Scandal de corupție la Guvern. Funcționari de rang înalt suspectați că au încercat să aranjeze un concurs de angajare

Ultimul update: Duminica 06 August 2017 13:11
Data publicarii: Marti 01 August 2017 09:50
Categorie: Actualitate

Guvernul României este în mijlocul unui nou scandal de corupție. Funcționari de rang înalt sunt banuiți că ar fi încercat să aranjeze un concurs pentru ocuparea unor posturi de consilieri în Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.

Drept urmare, anchetatorii de la DNA au descins în Palatul Victoria și au ridicat mai multe documente.

Ofițerii DNA au intrat în Palatul Victoria înarmați cu autorizații de percherzitie și au ridicat documente din biroul Secretariatului General al Guvernului, dar și din cele ale Ministerului pentru Relația cu Parlamentul.

Instituția tocmai organiza un concurs pentru ocuparea mai multor posturi de consilieri și de șoferi și, potrivit DNA, există bănuiala că cineva ar fi încercat să aranjeze examenul. Potrivit calendarului publicat de minister, pe 31 iulie era programată probă scrisă, iar interviul urmează să fie organizat în 8 august.

Anchetatorii nu vorbesc deocamdată despre mită, ci mai degrabă despre ajutorul dat unui candidat care are legături cu un funcționar de rang înalt foarte influent.

Descindere a procurorilor DNA la Secretariatul General al Guvernului. Ancheta ar viza o consiliera a sefului Mihai Busuioc

Potrivit unor surse apropiate de anchetă, procurorii anticorupție au bănuiala că unul dintre candidați ar fi primit subiectele de concurs chiar înainte de susținerea probei scrise și astfel ar fi fost ajutat să ocupe postul în detrimentul celorlalți candidați.

La mai bine de 24 de ore de la demararea perchezițiilor în sediul Guvernului, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul vine cu precizări:

"Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister, respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioadă perchezițiilor."

Procurorii anticorupție nu dezvăluie deocamdată identitatea celor suspectați de corupție, însă se fac cercetări pentru infracțiuni asimilate celor de corupție, cel mai probabil dezvăluirea unor informații nedestinate publicității.

Pentru cele două posturi de consilier I și ÎI au fost admise zece persoane. Între acestea se număra o fostă consiilera a lui Sorin Grindeanu, dar și o fostă jurnalistă care în prezent este consilieră la Secretariatul General al Guvernului.

Iulia Teodorescu a ajuns la SGG încă de pe vremea Guvernului Ciolos, a continuat să lucreze și cu actualul secretar general Mihai Busuioc, iar timp de o luna, când șeful ei a fost destituit de fostul premier Sorin Grindeanu pentru a-i face loc lui Victor Ponta, a plecat din guvern. S-a întors odată cu instalarea cabinetului Tudose pe același post, iar acum intenționa să se mute la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. Iulia Teodorescu a refuzat să comenteze situația, însă se așteaptă să fie audiata.

DNA sesizează Parchetul că Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a dezvăluit date din anchetă

Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, în legătură cu faptul că Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inclus într-un comunicat date nepublice din anchetă care vizează instituția, respectiv calitatea persoanelor audiate și natură probelor.

"Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, în legătură cu împrejurarea că, în conținutul unui comunicat dat publicității la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a înserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze bună desfășurare a acesteia", a anunțat DNA, care afirmă că "în comunicat se oferă date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natură probelor".

În opinia DNA, datele din anchetă au fost dezvăluite de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, identificat doar că "instituția guvernamentală", în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție – unitatea de parchet competență să efectueze anchetă a emis un comunicat din care rezultă că stadiul în care se află în prezent anchetă impune limite stricte de comunicare publică.

"Precizăm că regimul informațiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziții, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informații de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală", subliniază DNA.

Marți, DNA și Ministerul pentru Relația cu parlamentul au transmis comunicate referitoare la percheziții desfășurate cu o zi în urmă la Palatul Victoria.

Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a precizat că, luni, procurorii DNA au făcut percheziții în patru birouri ale instituției, care își are sediul în Palatul Victoria, într-un dosar privind concursurile pentru ocuparea unor funcții de consilier, organizate în aceeași zi.

”In cursul zilei de luni, 31 iulie, mai mulți procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București au efectuat percheziții, în bază unui mandat de percheziție domiciliara emis de către Înaltă Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria. Percheziția s-a desfășurat între orele 15.00 și 19.00 și a vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Relația cu Parlamentul.

Conform sursei citate, au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioadă perchezițiilor.

Valerian Vreme, fostul ministru al Comunicatiilor, chemat marti la DNA. Este acuzat de abuz in serviciu, in dosarul Microsoft

Valerian Vreme, fostul ministru al Comunicatiilor, chemat marti la DNA. Este acuzat de abuz in serviciu, in dosarul Microsoft

VIDEO PROTVPLUS.RO

avioane F-35

Ziua Aviației 2018. Festivitățile stau în umbra accidentelor din ultimele două săptămâni

Niciun candidat nu s-a înscris pentru postul de şef al DNA. Explicaţia lui Tudorel Toader

Orașul în care copiii se joacă printre porcii mistreți. Cum de a fost posibil

Muncitorii din Capitală au împrăștiat soluție împotriva tânțarilor în marile parcuri

Proiectil din Primul Război Mondial încă activ, descoperit în curtea unui gorjean

Dezastru în Vaslui. Viiturile au transformat drumurile în mlaștini

sedinta de Guvern

Guvernul se reuneşte a doua oară în această săptămână. Este ultima zi când se pot da Ordonanţe de Urgenţă

Un jurnalist român o desființează pe președinta Croației. ”Prostimea preia gogoși enorme”

Familie de urşi fotografiată lângă Spitalul Miercurea Ciuc: ”Au mers să-și viziteze victimele”

Definitivat 2018. Au fost publicate Subiectele si Baremele la Definitivat 2018

Decizie în cazul tânărului din Craiova care a provocat accidentul în care i-a murit iubita

Trafic spre mare deviat prin parcare. Limită de 80 km/ h pe A2 din cauza denivelărilor