Dezastrul provocat de grindină în Dâmbovița. În județ nu există stații de rachete antigrindină

Ultima actualizare: 12-05-2019 19:52

Vremea rea a semănat dezastru în satul Lazuri, de lângă Târgovişte. O ploaie torenţială cu rafale vijelioase şi bucăţi de gheaţă a distrus grădini întregi.

Zeci de oameni plâng acum de disperare, mai ales că nu aveau asigurări, iar toată munca lor a fost distrusă de grindină. Greu a fost şi pentru şoferii care au circulat prin judeţul Dâmboviţa, confruntat cu un cod galben de vreme rea.

A fost un adevărat pericol pentru şoferii prinşi la drum, în timp ce cădea o ploaie torenţială cu grindină. După mai bine de 12 ore, bucăţile de gheaţă tot nu se topiseră.

În satul Lazuri, de lângă Târgovişte, e dezastru. Culturi întregi, de ceapă, ustoroi, varză şi roşii au fost afectate de grindină.

Localnicii îşi fac bilanţul pagubelor. Din nefericire, cei mai mulţi dintre ei nu au asigurări, aşa că se văd nevoiţi să suporte toate pagubele.

Elena Binciu, agricultor: "A distrus tot în grădină! Nu e serviciu, cu asta ne ocupăm şi noi, cu grădină, nu mai avem nimic. Tot a distrus!"

Daniel Iolu, agricultor: "În câteva minute a dat piatră, a distrus tot. Pagube de 90%. A fost toată grădina verde pentru piaţă, acum nu mai avem nimic. Toată marfa e distrusă, compromisă toată grădina."

În Dâmbovița nu sunt deocamdată instalate staţii de lansare a rachetelor antigrindină.

Aceste dispozitive acționează la altitudini între 3.500 și 8.000 de metri, în norii cu dezvoltare verticală, și împiedică vaporii de apă să urce spre aerul rece și să înghețe.

O asemenea staţie precum cea de la Valea Călugăreasca din Prahova este prea departe și nu poate proteja zone din Dâmboviţa, de exemplu.

În momentul de față, în toată țara sunt 60 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Autoritățile susţin că numărul acestora se va dubla până la sfârşitul anului. De la stațiile existente s-au lansat în acest sezon, adică de la 15 aprilie până în prezent, 170 de rachete antigrindină, pe tot teritoriul țării.

Cert este că suntem de-abia la începutul sezonului de fenomene de instabilitate, fapt confirmat chiar și de prognoza meteo potrivit căreia, vremea se va răci ușor în următoarele zile. Meteorologii spun că toată săptămâna următoare ne vom afla sub influența unui ciclon mediteranean care va aduce în toată țara ploi abundente, descărcări electrice, vânt și căderi de grindină.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO