Dezastru ecologic pe lacurile din nordul Capitalei. Motivele pentru care mii de pesti au murit
Stratul gros de gheata a inceput sa se topeasca, iar in urma au ramas tone de pesti morti. Motivele sunt insa diferite.
Daca pe Herastrau pestii par sa fi murit sufocati, crescatorii de la bazinul Stefanesti sunt convinsi ca deversarile ilegale au otravit apa si vietatile.
In fata acestui tablou dezolant administratorul bazinului Stefanesti mai ca si-a pierdut cumpatul, desi nu este prima oara cand simte ca i se naruie afacerea.
Nu mai cauta vinovati, considera ca i-a gasit de mult: miile de pesti mor intoxicati cu dejectiile aduse din cartierele rezidentiale, sustine el.
Disperarea l-a transformat intr-un veritabil detectiv. Sustine ca are imagini cu vidanjorii care golesc ilegal tone de fecale pe canalele de desecare care comunica cu balta Stefanesti.
Cei de la Regia Apelor Romane confirma spusele omului.
''Firma a fost amendata cu 350 de milioane de lei vechi pentru nerespectarea regimului apelor uzate", a declarat Ana Maria Tanase, Apele Romane.
Scenariu de groaza si pe lacul Herastrau. Aici sute de pesti morti plutesc pe mal spre fericirea pescarusilor.
De data aceasta nu poluarea ar fi de vina. Iarna a fost mult prea lunga, iar stratul de gheata prea gros. In felul acesta pestii au ramas fara oxigen.
Pe timp de iarna, cu temperaturi care duc la formarea unor poduri de gheata, pestii supravietuiesc cu minimum 4mg/l de oxigen.