Drumurile din Romania afectate de primele zapezi. De astazi, iarna se muta in Sudul tarii
16 judete din nordul si centrul tarii sunt acoperite de un cod galben de vant si ninsori.
In judetele Bistrita Nasaud si Harghita a nins ore bune, si cum era de asteptat au aparut primele probleme pe sosele. Iar in Gorj, un turist ratacit pe Transalpina era sa-si piarda viata, pentru ca s-a aventurat cu masina pe un drum inchis. De marti, vremea rea se muta in sud.
In Gorj vantul puternic si ninsoarea au fost cat pe ce sa faca o victima. Un turist a intrat pe Transalpina, chiar daca stia ca soseaua este inchisa, si a ramas blocat duminica noaptea in plin viscol.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Omul a stat patru ore in masina pana cand a sunat la 112. Salvamontistii l-au ghidat ca sa iasa la liman.
"Asta a fost singura mea greseala: faptul ca nu am ascultat prognoza meteo si am plecat pe un drum nestiut, necunoscut..."
In unele zone din judetul Harghita, prima zapada a adus si primele probleme pentru soferi.
- Se poate merge mai departe?
- Nu.
In pasul Bucin, intre Praid si Gheorghieni, stratul de zapada avea 10 centimetri.
- Ati urcat greu pasul?
- Da, cu 20-30 de kilometri la ora.
Drumurile nu sunt curatate pentru ca si acum, in al 12-lea ceas, mai sunt probleme cu licitatiile pentru firmele de deszapezire, spun reprezentantii prefecturii din Harghita.
In Pasul Tihuta din Bistrita Nasaud, drumul a fost blocat de o ceata deasa.
La Sibiu in schimb, la Paltinis, stratul de zapada avea de dimineata 37 de centimetri. Cei mai fericiti au fost turistii si proprietarii partiilor.
Asta in timp ce intr-un sat din Vaslui localnicii si-au facut singuri un sistem de protectie din crengi, pentru ca zapada sa nu le acopere drumul.
"Pe timpuri au fost niste parazapezi din metal, cu plasa de gard. Dar acelea nu rezistau. Ne-a venit ideea sa facem de unica folosinta.", spune Ion Stan, viceprimarul comunei Viisoara.
Iar in Dambovita, parapetii abia montati de cateva zile, au disparut.
Desi erau bine infipti in pamant, atat stalpii cat si plasele au disparut in totalitate. Peste 1100 de metri liniari de parazapezi sunt de negasit.
In judetul Galati, reprezentantii Sectiei de Drumuri Nationale isi recunosc neputinta. Promit ca vor ingrasa porcul in ajun si vor monta parazapezi in a doua parte a lunii decembrie.
Drumul National 24D, care face legatura intre Galati si Barlad, este primul pe care autoritatile se grabesc sa il inchida in fiecare iarna, din cauza inzapezirii. Cu toate acestea, nimeni nu se gandeste sa faca ceva din timp pentru a preintampina acest fenomen, care se petrece an de an.
Dincolo de acest peisaj dupa amiaza, la Targu Jiu, un superb curcubeu s-a intins peste oras, in amintirea zilelor insorite de toamna.
MARTI, 26 NOIEMBRIE
UPDATE 09:10 Circulatia este ingreunata, marti dimineata, pe drumuri nationale din judetele Valcea, Caras-Severin, Bihor, Alba si Harghita, unde s-a depus un strat de zapada intre unu si trei centimetri, insa nu sunt portiuni de drum inchise sau blocate.
Centrul Infotrafic a anuntat marti dimineata ca nu sunt drumuri nationale sau autostrazi cu circulatie intrerupta din cauza vremii nefavorabile sau a unor evenimente rutiere.
Potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, in judetul Valcea, pe DN 7A Voineasa - Obarsia Lotrului, intre kilometri 50-91, s-a depus un strat de zapada de aproximativ doi centimetri.
In judetul Caras-Severin, pe DN 57B Oravita - Anina, intre kilometri 11-16 este un strat de zapada de aproximativ un centimetru.
De asemenea, un strat de zapada de aproape un centimetru s-a depus si pe portiuni de drum din judetele: Bihor - pe DN 1H la Sinteu si pe DN 75 la Magura; Alba - pe DN 67C la Sugag; Harghita - pe DN 13B Bucin - Borzon.
In judetul Sibiu, pe DN 7C Balea Cascada este zapada framantata de unu-trei centimetri, potrivit CNADNR.
IARNA IN ROMANIA, LIVE UPDATE, LUNI, 25 NOIEMBRIE
UPDATE 17:20 Circulatia rutiera spre si in statiunea Harghita Bai se desfasoara cu dificultate, luni, din cauza ninsorii viscolite, mai multi soferi care au ramas cu masinile blocate in zapada fiind ajutati de jandarmii montani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
In Harghita a inceput sa ninga luni dimineata, stratul de zapada de pe drumurile nationale din judet ajungand pana la doi centimetri in pasuri si trecatori.
