Programul „Lapte, corn şi măr” ar putea avea întârzieri din cauza autorităților care abia au adoptat bugetul
În mai puţin de o lună începe şcoala, însă bugetul pentru programul „Lapte, corn şi măr” a fost adoptat abia săptămâna aceasta.
În aceste condiţii, autorităţile locale se tem că nu vor avea timp să finalizeze licitaţiile. În plus, deşi sunt mai mulţi bani pentru fiecare aliment în parte față de anul trecut, unii producători nu sunt mulţumiţi de sumele alocate.
Guvernul a anunţat că va acorda anul acesta mai mulţi bani pentru program.
Astfel, statul dă pentru fructe 10 bani în plus. Pentru lapte, aproape 1 leu, iar cornul va fi cumpărat cu 65 de bani, faţă de 57 de bani anul trecut.
Majorarea, spun cei din Ministerul Agriculturii, s-a făcut în concordanţă cu inflaţia. Producătorii nu sunt de acord, aşa că cei mai mulţi nu doresc să se înscrie la licitaţii.
Fermierul Marin Anton a livrat în trecut mere în şcoli.
Marin Anton, fermier: „În momentul ăsta pe mine mă costă un kilogram de măr 1,9 lei, fiind măr eco. De obicei, ei pun nişte preţuri destul de mici, în detrimentul calităţii mărului. Făcând acest lucru, are de suferit chiar copilul din şcoală”.
Probleme și în trecut
Cum statul dă bani puţini, primăriile s-au confruntat şi în trecut cu lipsa de oferte din partea producătorilor, ceea ce a generat întârzieri mari la livrare.
Flavia Boghiu, viceprimarul municipiului Brașov: „Va întârzia întreg demersul de achiziţie a produselor, iar asta face ca, la începutul anului, produsele să nu fie gata de livrat''.
Din această cauză suferă în primul rând copiii din familii cu venituri mici, care rabdă acasă de foame.
Iulian Cristache, președintele Federației părinților și aparținătorilor legali din România: „Sunt copii în mediul rural, şi este dureros ce spun, care vin la şcoala pentru acest program, în comparaţie cu cei care nu îl folosesc, sau cei care se joacă cu el pe scări, îl aruncă sau se bat cu pungile de lapte. Am cerut Ministerului Agriuculturii să redirecţioneze aceste pungi cu lapte şi cornurile care nu se consuma în mediul urban, către cele din rural”.
Noutatea de anul acesta este că sunt bani inclusiv pentru vizite în ferme sau pentru degustări de fructe şi legume. În 2021 au beneficiat 1,5 milioane de elevi de acest program, iar anul acesta vor fi în jur de 1,9 milioane. Bugetul alocat este de aproape 114 milioane de euro, dintre care 17 milioane vin din fonduri europene.