Dezastru ecologic in Bucovina. Peste un milion de litri de substante toxice au ajuns in apa unui rau
Apele Bistritei au devenit portocalii in aceasta saptaman din cauza scurgerii unor substante toxice de la o fosta mina, care pe hartie nu mai prezenta niciun risc pentru mediu.
Dezastrul, unul dintre cele mai grave din ultimii ani, a fost semnalat miercuri, cand localnicii au observat ca apele Bistritei au devenit portocalii. Potrivit Monitorul de Suceava, cauza a fost o scurgere de substante toxice - reziduuri continand cupru, fier si zinc – de la fosta exploatare miniera Isipoaia, langa orasul Brosteni (judetul Suceava).
Peste un milion de litri de reziduuri s-au scurs astfel in apele raului. „ Am anuntat autoritatile din judetul Neamt despre aceasta poluare masiva si speram ca populatia nu va avea de suferit din cauza ei. Este o situatie de forta majora pe care sper sa o trecem cu bine”, a declarat, pentru Monitorul de Suceava, Daniel Dragoi, directorul Sistemului de Gospodarire Suceava.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Din analizele facute s-a constatat cresterea nivelului de fier si de mangan din apa. Primele investigatii au aratat ca nu au fost afectati pestii si nici vegetatia din zona si ca nu ar exista niciun risc pentru viata localnicilor. In prezent, situatia a revenit la normal dar evacuarea din mina Isipoaia va fi monitorizata in continuare.
Exploatarea minierea a fost complet inchisa acum doi ani si ar fi trebuit sa nu prezinte probleme de mediu. Se pare insa ca acumularea in exces a apelor in mina a dus la ruperea digurilor si poluarea raului Bistrita. Aceasta era, de altfel, vizibila si intr-o filmare de amator din luna iulie a acestui an, realizata in Piatra Neamt, in aval de zona unde a avut loc dezastrul de acum.
Sursa: Pro TV
Etichete: râu, poluare, bistrita, mina, toxic, brosteni, reziduuri,
Dată publicare:
28-08-2015 11:27