Dezastru ecologic în localitatea Smârdan, județul Tulcea. Mii de leșuri de ovine ar fi îngropate

21-01-2021 19:03


Dezastru ecologic în localitatea Smârdan, din Tulcea. Procurorii spun că administratorul incineratorului de animale din localitate ar fi îngropat mii de oi, în loc să le ardă.

Resturile ar putea proveni de la oile înecate în urma incidentului, petrecut în portul Midia, acum doi ani, când o navă s-a răsturnat și mii de animale au murit. Scafandrii au raportat atunci, măsurători care indicau o depășire cu 300% a valorilor legale pentru ANTRAX.

În incineratorul de la marginea comunei Smârdan au fost arse oile care au pierit pe nava scufundată în portul Midia în toamna lui 2019. Peste 14 mii de leşuri. Mirosul insuportabil care venea de pe terenul de lângă incinerator i-a adus pe pe Inspectorii de la Garda Naţională de Mediu în control, la sfârşitul anului trecut. Dar au fost goniţi de paznici. S-au întors acum împreună cu procurorii. În calea lor, câţiva angajaţi ai incineratorului încercau de zor să cureţe terenul imens.

Terenul din spatele incineratorului, unde au fost descoperite resturile de ovine, arată ca o imensă groapa de gunoi, acoperită în mare parte de păsări, de pescăruşi, care nu fac nimic altceva decât să răspândească bolile.

Proprietarul firmei care deţine incineratorul a refuzat să comenteze situaţia.

Patronul incineratorului a discutat însă cu primarul Smârdanului.

Petrică Mărculescu, primarul comunei Smârdan, jud Tulcea: „A specificat că nu sunt animale de pe acea navă, din portul Midia. Sub nicio formă nu sunt acele animale. Având un volum foarte mare de incinerat, un volum foarte mare de muncă, au crezut că ar fi bine ca anumite leşuri să le astupe cu pământ, ulterior să le incinereze”.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a început ancheta. Grav este faptul că incineratorul se află aproape de casele oamenilor şi a afectat şi pânza freatică, pe lângă mirosul degajat.

Teodor Nită, procuror: „Pânza freatică este mult mai ridicată decât în alte zone ale ţării. Atunci când am săpat la 3-4 metri în straturile acelea de animale putregăite era foarte multă apă, bănuiesc că din pânză freatică”.

Mirosul greu se simte până pe malul celălalt al Dunării, în Brăila.

Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila: „Sunt nenumărate sesizări făcute şi de municipiul Brăila, referitor la mirosul care vine înspre municipiu”.

Cristian Iordan, prefectul judeţului Tulcea: „Se va proceda la extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de origine animală, activitate ce cade în sarcina societăţii ce deţine incineratorul”.

Autorităţile locale au amendat incineratorul cu 6 mii de lei şi i-au oprit activitatea. Ancheta va scoate la iveală dacă animalele îngropate sunt cele de pe vasul scufundat în portul Midia.

Tags: oi, smârdan, tulcea,


VIDEO PROTVPLUS.RO