Diferența dintre bio, eco și natural. Capcana în care pică tot mai mulți români


Ultimul update: Joi 20 Iunie 2019 10:23
Data publicarii: Joi 20 Iunie 2019 10:22
Categorie: Stiri Sociale

Bio, eco sau natural? Este una dintre întrebările care îi macină pe românii bombardaţi cu informaţii, în pieţe şi magazine, despre hrana sănătoasă.

Chiar dacă în ultimii ani mulţi au înţeles că ''eco'' nu e un moft, ci un mod sănătos de a trăi, mulţi confundă un astfel de produs cu unul natural. Sau cred că bio înseamnă mâncarea de la ţară, când în realitate acele alimente se obţin după reguli stricte. Aveţi grijă de unde cumpăraţi, pentru că pe piaţa au apărut şi multe falsuri, fără acel timbru special.

Mihai este apicultor şi are 150 de familii de albine. În urmă cu mulţi ani producea miere în mod convenţional folosind diverse substanţe unele chimice. De 3 ani a primit certificat eco.

Mihai, apicultor: ''S-a schimbat ceara din toți stupii, ceară care acumulează în ea substanţe. Am schimbat faguri, rame, sârmă de inox, tratamentele pe bază de tincturi de plante."

A plătit la început 800 de euro pentru a obţine actele după prima inspecţie a echipei de control pentru agricultură ecologică, apoi şi-a schimbat întreg sistemul de producţie.

Acum exporta toată mierea. Anual aproximativ 2 tone, în mare parte în Germania. Investiţiile i-au crescut cu 30-40% la fel şi profitul.

Ion Colțan are o fermă pe 120 de hectare de teren agricol şi 90 de hectare de păşune în Călineşti şi Breaza şi face agricultură naturală.

Ion Colțan: "Produsele naturale sunt făcute fără ingrediente chimice, cu prelucrare cât mai sumară şi fără ajutoare de chimie alimentară, cât mai repede adus pe masa consumatorului''.

Acum se gândeşte să treacă la agricultura ecologică.

Ion Colțan: ''E foarte complicat. Agricultura ecologică zice că nu sunt cu E-uri, făcută altfel mai curat, dar noi punem accent ca produsul să fie cât mai proaspăt şi atunci aşteptăm alte standarde''.

Trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologică impune o serie de restricţii extrem de stricte. În primul rând, pregătirea terenului agricol care în funcţie de culturi va trece timp de 2 sau 3 ani printr-o perioadă de conversie. Timp în care fermierul nu va avea voie să folosească substanţe chimice pe pământul respectiv. După perioada de tranziţie doar răsadurile folosite vor fi certificate ecologic, iar îngrăşămintele şi substanţele pentru tratarea bolilor vor fi 100 % naturale.

Importante sunt şi metodele de producţie, toate practicile vor fi prietenoase cu mediul.

Crenguţa Bărbosu, manager program dezvoltare rurală: "Percepţia consumatorului român este că un produs bio e produs la țară, când în realitate acele produse sunt cele mai puţin controlate''.

Fermierii care produc bio sunt verificaţi de inspectori acreditaţi de Ministerul Agriculturii cel puţin o dată pe an, dar şi de cei de la Direcţiile Agricole, iar dacă au luat fonduri europene şi de Comisia Europeană.

Călin: ''Toată lumea crede că dacă cumperi de la o piaţă sau de la o orice producător este mai sănătos decât dacă ai cumpăra de la supermarket, ceea ce este un mit''.

Iar prezenţa acestui mit este confirmată şi de cifre. 77% dintre respondenţii unui studiu realizat de organizaţia nonguvernamentală World Vision au mărturisit că îşi cumpără produse bio, 39 % de la cunoştinţe de la țară, 40% din piaţă sau chiar de la vânzători ambulanţi. Multe, spun specialiştii, sunt falsificate.

Liliana Ciobanu: "Întrebarea e cum recunoaștem la raft un astfel de produs? Trebuie să aibă pe etichetă logo-ul Uniunii Europene dedicat produselor eco: un dreptunghi verde în interior cu o frunză şi steluţa albă, e marcat codul organismului de control, care dă garanţia că produsul respectă cerinţele şi originea produsulu. Dacă la raft vedem produse care în dneumirea comercială scrie eco dar nu are înscrisurile astea înseamnă că nu provine din agricultură eco şi în spate e doar o povestea de marketing."

În prezent, doar pe 250.000 de hectare de teren de la noi se face agricultură ecologică. De la 1 iunie produsele bio beneficiază de reducerea cotei TVA de la 9 la 5%.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

TVA mai mic, pentru unele alimente. De ce riscă să nu se ieftinească
TVA mai mic, pentru unele alimente. De ce riscă să nu se ieftinească
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ştefan Popa Popa’s
Declarații controversate ale lui Ştefan Popa Popa’s: "Au venit toate ciurucurile din Oltenia"
Georgiana, o tânără de 24 de ani diagnosticată cu cancer, are nevoie de ajutor
Studiu despre obiectele nefolosite. Românii păstrează în medie 5 produse, în loc să le arunce
Povestea arădeanului care şi-a transformat casa într-o lume de poveste
Vieți distruse în accidente în care n-au avut nicio vină. Așteaptă cu anii despăgubirile
O acțiune a pompierilor a atras zeci de curioși: "De pe Facebook am aflat"
arta urbana
Locurile din București unde puteți admira arta urbană, realizată de artiști de renume
Fermierii din România renunță să mai cultive pepeni. Învinși de vreme și de samsari
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Cum va fi anul 2019, potrivit credinței populare
Răzvan Cuc, vizită la miezul nopții pe Podul Constanța din Capitală. Ce a descoperit
Sfântul Ilie 2019, tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci în această zi
Elevii care au făcut un clip viral despre ministrul Andronescu: ”Nu a fost o ofensă”