Discursul tinut de Victor Ponta in Mexic. "Oamenii sunt gata sa ne ierte greselile daca suntem transparenti"

Victor Ponta in Mexic

Premierul se afla in Mexic, in prima vizita in aceasta tara a unui sef roman de Guvern din ultimul sfert de secol.
 

Victor Ponta participa la Summitul Global pentru o Guvernare Deschisa, unde a fost invitata de presedintele mexican Enrique Pena Nieto. Este prima vizita a unui prim-ministru roman in aceasta tara din ultimii 25 de ani si marcheaza aniversarea a 80 de ani de relatii diplomatice intre cele 2 state.

Vizita lui Ponta prin surprindere pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, care a afirmat miercuri ca a fost felicitat de ziua sa de premier doar printr-un SMS. "Mi-a transmis astazi la multi ani printr-un SMS, pe care l-am primit cu drag. Mi-a zis ca pleaca, nu mi-a zis unde, nici nu l-am intrebat, am aflat si eu ulterior", a spus Dragnea.

In Mexic, premierul roman a tinut si un discurs in care a vorbit despre transparenta guvernarii si importanta tehnologie:

"Este o mare onoare si placere sa particip la acest summit global in numele Guvernului roman. Tara mea incearca alaturi de tarile dvs sa imbunatateasca, sa dezvolte si sa arate un model de succes pentru restul lumii.
As incepe prin a felicita gazda noastra – Guvernul mexican, pentru organizarea acestui summit. Consider ca nu suntem intamplator aici, in Mexico, as spune domnule presedinte, ca in Romania, in Europa, este apreciat foarte mult programul foarte ambitios de reforme pe care l-ati initiat. Va doresc mult succes. Pentru Europa, Mexicul reprezinta un partener strategic in promovarea dezvoltarii in lume si a bunei guvernari, care este pana la urma, cheia succesului tuturor tarilor noastre. Voi felicita toate tarile membre ale acestui parteneriat, mai mult de 65 de tari si va voi multumi tuturor pentru sprijinirea alegerii Romaniei in Comitetul Director al OGP. Cred ca in final, este foarte usor ceea ce avem de facut impreuna: lumea este in schimbare, guvernele trebuie si ele sa se schimbe, deoarece asteptarile sunt din ce in ce mai mari pe zi ce trece, oamenii care ne voteaza, oamenii care beneficiaza de guvernare, trebuie sa observe schimbari. Este datoria noastra sa facem schimbari, altfel vom ramane in urma si vom pierde oportunitati.
Vin dintr-o relativ noua democratie, sunt doar 25 de ani de cand am schimbat regimul comunist cu unul democratic, o poveste de succes cu privire la statul de drept, dezvoltare economica, si sunt doar 8 ani de cand am aderat la Uniunea Europeana. Dar si datorita faptului ca suntem o relativ noua democratie si stat membru al Uniunii Europene, ne straduim mult sa atingem standardele democratice europene si internationale cu privire la guvernare. O economie in rapida dezvoltare, cu o crestere economica de 3, 8 in acest an, o rata foarte mica a somajului, un sistem de justitie, presa libera, sunt lucruri de care suntem mandri dar pe care trebuie sa le imbunatatim.
In urma cu patru ani, cand am preluat guvernarea, eram considerat un politician tanar, acum nu mai sunt la fel de tanar dar am mai multa experienta, apreciez mai mult acest lucru si va voi spune ca am invatat patru lectii importante. Primul –transparenta este intotdeauna, in toate cazurile, alegerea corecta pentru un guvern. Tendinta naturala a birocratilor, institutiilor, chiar si a politicienilor de a fi mai secretosi, de a ascunde ceva, duce intotdeauna la esec. Oamenii asteapta transparenta din partea noastra. Sunt gata sa ierte greselile noastre daca demonstram ca suntem transparenti, daca demonstram ca nu avem nimic de ascuns, ca doar vrem sa guvernam mai bine si sa invatam din greselile noastre.
O a doua lectie vizeaza experienta. Chiar daca tarile si sistemele politice sunt atat de diferite, exista experiente si metode care pot fi invatate de la o alta tara. Sunt sigur ca metodele bune ale unui guvern bun, de aici, din Mexic, sau din oricare alta tara, pot fi aplicate in Romania iar noi putem impartasi cu dumneavoastra experientele noastre pozitive sau negative pentru a invata din ele.
A treia lectie este ca noua tehnologie aduce probabil o schimbare radicala in ceea ce priveste guvernarea. Foarte multi dintre cei 20 de milioane de cetateni romani prefera sa acceseze site-ul unei institutii de pe smartphone sau computer, decat sa se duca personal acolo, cheltuie mai putini bani si timp in aceasta privinta, asadar cred ca investitia in noi tehnologii si aplicarea acestora in guvernare, in decizii si masuri va imbunatati radical performanta guvernului.
A patra lectie. Nu cred ca sistemul public detine toate raspunsurile, dimpotriva, uneori. Cooperarea, invatarea din experienta altora si impartasirea propriei experiente cu ONG- uri, societatea civila, institutii private este cea mai inteleapta decizie pentru un guvern care doreste sa aduca imbunatatiri actului de guvernare. V-am impartasit din experienta mea, doresc Partneriatului pentru o Societate Deschisa sa-si realizeze ambitioasele obiectivele si va doresc tuturor sa guvernati mai bine pentru oamenii care asteapta de la noi o guvernare mai buna."

Citește și
Victor Ponta - AGERPRES
Premierul Victor Ponta: Anul acesta au fost incasari bugetare cu 13 miliarde de lei in plus fata de cele estimate
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Klaus Iohannis, despre intalnirea de marti cu Victor Ponta:
Klaus Iohannis, despre intalnirea de marti cu Victor Ponta: "Am discutat la rece, cum se spune"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca intalnirea cu premierul Victor Ponta a fost ''foarte normala'' si ca discutiile ''eficiente'' au vizat problema refugiatilor si valurile de migratie.

Premierul Victor Ponta: Anul acesta au fost incasari bugetare cu 13 miliarde de lei in plus fata de cele estimate
Premierul Victor Ponta: Anul acesta au fost incasari bugetare cu 13 miliarde de lei in plus fata de cele estimate

Premierul Victor Ponta a declarat ca anul acesta au fost incasari bugetare cu 13 miliarde de lei in plus fata de cele estimate prin Legea bugetului de stat.

Declaratie surprinzatoare a lui Victor Ponta, despre Traian Basescu:
Declaratie surprinzatoare a lui Victor Ponta, despre Traian Basescu: "Este de 100 de ori peste Klaus Iohannis si PNL"

Dupa ce s-a certat "ca la usa cortului" cu presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta a ajuns sa-l laude pe fostul sef al statului, Traian Basescu.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.