Detinutii din Galati, "carti vii" pentru cei care vor sa le auda povestile. Ce este programul "Biblioteca vie"
Detinutii de la Penitenciarul de maxima siguranta din Galati au devenit "carti vii" pentru cei care au vrut sa le cunoasca povestile de viata.
Au simtit gustul libertatii, pentru cateva ore, in cel mai mare parc din oras, unde au avut sansa sa cunoasca oameni noi si sa viseze la ziua in care vor pleca din inchisoare.
Totul este parte dintr-un proiect numit "Biblioteca vie" si gandit de Administratia Nationala a Penitenciarelor, ca sa-i indemne pe oameni sa-si invinga prejudecatile pe care le au fata de detinuti.
Inchis in Penitenciarul de Maxima Siguranta din Galati, pentru trafic de droguri, un condamnat a devenit o carte vie pentru cei care au dorit sa ii asculte povestea de viata:
"-Iti place mai mult unde esti acum decat inauntru?
-Sigur, asta e ca o gura de oxigen, o reamintire a ce este dincolo de gratii, pentru inca, in cazul meu, inca 200 de zile. Sper sa ajung acasa."
Daniel a ajuns in spatele gratiilor dupa ce a comis mai multe talharii. Aici a descoperit ca are talent la desen, asa ca are planuri mari pentru viata de dupa eliberare.
"- Am aflat ca am talent la desen.
- Si practici?
- Da, cu asta ma ocup acum. Am iesit in mai multe locuri sa-mi prezint desenele.
- Si cand iesi afara te apuci de desenat?
- Cred ca ma apuc de tatuat ca e mai profitabil."
La fel ca multi detinuti, si Daniel spera ca atunci cand se va elibera sa nu fie marginalizat de societate.
"-E o incercare de a se schimba ideile preconcepute, sa aflam dinainte cum va fi cand vom fi liberi, daca vom fi vazuti altfel.
-Ce vrei sa le transmiti celor cu care stai de vorba astazi?
-Sa fie constienti ca iesim in societate si ca daca suntem exclusi nu o sa avem alta sansa decat sa ne intoarcem inapoi. Daca suntem primiti si invatati, sa ne si se dea incredere putem sa realizam ca putem face si altceva".
Proiectul "Biblioteca vie" a functionat dupa regulile unui biblioteci obisnuite. Doar ca... "cititorii" au imprumutat "carti" care au suflet, iar timpul maxim de "lectura" a fost de o jumatate de ora.