Din ce în ce mai mulți copii infectați cu SARS-COV-2 ajung la spitale. Medicii le cer părinților să nu ascundă simptomele
Pe zi ce trece, creşte numărul infectărilor cu SARS-Cov-2. Este a doua zi cu peste 7.000 de cazuri noi, iar mulţi dintre bolnavi sunt tineri, şi chiar copii.
La Timişoara, un băiat de 20 de ani, nevaccinat şi fără alte afecţiuni, a murit din cauza virusului. În tot acest timp, în spitale, camerele de gardă sunt pline de părinţi, care îşi duc fetiţele şi băieţii, cu febră şi tuse. Din păcate, mulţi ajung să facă forme grave şi rămân internaţi în secţiile de terapie intensivă. Speriaţi sunt şi adulţii, care se gândesc să-şi imunizeze copiii de peste 12 ani, şi le-au cerut şcolilor să organizeze centre de vaccinare.
La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală ajung cele mai grave cazuri de copii infectaţi cu COVID-19.
Raluca Alexandru, purtător de cuvânt Spitalul Grigore Alexandrescu: „Am observat o creştere chiar din luna iulie a acestui an, iar acum se depistează la unitatea de primiri urgențe circa 10 pacienţi, zece copii pozitivi pe zi, numai la noi în spital.”
Cei mai mulţi primesc tratament şi sunt izolaţi la domiciliu, iar în spital rămân copiii cu forme severe. În prezent, 16 sunt internaţi în secţia Covid, iar trei au nevoie de mască de oxigen pentru a putea respira. Lucrurile stau la fel şi la Spitalul Marie Curie. La unitatea de primiri urgențe ajung, zilnic, peste 250 de pacienţi, în special cu probleme respiratorii şi digestive. Dintre ei, peste 5% sunt, în final, depistaţi cu COVID-19.
Bunic: „Este puţin răcit!”
Reporter: De când?
Bunic: „De trei zile!”
Reporter: A făcut febră?
Bunic: „Da! 39 ….Da.. şi cred că a răcit, în parc cred, că a spus doamna doctor că este o viroză!”
Denis Stănescu, medic Spitalul Marie Curie: „Am avut ieri doi sugari de două luni, cu insuficiențe respiratorii, acestea au fost cazurile cele mai severe, dar, în general, se manifestă ca o infecţie respiratorie virală, care merge cu o evoluţie foarte bună.”
Din păcate, potrivit medicilor, unii părinţi recunosc cu greu episoadele de febră şi tuse prin care trec copiii şi speră până în ultima clipă că nu sunt infectaţi cu SARS-Cov-2.
Florentina Bălășoiu, corespondent PROTV: „Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să nu ascundă simptomele copiilor în momentul în care are loc triajul epidemiologic. În funcţie de starea de sănătate, medicii pot să prioritizeze cazurile, mai ales că de data aceasta, spun specialiștii, vorbim de cazuri mai grave, inclusiv în rândul copiilor mai mici de un an”
Sunt însă şi părinţi speriaţi de numărul tot mai mare de infectări şi vor să îşi imunizeze copiii trecuţi de 12 ani. În judeţele Argeş şi Constanța, au fost depuse aproape 700 de cereri.