DNA cere pedeapsa cu executare pentru Adrian Nastase in dosarul "Zambaccian". Sentinta, pe 30 martie

×
Codul embed a fost copiat

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie a solicitat la instanta suprema pedepse de inchisoare cu executare in cazul fostului premier Adrian Nastase, a sotiei acestuia, Daniela Nastase si a Irinei Paula Jianu, in dosarul "Zambaccian".

UPDATE: Judecatorii instantei supreme au incheiat dezbaterile in procesul privind importul de bunuri din China, denumit dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase, sotia acestuia, Daniela, au fost deferiti justitiei pentru fapte de coruptie, sentinta urmand a se da in 30 martie.

In fata judecatorilor instantei supreme, procurorul DNA a aratat ca acuzatiile de luare de mita si santaj in cazul lui Adrian Nastase sunt pe deplin probate prin inregistrari ambientale, acte si expertize contabile ce dovedesc aducerea unor importuri din China prin societatea Vertcon.

Procurorul a explicat ca societatea Vertcon a colaborat cu firmele chinezesti verificate doar in cazul aducerii bunurilor care, ulterior, s-au regasit in imobilul din strada Zambaccian, ceea ce ar dovedi acuzatia adusa de anchetatori fostul premier Adrian Nastase.

Procurorul a cerut instantei condamnarea la pedepse de inchisoare cu executare in cazul fostului premier Adrian Nastase, a sotiei acestuia, Daniela Nastase si a fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu. Cele mai mari limite de pedeapsa in cazul acuzatiilor din acest dosar sunt intre trei si zece ani de inchisoare.

Citește și
Adrian Nastase
Dosarele lui Nastase: achitare in "Matusa Tamara", condamnare in "Trofeu", ce va fi la Zambaccian?
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Instanta suprema judeca, astazi, ultimul termen in dosarul "Zambaccian".

Adrian Nastase, Dana Nastase si Paula Jianu au dat in 27 februarie primele declaratii in dosarul "Zambaccian" de la inceperea cercetarilor. Nastase a aratat in declaratia data in fata instantei la termenul din 27 februarie ca nu l-a santajat niciodata pe fostul consul Ioan Paun si ca nu i-a dat niciodata bani pentru a-i aduce mai multe bunuri din China.

La randul ei, Daniela Nastase a spus ca la un moment dat i-a dat doua transe de bani lui Ioan Paun, de 15 si, respectiv, 20.000 de dolari, bani cu care fostul consul trebuia sa achizitioneze plante chinezesti din care sa fie facut medicamentul pentru mama sa, precum si sa plateasca doctori specializati in boala mamei sale.

Irina Paula Jianu a aratat, in fata instantei, ca nu a intervenit niciodata pentru Adrian sau Daniela Nastase, ca nu a dat niciodata mita si ca a fost de doua ori cu sotia fostului premier in China, in ambele situatii cumparand numeroase "suveniruri" si nu "bunuri".

Fostul consul al Romaniei la Shanghai declara ca a primit bani de la sotii Nastase pentru a face achizitii de bunuri in China, o transa de 20.000 de euro fiindu-i data in decembrie 2002, pe cand se afla in tara.

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, in 5 mai 2010, pe fostul premier PSD Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, pe sotia acestuia, Daniela Nastase, pentru complicitate la luare de mita si santaj, si pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii Irina Paula Jianu, pentru dare de mita si spalare bani.

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD. Pedeapsa nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs, fapt anuntat deja de fostul Premier.

Adrian Nastase a primit de asemenea si cateva interdictii, pentru o perioada de doi ani ii este interzisa exercitarea mai multor drepturi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Dosarul Zambaccian: Adrian Nastase asteapta solutia instantei in cel de-al treilea proces
Dosarul Zambaccian: Adrian Nastase asteapta solutia instantei in cel de-al treilea proces

Adrian Nastase a declarat recurs la decizia instantei care l-a condamnat luni la doi ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie.

Dosarele lui Nastase: achitare in
Dosarele lui Nastase: achitare in "Matusa Tamara", condamnare in "Trofeu", ce va fi la Zambaccian?

Fostul Premier Adrian Nastase a primit luni o sentinta neaspteptata in dosarul "Trofeul Calitatii". Asta dupa ce in urma cu doua saptamani era achitat intr-un alt dosar de coruptie, "Matusa Tamara".

A. Nastase despre faptul ca DNA ar fi pus sechestru pe casa din Zambaccian
A. Nastase despre faptul ca DNA ar fi pus sechestru pe casa din Zambaccian

Liderul PSD, Adrian Nastase, a declarat ca s-a obisnuit cu astfel de actiuni si ca "se incearca recuperarea pierderilor cauzate de disparitia flotei romanesti".

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.