Administratorul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, retinut in dosarul primarului din Beius. Acesta este acuzat de dare de mita
Administratorul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, Mircea Constantin, a fost retinut de DNA in dosarul primarului din Beius, Adrian Domocos, fiind acuzat de dare de mita.
Primarul Adrian Domocos, presedintele PNL Beius, este acuzat de luare de mita, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia indeplinita de primar, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, detinerea fara drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizarii si detinerea fara drept a munitiilor, in timp ce Mircea Constantin este cercetat pentru luare de mita, informeaza MEDIAFAX.
Inculpatii urmeaza sa fie prezentati, marti, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Potrivit procurorilor, in perioada 2011-2014, primarul din Beius a pretins si primit, de la o persoana din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beius, un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune, pentru o perioada de 29 ani, in favoarea societatii comerciale SC Alge Dom Com SRL Beius.
Pentru acest "serviciu", inculpatul a promis ca va ajuta si va sustine interesele Bisericii greco-catolice pe raza sa de competenta, in sensul ca: ii va asigura protectie si o va favoriza, prin neindeplinirea atributiilor de primar, nu va aplica sanctiuni contraventionale pentru fatadele deteriorate ale cladirilor proprietatea unitatii de cult, situate pe raza municipiului Beius, va sprijini Biserica greco-catolica sa beneficieze in continuare de scutiri de impozite pentru cladirile proprietatea acesteia.
In perioada iunie-august 2014, Domocos a pretins si primit de la administratorul Episcopiei Romane Unite cu Roma Greco-Catolica Oradea, Mircea Constantin, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioada de 25+5 ani, in favoarea aceleiasi societati comerciale pe care o controla, mai arata procurorii. De data aceasta, edilul, pe langa faptul ca trebuia sa nu-si indeplineasca atributiile de serviciu, in sensul aratat mai sus, a promis ca va elibera o autorizatie de functionare pentru un magazin de comercializare a pestelui, aflat in proprietatea episcopiei.
In perioada 2011-2014, Adrian Domocos a reprezentat in fapt SC Alge Dom Com SRL Beius, desfasurand activitati si operatiuni financiare realizate ca acte de comert, specifice functiei de administrator de fapt al unei societați comerciale, incompatibila cu functia de primar, noteaza DNA. Astfel, acesta a negociat in numele firmei, a incheiat si semnat contracte, a achizitionat marfa, a achitat sume de bani aferente, a facturat serviciile prestate si a retras sume de bani din conturile bancare ale societatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
In plus, la data de 17 septembrie 2014, cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la locuinta primarului din Beius, in legatura cu contracte de achizitii publice, organele de urmarire penala au identificat si ridicat o arma cu aer comprimat, neletala, din categoria celor supuse autorizarii, de fabricatie chinezeasca, fara serie de identificare, calibru 4,5 mm, aflata in stare de functionare si o cantitate de munitie, compusa din: 412 cartuse de vanatoare cu alice calibru 12, 133 cartuse de vanatoare cu alice calibru 20, 25 cartuse de vanatoare cu alice calibru 16, 8 cartuse cu glont calibru 308Win, 291 proiectile calibru 4,5 mm, toate aflate in stare de functionare, detinute de inculpat fara drept. in septembrie, a fost pentru a treia oara, in decurs de doi ani, cand DNA Oradea a facut perchezitii la Primaria Beius.
In septembrie 2012, procurorii au perchezitionat biroul primarului Adrian Domocos si locuinta acestuia, ridicand mai multe documente si unitati de calculator. Ulterior, Domocos a fost pus sub invinuire pentru luare de mita si spalare de bani, fiind acuzat de colectarea unor sume de bani de la diverse societati comerciale, prin intermediul unei organizatii neguvernamentale.
Procurorii au descoperit ca fundatia al carei presedinte este chiar primarul municipiului, Asociatia Fortuna Beius, a beneficiat de sponsorizari de la mai multi investitori care aveau nevoie de autorizatii de la primarie, printre acestia numarandu-se si patronul firmei Unicarm, care a ridicat in centrul Beiusului un magazin fara a avea autorizatie de constructie. in 13 martie 2013, tot insotiti de politistii Directiei Generale Anticoruptie Bihor, procurorii DNA Oradea au perchezitionat mai multe birouri din Primaria Beius, dar si locuinta edilului, intr-un dosar vizand un prejudiciu de 1,2 milioane de lei, bani platiti firmei Top Construct Grup SRL pentru lucrari de constructii contractate cu primaria, dar neexecutate.
In acest dosar, 17 persoane, intre care si primarul Adrian Domocos, au fost trimise in judecata, procesul fiind pe rolul Curtii de Apel Oradea. Presa locala a relatat ca, de-a lungul vremii, Domocos a fost implicat in mai multe scandaluri, din cauza unor acuzatii de abuz si coruptie, fiind suspectat ca ar fi influentat si conditionat acordarea unor contracte publice. Adrian Domocos, presedintele PNL Beius, a fost ales primar al municipiului Beius in 2008, inainte fiind consilier judetean, tot pe listele PNL Bihor, si director al sucursalei Bihor a Loteriei Romane. In 2012, el a obtinut un nou mandat de primar.