Dezastru ecologic în localitatea Smârdan, județul Tulcea. Mii de leșuri de ovine ar fi îngropate

×

Dezastru ecologic în localitatea Smârdan, din Tulcea. Procurorii spun că administratorul incineratorului de animale din localitate ar fi îngropat mii de oi, în loc să le ardă.

Resturile ar putea proveni de la oile înecate în urma incidentului, petrecut în portul Midia, acum doi ani, când o navă s-a răsturnat și mii de animale au murit. Scafandrii au raportat atunci, măsurători care indicau o depășire cu 300% a valorilor legale pentru ANTRAX.

În incineratorul de la marginea comunei Smârdan au fost arse oile care au pierit pe nava scufundată în portul Midia în toamna lui 2019. Peste 14 mii de leşuri. Mirosul insuportabil care venea de pe terenul de lângă incinerator i-a adus pe pe Inspectorii de la Garda Naţională de Mediu în control, la sfârşitul anului trecut. Dar au fost goniţi de paznici. S-au întors acum împreună cu procurorii. În calea lor, câţiva angajaţi ai incineratorului încercau de zor să cureţe terenul imens.

Terenul din spatele incineratorului, unde au fost descoperite resturile de ovine, arată ca o imensă groapa de gunoi, acoperită în mare parte de păsări, de pescăruşi, care nu fac nimic altceva decât să răspândească bolile.

Proprietarul firmei care deţine incineratorul a refuzat să comenteze situaţia.

Patronul incineratorului a discutat însă cu primarul Smârdanului.

Petrică Mărculescu, primarul comunei Smârdan, jud Tulcea: „A specificat că nu sunt animale de pe acea navă, din portul Midia. Sub nicio formă nu sunt acele animale. Având un volum foarte mare de incinerat, un volum foarte mare de muncă, au crezut că ar fi bine ca anumite leşuri să le astupe cu pământ, ulterior să le incinereze”.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a început ancheta. Grav este faptul că incineratorul se află aproape de casele oamenilor şi a afectat şi pânza freatică, pe lângă mirosul degajat.

Teodor Nită, procuror: „Pânza freatică este mult mai ridicată decât în alte zone ale ţării. Atunci când am săpat la 3-4 metri în straturile acelea de animale putregăite era foarte multă apă, bănuiesc că din pânză freatică”.

Mirosul greu se simte până pe malul celălalt al Dunării, în Brăila.

Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila: „Sunt nenumărate sesizări făcute şi de municipiul Brăila, referitor la mirosul care vine înspre municipiu”.

Cristian Iordan, prefectul judeţului Tulcea: „Se va proceda la extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de origine animală, activitate ce cade în sarcina societăţii ce deţine incineratorul”.

Autorităţile locale au amendat incineratorul cu 6 mii de lei şi i-au oprit activitatea. Ancheta va scoate la iveală dacă animalele îngropate sunt cele de pe vasul scufundat în portul Midia.

Citește și...
Ce s-a întâmplat cu oile moarte pe nava scufundată în Portul Midia. S-a deschis o anchetă
Ce s-a întâmplat cu oile moarte pe nava scufundată în Portul Midia. S-a deschis o anchetă

Procurorii constănţeni au deschis o anchetă, după ce o mare parte din animalele moarte aflate la bordul navei Queen Hind, care s-a scufundat în Portul Midia, nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din Tulcea.

Recomandări
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,98% pe an, vineri
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,98% pe an, vineri

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a revenit sub pragul de 8% pe an, după ce vineri a coborât la 7,98%, de la 8,02% pe an, în ziua precedentă, conform BNR.

Washington Post: FBI a căutat la reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago documente clasificate legate de arme nucleare
Washington Post: FBI a căutat la reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago documente clasificate legate de arme nucleare

Agenţii federali americani care au percheziţionat săptămâna aceasta locuinţa fostului preşedinte Donald Trump din Florida căutau documente legate de arme nucleare, a relatat joi Washington Post, conform Reuters.

Noi bombardamente în Doneţk. Șapte civili au fost uciși
Noi bombardamente în Doneţk. Șapte civili au fost uciși

Vineri au loc noi bombardamente în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei. Bilanțul provizoriu arată că șapte civili au fost uciși.