Directorul de la Salubritate Oradea s-a apucat să sorteze deșeurile unui bloc din oraș. Ce a descoperit
În Oradea, directorul companiei de salubritate din oraș a ținut un curs practic de "aruncat gunoiul". Vrea să-i învețe pe cetățeni cum pot reduce poluarea și costul reciclării.
Așa că, însoțit de jurnaliști, s-a dus la tomberoanele amplasate într-un cartier de blocuri şi a selectat cu mâna lui resturile aruncate de oamenii din zonă.
Ajutat de doi muncitori, directorul companiei de salubritate din Oradea a scos bucată cu bucată resturile aruncate în tomberoane de cetățenii unui cartier din oraş.
Palhegyi Zoltan, directorul companiei de salubritate: „Vrem să demonstrăm că, dacă orădenii colectează corect reciclabilele, ce înseamnă asta: în afara faptului că nu aruncă grămadă, dacă strivesc PET-urile, dacă tocesc cutiile de carton, să se reducă volumul, atât al cutiilor şi al PET-urilor, fiindcă are o influenţă la tarif. Tariful fiind pe volum, este foarte important, financiar, ca volumul să fie cât mai mic. "
Volumul deşeurilor scade mai mult de jumătate dacă bidoanele din plastic şi cutiile sunt strivite sau rupte. Iar resturile trebuie neapărat aruncate pe categorii, însă puţină lume respectă regula.
Bărbat: "Ar fi obligaţia fiecăruia dintre noi să facem asta acasă, ca să uşurăm munca celor care duc aceste gunoaie acolo unde trebuie."
Bărbat: Durează mult. E de durată, probabil ani de zile.
Reporter: Deci e greu de schimbat mentalitatea.
Bărbat: Da, sigur, durează. Dar trebuie început. Fără un început, dacă tot o lăsăm aşa, de azi pe mâine.
Sunt însă și oameni care au înţeles deja importanța reciclării.
Marcel Dragoş, viceprimar Oradea: "Reciclarea ar trebui să fie efectuată, conform noului contract, pe patru fracţii. Acel rezidual, în continuare, care este completat cu reciclabil, biodegradabil, pentru sticle. Noi dorim să le transmitem că trebuie să devenim, şi noi, un oraş care să facem aceasta colectare selectivă a deşeurilor."
Potrivit noilor contracte, orădenii vor plăti gunoiul în funcţie de volumul deşeurilor, nu raportat la numărul locuitorilor din imobil, că până acum. În oraş au fost deja împărţiţi saci şi pubele pentru cele patru tipuri de deşeuri. Noile contracte intra în vigoare la 1 aprilie.