"Ninge pe trosoanele aflate in zonele montane inalte din judet, pe DN 12C in zona Lacu Rosu, pe DN 13A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, in zona trecatorii Harghita, pe DN 13B Gheorghieni - Praid, in Pasul Bucin si pe DN 15 Toplita - Borsec, la Varful Creanga. Stratul de zapada depus pe carosabil variaza intre un centimetru si doi centimetri, iar utilajele de deszapezire actioneaza pe sectoarele afectate de ninsori, pentru degajarea zapezii de pe carosabil", a spus seful Sectiei Dumuri Nationale Harghita, Catalin Romanescu.
Traficul se desfasoara cu dificultate pe DJ 138 A, care face legatura intre DN 13 A si localitatea Harghita Bai, singurul drum de acces catre statiune, zapada de pe carosabil depasind zece centrimetri.
Mai multe masini care nu au fost echipate cu lanturi au derapat si au ramas blocate in zapada, iar pana la ora transmiterii acestei stiri drumul respectiv nu a fost deszapezit.
Jandarmii montani de la postul Harghita Bai au intervenit pentru a ajuta soferii care au ramas blocati in zapada.
"Aici, in Harghita Bai, toti hotelierii si cabanierii suntem pregatiti sa ne primim turistii, pentru noi este o bucurie ca a nins, toata vara am pregatit partiile de schi, avem peste 7.000 de metri amenajati ca partii, dar, din pacate, drumarii nostri nu au auzit de la radio sau de la televizor ca o sa ninga in aceasta saptamana si nu au intervenit deloc, de astazi de dimineata, sa curete drumul", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Kristaly Peter, proprietarul unei cabane, a mai multor partii si a unui parc de aventura in statiune.
Intrebata de ce nu s-a intervenit pana in prezent pentru inlaturarea zapezii de pe DJ 138A, reprezentanta Consiliului Judetean Harghita, Fulop Otilia, a declarat ca "se va actiona in maxim o ora".
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, duminica seara, o atentionare cod galben de ninsori si viscol in mai multe judete ale tarii, intre care si Harghita. Atentionarea meteo a intrat in vigoare luni, la ora 04.00, si esta valabila pana la ora 22.00.
Meteorologii au avertizat ca vremea se va raci accentuat si vor predomina ninsorile si vantul puternic in toate masivele montane. In zonele inalte, viteza vantului la rafala depaseste 70 - 80 de kilometri pe ora, viscolind ninsoarea.
UPDATE 15:30 Traseele turistice din Muntii Fagaras au fost inchise din cauza riscului de producere a avalanselor, in conditiile in care stratul de zapada la Balea Lac masoara 44 de centimetri si continua sa ninga, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentantii Centrului Meteorologic Regional (CMR) Transilvania Sud Sibiu au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca stratul de zapada la Balea Lac, in Muntii Fagaras, este de 44 de centimetri si continua sa ninga.
"Stratul de zapada a fost masurat la ora 14.00. Atunci se inregistrau 44 de centimetri de zapada si va continua sa ninga pana maine (marti -n.r.). Temperaturile in zona Balea vor scadea, in noaptea de luni spre marti, pana la minus 8 - minus 10 grade Celsius", au declarat reprezentantii CMR.
Potrivit acestora, la Paltinis, la ora 14.00, se inregistrau 36 de centimetri de zapada.
Seful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca, din cauza ninsorilor abundente, traseele montane din Muntii Fagaras au fost inchise.
"Traseele montate din zona superioara cabanelor se inchid pana la primavara. Nu se recomanda accesarea lor in perioada cu zapada din cauza riscului de producere a avalanselor", a spus Adrian David.
Potrivit acestuia, turistii care urca pe munte sunt sfatuiti sa aiba echipament specific de iarna si echipament individual de salvare din avalansa.
UPDATE 13:33 Suntem in plin cod galben de vant si ninsori, in nordul tarii si la munte. In judetele Bistrita-Nasaud si Harghita, ninge deja de cateva ore.
Probleme au fost in Pasul Bucin, din Muntii Gurghiului; iar in pasul Tihuta, utilajele de deszapezire au fost pregatite sa intervina si pana acum circulatia nu a avut de suferit.
In ciuda faptului ca iarna era anuntata de meteorologi, in unele zone din judetul Harghita prima zapada s-a asternut cu probleme pentru soferi. In pasul Bucin, care leaga localitatile Praid si Gheorghieni, stratul s-a asternut de 10 centimetri pe sosea, iar drumarii nu si-au inca timp sa ajunga acolo. Portiunea cu probleme masoara aproximativ 25 de kilometri, la o altitudine de peste 1200 de metri.
Unii soferi au fost prinsi pe picior gresit, fara lanturi sau chiar fara cauciucuri de iarna.
Reprezentantii Prefecturii din Harghita spun ca au fost probleme cu licitatia de atribuire a lucrarilor de deszapezire, dar situatia se va rezolva rapid.
In Pasul Tihuta din judetul Bistrita Nasaud, autoritatile au fost mai prevazatoare si au trimis utilaje inca de vineri. Pana la aceasta ora s-au imprastiat peste 70 de tone de material autoderapant, iar 7 utilaje de deszapezire actioneaza neincetat.
