Dezastru ecologic pe Olt. Câțiva pescari au filmat o grămadă de balast în albia râului
Pe râurile României se petrece un dezastru ecologic, iar autoritățile sunt incapabile să pună capăt nenorocirilor.
Deși este interzis prin lege, zeci de patroni care dețin balastiere își trimit excavatoarele în albii că să scoată pietriș și nisip, materiale importante pentru construcții. În urmă, rămân maluri surpate și ape tulburi, fără urme de viață. Ilegalitățile ar putea fi stopate dacă Ministerul Mediului ar pune în funcțiune „Radarul Balastierelor” - o aplicație asemănătoare cu Inspectorul Pădurii, promisăîncă de acum 5 ani.
O grămadă de balast, filmată ieri seară de câțiva pescari amatori, a dispărut până dimineața, deodată cu excavatorul surprins că săpa în albia Oltului.
Drumurile făcute pe maluri și urmele proaspete de roți și șenile duc către o balastieră din zona.
Utiliajul a fost surprins că sapă în rău și de satelitul Google Maps.
Tulburat de excavatoare, răul nu mai are deloc pești - spun pescarii care au și alertat Garda de Mediu.
„Pe apă acesta a fost clean, avat, mreană, scobar, nu mai e nimic, nu mai e nimic. Toți pescarii știu cât peste a fost și nu mai e nimic. A dispărut... apă tulbure... nu icre...”, spune Liviu Toma, pescar.
Din păcate, astfel de situații se întâlnesc pe multe râuri. Numai în ultimele 3 luni comisarii gărzii naționale de mediu au făcut 80 de controale în 16 județe și au dat amenzi de 2 milioane de lei.
Cu toate astea, excavarile ilegale nu s-au oprit.
„Cu control fizic, uman, nu se mai poate. Clar e nevoie de de istrumente moderne de localizare a echipamentelor de excavare”.
Instrumentul modern de care vorbește ministrul ar fi Radarul balastierelor, o aplicație similară „inspectorului pădurii”, realizată de câțiva voluntari coordonați de arhitectul IT, Bogdan Micu.
În octombrie anul trecut, ministrul de atunci al mediului, Costel Alexe, anunța că „Radarul balastierelor e aproape de finalizare!”.
Noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a avut o ”relație personală” cu Ponta și PSD
Au trecut 10 luni și sistemul informatic nu e folosit. Îi lipsesc doar câteva teste și voință politică - spune creatorul lui.
„Am încercat de mai multe ori să îl fac. Ba am început, ba m-am oprit, iar am început, iar m-am oprit. Pentru că, în general, cei de la Ape trebuie să fie de acord... secretar de stat, ministru... și, în funcție de cine e la conducere, unii sunt, unii nu... și se mai pune pe pauză, iar se face... dar, ne-am obișnuit”, a mai adăugat Bogdan Micu.
Despre dezastrul provocat de balastierele ilegale pe albiile râurilor va vorbi și Rareș Năstase într-o emisiune „România, te iubesc”, din noul sezon care începe în toamnă.