Digitalizarea unor instituțiilor, doar în teorie. În realitate, prezența fizică și dosarul cu sină sunt încă necesare

Dată publicare: 16-07-2021 07:58
Dată actualizare: 16-07-2021 09:54


Autorităţile supun dezbaterii publice proiectul prin care se urmăreşte implementarea inteligenţei artificiale în instituţiile statului.

Pe hârtie se vorbeşte despre tehnologie de stocare şi criptare a datelor publice şi chiar despre funcţionari înlocuiţi de softuri inteligente.

Realitatea din birouri este însă cu totul alta, iar dosarul cu șină nu lipseşte de pe lista cu documente pe care ni le cer angajaţii.

De exemplu, la ''Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului'' din Sectorul 1 al Capitalei. Deși instituția are adrese de e-mail, unde se pot face solicitări și trimite diverse documente, în unele situații, oamenii sunt nevoiți să meargă fizic cu actele la ghișeu.

Iată cum se procedează pentru obținerea unui loc de parcare pentru o persoană cu handicap.
Filmare cu camera ascunsă:

"Funcționar: Faceți o cerere, dar musai, musai trebuie să aveți și poza băiatului. Pe Internet, puteți trimite doar cererea. Musai fotografia trebuie să o capsati, deci nu se poate printa online, clar
Reporter: Nu mai are niciun rost să o completez online dacă tot trebuie să vin.
Funcționar: De completat puteți să o completați online, dar efectiv nu o puteți depune pentru că nu aveți poză".

La biroul pentru evaluarea persoanelor cu handicap, unde se obțin indemnizații, aceeași poveste.

Filmare cu camera ascunsă:

"Reporter: Vi le pot trimite pe o adresa de mail?
Funcționar: Puteți să trimiteți pe mail, dar este o consumare de hârtie inutilă, părerea mea. Chiar dacă trimiteți prin e-mail, trebuie să veniți cu certificatul de nastre, cu buletinul, cu aia, cu aia...adică o luăm de la capăt".

Nu uitați de dosarul cu șină. Reprezentanții Direcției recunosc că cetățeanul este în continuare pus pe drumuri, însă spun că au în derulare mai multe proiecte pentru digitalizare.

Florica Cherecheș, Președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu dizabilități, copiilor și adopții: ''Ne-am dori și noi să limităm cât putem interacțiunea cu persoana, să fim mai înțelegători, să nu mai punem oamenii pe drumuri când avem atâtea...adică printr-un whatsapp poți să transmiți o poză, un document, orice".

Ce nu știe multă lume este că de anul trecut există o Ordonanță care obligă instituțiile să primească solicitările și actele online. Dacă sunteți plimbați cu hârtiile de la un birou la altul, puteți să faceți o sesizare.

Octavian Oprea, vice-președintele Autorității pentru Digitalizarea României: ''Fiecare instituție publică din România este obligată să accepte înscrisuri în format electronic, fără a mai solicită o dublare a acelor înscrisuri în format fizic. Iar instituția nu numai că ar fi fost obligată să vă primească acea solicitare, ci este obligată să va răspundă tot în format electronic".

Autoritatea pentru Digitalizarea României a demarat un proiect în încercarea de a află care este gradul de tehnologizare din instituțiile publice. În paralel este în dezbatere publică și proiectul de folosire a inteligenței artificiale în aceleași instituții publice. Costă aproape 17,5 milioane de lei, din care peste 14,5 milioane sunt din fonduri europene.


VIDEO PROTVPLUS.RO