Omul de afaceri George Mois si fostul sef al Finantelor Satu Mare, retinuti de DNA

Ultima actualizare: 18-12-2014 07:05
DNA

Omul de afaceri George Mois si fostul sef al Finantelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, au fost retinuti, luni, de procurorii anticoruptie, dupa ce firma primului ar fi renovat casa fiicei lui Ardelean in schimbul ajutorului pentru o rambursare TVA.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciului Teritorial Oradea il acuza pe Ardelean de luare de mita, iar pe Mois, de dare de mita. Cei doi vor fi prezentati Tribunalului Bihor, cu propunerea de arestare preventiva.

Potrivit anchetatorilor, in noiembrie 2013, Ioan Mircea Ardelean, in calitate de director executiv interimar al Administratiei Judetene a Finantelor Publice Satu Mare, i-a cerut lui Gheorghe Mois ca firma acestuia, pe cheltuiala proprie, sa se ocupe de renovarea unui imobil situat in Bucuresti, detinut de fiica lui Ardelean.

"In schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Ardelean Ioan-Mircea l-a asigurat pe agentul economic ca va face demersurile necesare atat pentru a-i fi aprobata, in regim de urgenta, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferenta lunii octombrie 2013, cat si pentru ca aceasta suma de bani sa fie platita in favoarea societatii intr-un termen cat mai scurt. Astfel, in baza acestei intelegeri prealabile dintre cei doi inculpați, in cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Mois Gheorghe a dispus unor angajati ai sai sa execute lucrari de renovare, constand in achizitia de materiale si executarea lucrarilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrarilor, in valoare de 23.614 lei, fiind suportat in intregime de firma acestuia", sustin procurorii, in ordonantele de retinere.

DNA mai precizeaza ca la 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA depusa de firma lui Mois a fost aprobata in intregime de functionarii Administratiei Judetene a Finantelor Publice Satu Mare. "La data de 22 decembrie 2013, a fost emisa decizia de rambursare a TVA in cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de catre inculpatul Ardelean Ioan Mircea, fara a fi efectuat ulterior vreun control de catre inspectorii fiscali din cadrul instituției amintite, in ciuda faptului ca societatea respectiva figura in evidențele instituției cu risc fiscal ridicat", mai arata procurorii.

Anchetatorii mai sutin ca la 6 decembrie 2013, dupa ce fusesera demarate lucrarile de renovare a casei, Moiș ii ceruse lui Ardelean ca instituția publica pe care acesta o conducea sa faca plata sumei respective pana la 25 decembrie 2013. Ardelean, adauga DNA, l-a asigurat ca in 24 decembrie 2013 va fi virata acea suma de bani in contul firmei, fapt care s-a si intamplat.

In acest dosar, instrumentat cu sprijinul SRI, procurorii au dispus sechestru asigurator asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro si 75.000 lei) si a unor monede cu o valoare totala de circa 37.000 euro, ridicate de la Ioan Mircea Ardelean.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO