu două noi grupuri de luptă multinaţionale în Bulgaria şi România.

Astăzi a avut loc cea de-a doua reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, după reuniunea inaugurală a acestuia la summitul de la Vilnius, la începutul lunii iulie. Ambasadorilor NATO şi invitaţilor Suediei li s-au alăturat, prin videoconferinţă, Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministru ucrainean şi ministru al comunităţilor, teritoriilor şi infrastructurii, şi generalul de brigadă Oleksii Hromov, adjunctul şefului Direcţiei Operaţionale Principale (J3) a Statului Major General al Forţelor Armate".

 

Articol recomandat de sport.ro
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Citește și...
Ministrul Apărării ucrainean: Ucraina vrea să adere la NATO la summitul de la Washington, prevăzut în iulie 2024
Ministrul Apărării ucrainean: Ucraina vrea să adere la NATO la summitul de la Washington, prevăzut în iulie 2024

Ucraina vrea să adere la NATO la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Washington, prevăzut în iulie 2024, care va marca 75 de ani de la înfiinţare blocului militar occidental, anunţă ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, relatează CNN.

NATO acceptă cererea lui Zelenski. Consiliul NATO-Ucraina privind securitatea pe Marea Neagră va avea loc săptămâna viitoare
NATO acceptă cererea lui Zelenski. Consiliul NATO-Ucraina privind securitatea pe Marea Neagră va avea loc săptămâna viitoare

NATO şi Ucraina vor discuta săptămâna viitoare despre securitatea pe Marea Neagră, în special despre funcţionarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene, la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Reacția Chișinăului după ce Rusia a amenințat că apropierea de NATO va duce la ”pierderea totală” a suveranității Moldovei
Reacția Chișinăului după ce Rusia a amenințat că apropierea de NATO va duce la ”pierderea totală” a suveranității Moldovei

Chișinăul consideră ”calomnioase” declarațiile Rusiei potrivit cărora apropierea de NATO va duce la pierderea suveranității Moldovei, amintind că tocmai Kremlinul o încalcă, de fapt, prin trupele menținute ilegal în Transnistria.

Înalta distincție primită de Oana Lungescu din partea lui Jens Stoltenberg pentru cariera excepțională în cadrul NATO
Înalta distincție primită de Oana Lungescu din partea lui Jens Stoltenberg pentru cariera excepțională în cadrul NATO

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a primit o distincție înaltă din partea lui Jens Stoltenberg pentru cariera excepțională în cadrul NATO.

Statele membre NATO fac eforturi pentru accelerarea producției de muniții absolut necesare Ucrainei
Statele membre NATO fac eforturi pentru accelerarea producției de muniții absolut necesare Ucrainei

Statele NATO se confruntă cu o lipsă acută de muniții absolut necesare Ucrainei. Se fac eforturi pentru accelerarea producției, în condițiile în care nicio țară nu-și asumă riscul de a intra în rezervele de urgență.

Recomandări
Incident grav în Gara Basarab. O locomotivă a lovit un tren cu pasageri, iar mai mulți călători s-au lovit în urma impactului
Incident grav în Gara Basarab. O locomotivă a lovit un tren cu pasageri, iar mai mulți călători s-au lovit în urma impactului

Autoritățile au declanșat planul roșu, în urma unui incident grav, petrecut în Gara Basarab din Capitală. O locomotivă a lovit vagoanele la care urma să se cupleze, iar la fața locului au fost trimise mai multe echipaje.

Marile sectoare ale economiei mondiale au fost afectate grav de avaria tehnică a Windows. Ce pierderi uriașe au înregistrat
Marile sectoare ale economiei mondiale au fost afectate grav de avaria tehnică a Windows. Ce pierderi uriașe au înregistrat

O uriașă avarie tehnică a blocat activitatea a sute de companii din toată lumea, care foloseau serviciile și aplicațiile Microsoft.

VIDEO. Noi imagini de la violențele din Leeds. Polițiștii britanici, filmați când fugeau din calea românilor furioși
VIDEO. Noi imagini de la violențele din Leeds. Polițiștii britanici, filmați când fugeau din calea românilor furioși

Pe rețelele sociale au fost publicate înregistrări video realizate în timpul violențelor care au avut loc în orașul britanic Leeds.