Exista vreo legatura intre rachetele antigrindina si inundatiile catastrofale? Aproape 400 au fost lansate in aceasta vara
Aproape 400 de rachete antigrindina au fost lansate vara aceasta pe teritoriul Romaniei. Rachetele protejeaza culturile de fructe si legume ca sa nu fie distruse de bucatile de gheata.
Puteau genera aceste rachete ploile torentiale din ultima perioada? Specialistii raspund diferit. Cei mai multi confirma ca DA, dar spun ca nu in cantitati atat de mari incat sa produca inundatii catastrofale.
Arges, Valcea si Gorj - sunt judetele in care, in 3 zile a plouat cat intr-o luna si zeci de gospodarii au fost distruse de inundatii. Conform generalului in rezerva Emil Strainu, una dintre principalele cauze ale acestui dezastru ar putea fi lansarea unui numar mare de rachete antigrindina pe teritoriul Romaniei.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Este contrazis insa de profesorul Mihai Dima, directorul departamentului de fizica a atmosferei, din cadrul facultatii de profil de la Bucuresti.
Cu totii sunt insa de acord ca racheta antigrindina contine iodura de argint care, odata lansata, provoaca un fenomen de condensare. Norul isi schimba proprietatea fizica si nu mai ajunge pe pamant sub forma de grindina, ci sub forma de ploaie.
"O data lansate, genereaza precipitatii in urmatoarele ore eventual, insa acestea nu persista zile intregi, saptamani", explica prof. Mihai Dima, directorul Departamentului de Fizica a Atmosferei, Facultatea de Fizica.
Aceeasi pozitie o au si responsabilii din ministerul agriculturii care coordoneaza programul "rachete antigrindina" din Romania. Iata ce parere au inginerii din Ploiesti. ''Tot potentialul de apa se negociaza pe acest teritoriu. Nu are niciun fel de posibilitate sa influenteze ..... dincolo de aria unitatii''
Specialistii Centrului de Comanda confirma totusi si ei ca rachetele antigrindina aduc precipitatii. Pe 28 iulie au inlaturat norii negri de grindina formati deasupra judetului Prahova.
Altfel, vara a fost bogata in fenomene meteorologice extreme iar numarul rachetelor antigrindina lansate a fost foarte mare: 300 au fost proiectate de la centrul de comanda din Prahova si alte 80 din Iasi.