Scandal de corupție la Guvern. Funcționari de rang înalt suspectați că au încercat să aranjeze un concurs de angajare

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul României este în mijlocul unui nou scandal de corupție. Funcționari de rang înalt sunt banuiți că ar fi încercat să aranjeze un concurs pentru ocuparea unor posturi de consilieri în Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.

Drept urmare, anchetatorii de la DNA au descins în Palatul Victoria și au ridicat mai multe documente.

Ofițerii DNA au intrat în Palatul Victoria înarmați cu autorizații de percherzitie și au ridicat documente din biroul Secretariatului General al Guvernului, dar și din cele ale Ministerului pentru Relația cu Parlamentul.

Instituția tocmai organiza un concurs pentru ocuparea mai multor posturi de consilieri și de șoferi și, potrivit DNA, există bănuiala că cineva ar fi încercat să aranjeze examenul. Potrivit calendarului publicat de minister, pe 31 iulie era programată probă scrisă, iar interviul urmează să fie organizat în 8 august.

Anchetatorii nu vorbesc deocamdată despre mită, ci mai degrabă despre ajutorul dat unui candidat care are legături cu un funcționar de rang înalt foarte influent.

Citește și
Palatul Victoria
Descindere a procurorilor DNA la Secretariatul General al Guvernului. Ancheta ar viza o consiliera a sefului Mihai Busuioc
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit unor surse apropiate de anchetă, procurorii anticorupție au bănuiala că unul dintre candidați ar fi primit subiectele de concurs chiar înainte de susținerea probei scrise și astfel ar fi fost ajutat să ocupe postul în detrimentul celorlalți candidați.

La mai bine de 24 de ore de la demararea perchezițiilor în sediul Guvernului, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul vine cu precizări:

"Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister, respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioadă perchezițiilor."

Procurorii anticorupție nu dezvăluie deocamdată identitatea celor suspectați de corupție, însă se fac cercetări pentru infracțiuni asimilate celor de corupție, cel mai probabil dezvăluirea unor informații nedestinate publicității.

Pentru cele două posturi de consilier I și ÎI au fost admise zece persoane. Între acestea se număra o fostă consiilera a lui Sorin Grindeanu, dar și o fostă jurnalistă care în prezent este consilieră la Secretariatul General al Guvernului.

Iulia Teodorescu a ajuns la SGG încă de pe vremea Guvernului Ciolos, a continuat să lucreze și cu actualul secretar general Mihai Busuioc, iar timp de o luna, când șeful ei a fost destituit de fostul premier Sorin Grindeanu pentru a-i face loc lui Victor Ponta, a plecat din guvern. S-a întors odată cu instalarea cabinetului Tudose pe același post, iar acum intenționa să se mute la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. Iulia Teodorescu a refuzat să comenteze situația, însă se așteaptă să fie audiata.

DNA sesizează Parchetul că Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a dezvăluit date din anchetă

Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, în legătură cu faptul că Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inclus într-un comunicat date nepublice din anchetă care vizează instituția, respectiv calitatea persoanelor audiate și natură probelor.

"Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, în legătură cu împrejurarea că, în conținutul unui comunicat dat publicității la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a înserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze bună desfășurare a acesteia", a anunțat DNA, care afirmă că "în comunicat se oferă date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natură probelor".

În opinia DNA, datele din anchetă au fost dezvăluite de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, identificat doar că "instituția guvernamentală", în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție – unitatea de parchet competență să efectueze anchetă a emis un comunicat din care rezultă că stadiul în care se află în prezent anchetă impune limite stricte de comunicare publică.

"Precizăm că regimul informațiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziții, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informații de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală", subliniază DNA.

Marți, DNA și Ministerul pentru Relația cu parlamentul au transmis comunicate referitoare la percheziții desfășurate cu o zi în urmă la Palatul Victoria.

Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a precizat că, luni, procurorii DNA au făcut percheziții în patru birouri ale instituției, care își are sediul în Palatul Victoria, într-un dosar privind concursurile pentru ocuparea unor funcții de consilier, organizate în aceeași zi.

”In cursul zilei de luni, 31 iulie, mai mulți procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București au efectuat percheziții, în bază unui mandat de percheziție domiciliara emis de către Înaltă Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria. Percheziția s-a desfășurat între orele 15.00 și 19.00 și a vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Relația cu Parlamentul.

Conform sursei citate, au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioadă perchezițiilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Valerian Vreme, fostul ministru al Comunicatiilor, chemat marti la DNA. Este acuzat de abuz in serviciu, in dosarul Microsoft
Valerian Vreme, fostul ministru al Comunicatiilor, chemat marti la DNA. Este acuzat de abuz in serviciu, in dosarul Microsoft

Fostul ministru al Comunicatiilor Valerian Vreme, acuzat de abuz in serviciu in dosarul Microsoft, a ajuns marti dimineata la DNA. Fostul demnitar a venit insotit de avocat si a refuzat sa faca declaratii.

Descindere a procurorilor DNA la Secretariatul General al Guvernului. Ancheta ar viza o consiliera a sefului Mihai Busuioc
Descindere a procurorilor DNA la Secretariatul General al Guvernului. Ancheta ar viza o consiliera a sefului Mihai Busuioc

Procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie au descins, luni, la Secretariatul General al Guvernului, de unde ar fi ridicat documente, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.