Tocmai de aceea se circula fara probleme. Totusi, soferii trebuie sa fie precauti si sa circule cu viteza redusa, deoarece este ceata deasa si bate vantul cu putere, viscolind zapada.
Specialistii anunta ca vremea se va raci accentuat, si va ninge pana joi - la munte, si in Maramures, nordul Crisanei si al Moldovei si local în Transilvania. Vantul va bate cu putere si cele mai scazute temperaturi, de aproximativ -10 grade Celsius, vor fi in estul Transilvaniei. La munte si trecator in nordul Moldovei viteza vantului la rafala va depasi 70 - 80 km/h, viscolind ninsoarea.
In cursul zilei de astazi, precipitatiile se vor transforma in lapovita si ninsoare in toate masivele montane, precum si in regiunile vestice, nordice si centrale. In Carpatii Meridionali si Orientali, cantitatile de apa vor depasi pe arii restranse 20 l/mp. Marti si miercuri va mai ninge in sud-vestul si, pe alocuri, in sudul tarii.
UPDATE 10:05 Traficul este ingreunat din cauza ninsorii pe DN 67C km 22+000 - 34+800 Ranca/GJ, zapada 1-3 centimetri, pe DN 7A km 40+000 - 87+ 000 Voineasa - Vidra/VL, zapada 2-3 centimetri si DN 7C km 130+000 - 136+000 Balea cascada/SB, zapada 3-5 centimetri.
UPDATE 07:00 Meteorologii anunta ca, din luni dimineata, vremea se va raci accentuat si va ninge pana joi la munte si in Maramures, nordul Crisanei si al Moldovei si local în Transilvania.
Vantul va bate cu putere si cele mai scazute temperaturi, de aproximativ minus 10 grade Celsius, vor fi in estul Transilvaniei.
La munte si, trecator, in nordul Moldovei, viteza vantului la rafala va depasi 70 - 80 kilometri pe ora, viscolind ninsoarea.
In cursul zilei de luni, precipitatiile se vor transforma in lapovita si ninsoare in toate masivele montane, precum si in regiunile vestice, nordice si centrale.
In Carpatii Meridionali si Orientali, cantitatile de apa vor depasi pe arii restranse 20 de litri pe metrul patrat. Marti si miercuri, va mai ninge in sud-vestul si, pe alocuri, in sudul tarii.
PROGNOZA METEO PE URMATOARELE ZILE:
LUNI - Vremea va intra intr-un proces de racire, ce se va resimti cu precadere in jumatatea de nord-vest. Cerul va fi mai mult noros si vor fi precipitatii, in cursul zilei, pe arii extinse in vest, centru si nord, iar noaptea mai ales in sud. In zona Carpatilor Orientali, cantitatile de apa vor depasi izolat 15 l/mp. La munte vor predomina ninsorile, in nord, centru si vest vor fi precipitatii mixte, iar in sud si sud-est vor fi sub forma de ploaie si trecator lapovita. Vantul va sufla moderat, cu intensificari temporare, indeosebi in regiunile extracarpatice, unde va depasi la rafala 55...60 km/h, iar la munte va sufla tare cu peste 80 km/h si trecator va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime se vor incadra intre 3 grade in nordul Moldovei, Maramures si dealurile Crisanei si 14 grade in Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse, intre -4 si 6 grade.
MARTI - Vremea va continua sa se raceasca. Cerul va fi mai mult noros si vor fi precipitatii in jumatatea de sud a tarii si pe arii mai restranse in rest. Acestea vor fi predominant sub forma de ninsoare, in regiunile vestice, nordice si centrale, mixte in Oltenia si Muntenia si mai ales sub forma de ploaie in Dobrogea. La munte va ninge. Vantul va sufla moderat si cu unele intensificari in estul, sud-estul tarii, precum si la munte. Temperaturile maxime se vor incadra intre -1 grad in estul Transilvaniei si 8 grade pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse intre -8 si 2 grade.
MIERCURI - Vremea va fi rece pentru aceasta data. Cerul va fi noros si temporar va ninge. Vantul va sufla in general moderat. Temperatura maxima va fi de 2...3 grade, iar minima se va situa in jurul valorii de -2 grade.
LA MUNTE
LUNI - Vremea se va raci accentuat. Cerul va fi noros si vor cadea precipitatii, predominant sub forma de ninsoare in toate masivele. Indeosebi in Carpatii Orientali, cantitatile de apa vor depasi izolat 15 l/mp. Vantul va sufla moderat cu intensificari temporare, iar pe creste va fi tare, cu peste 80 km/h, trecator viscolind ninsoarea.
MARTI - Vremea va continua sa se raceasca, devenind local geroasa noaptea si dimineata. Cerul va fi noros si va ninge pe arii extinse in Carpatii Meridionali si in Carpatii Occidentali si local in Carpatii Orientali.
MIERCURI - Vremea va fi rece pentru aceasta perioada, local geroasa noaptea si dimineata. Cerul va fi mai mult noros si va ninge in Carpatii Meridionali si pe arii mai restranse in restul masivelor, cu precãdere in cursul zilei. Vantul va mai prezenta unele intensificãri pe creste, mai ales in Carpatii Orientali.