Dispută aprinsă între fermieri și autorități. Fenomenul pe care l-ar provoca rachetele antigrindină. „Este cel mai grav”
Rachetele antigrindină au stârnit dezbateri aprinse între fermieri și autorități. Unii agricultori susțin că sistemul favorizează mai degrabă apariția secetei pentru că alungă norii de ploaie.
Teoria este însă respinsă de meteorologi și cercetători, care spun că, dimpotrivă, sistemul ajută la creșterea precipitațiilor chiar și cu 20%.
Iulian Moroșanu, un agricultor din Vaslui, este foarte supărat pe sistemul antigrindină. Spune că de când autoritatile au început să lanseze rachetele, în zona lui nu mai plouă.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Iulian Moroșanu, agricultor: "Ne deranjează modul în care se trage cu ele. La cel mai mic nor ei folosesc în jur de 9, 10 rachete. Nu lasă deloc nici cea mai mică ploaie să vină. Practic, explozia când se detonează între nouri, aia este cel mai grav. Dispersează toți nourii".
Meteorologii și cercetătorii care monitorizează sistemul îi contrazic însă pe fermierii care gândesc la fel.
Dr. Ion Sandu, președintele Societății Române Meteorologice: "Schimbați motivul pentru că jigniți 1.000 de oameni, meteorologi care știu că trimițând nuclee de condensare în nori produc ploaie și nu secetă".
Sistemul este implementat de Direcția Generală Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor din cadrul Ministerului Agriculturii. Cercetătorii primesc alerte de la Agenția Națională de Meteorologie și pe baza lor decid când să lanseze rachetele spre cer.
Rachetele lansate de la sol duc în nori o substanță cu ioni de argint, care, spun specialiștii, descompune gheața, care nu va mai ajunge, astfel, pe pământ. Odată intrat în contact cu substanțele împrăștiate de rachetă, norul devine mai greu şi în loc să urce, vine spre pământ şi atunci grindina se transformă în ploaie.
Anul trecut au fost lansate, în toată țara, în jur de 5.000 de astfel de rachete care au protejat culturile de pe 2,3 milioane de hectare.
Daniel Alexandru, șeful laboratorului de agrometeorologie al ANM: "Odată cu apariția acestui sistem și folosirea lui în România a dus, în mod special, la o reducere a apariției fenomenelor de grindină. Chiar în ultimii trei ani de zile vorbim din ce în ce mai rar de astfel de informări și avertizări în ceea ce privește grindina".
Totuși, responsabilii din Ministerului Agriculturii le-au cerut instituțiilor abilitate să facă un studiu de impact al acestor sisteme pentru a vedea clar ce efecte a produs.
Gheorghe Căunei, șeful Direcției Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor: "Studii de impact, vreau să vă spun, că la nivelul Organizației Mondiale de Meteorologie sunt făcute foarte multe și Organizația Mondială de Meteorologie recomandă să facem acetse intervenții în atmosferă pentru că cresc precipitațiile cu până la 20%. Iar noi cu tehnologiile pe care le implementăm acum de creștere a precipitațiilor vom ajunge la o creștere între 10, 15 și 20%".
România urmează să cumpere, anul acesta, primul avion care stimulează ploaia, sistem care s-a dovedit eficient în mai multe țări precum Bulgaria și Ungaria.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, fermieri, autoritati, rachete antigrindina,
Dată publicare:
22-03-2024 19:50