Produse contrafăcute ajung pe rafturile magazinelor. Le cumperi fără să îți dai seama că nu sunt originale
Prețul detergenților a explodat, iar odată cu el, a înflorit și piața produselor contrafăcute, mai ales că legislația nu prevede controale sistematice. Iar neregulile sunt descoperite numai dacă cineva face sesizare.
De altfel, Comisia Europeană a emis în ultimul an numeroase alerte pentru aceste produse.
Sute de mii de litri de detergent contrafăcut, ambalate într-un depozit clandestin, au fost descoperite de curând de autorități în Mureș. Detergentul de o calitate îndoielnică era adus din Ungaria și etichetat în România sub numele unor mărci cunoscute.
Aceste verificări pornesc însă atunci când există sesizări. În magazine s-au înmulțit cazurile de detergenți neconformi, spun inspectorii de la protecția consumatorilor.
Iar probleme sunt la nivelul întregii Uniunii Europene. În ultimul an, au fost emise mai multe alerte pentru detergenți cu probleme.
Sorin Mierlea, președintele Infocons: „Sunt acele produse care sunt și neconforme, dar pot fi și contrafăcute sau false. Una scrie pe etichetă și alta este în produs, și ne trezim cu acele produse care nu fac ce am spera să facă.”
Există două tipuri de detergenți: cu sau fără substanțe biocide în compoziție. Dacă pe etichetă scrie că produsul dezinfectează, atunci este considerat biocid, iar plasarea lui pe piață se poate face doar după avizul Comisiei Naționale pentru Produse Biocide.
Restul se înscriu, prin declarație pe proprie răspundere, pe un portal al Comisiei Europene. Problema este însă la verificări. Magazinele în care ajung să fie vândute aceste produse nu obișnuiesc să controleze marfa din proprie inițiativă. Sarcina îi revine Autorității pentru Protecția Consumatorilor.
Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta: „Este foarte greu la un detergent sau la alt produs cosmetic să poți să faci o astfel de verificare, în condițiile în care totul este sigilat. Decât dacă există o plângere în acest sens.”
Reporter: Știți ca autoritățile să fi făcut verificări din proprie inițiativă, fără o plângere?
Dragoș Frumosu: „Nu cred. Numai în momentul în care au apărut anumite forme de îmbolnăvire, de urticarie, atunci s-au făcut, într-adevăr, verificări. Și nici nu cred că stăm bine la laboratoare în care să putem face repede și eficient astfel de probe.”
Este foarte greu să ne dăm seama, înainte să cumpărăm un detergent, dacă este sau nu conform. Există totuși niște măsuri de precauție pe care le putem lua. În primul rând, cumpărăm produsele sigilate. În acest fel ne asigurăm că nu a umblat nimeni în compoziție. Neapărat urmărim ca pe etichetă să avem explicații şi ingrediente scrise în limba română. Și nu în ultimul rând, păstrăm bonul fiscal. În acest fel, dacă ajungem acasă și avem suspiciuni, putem face sesizare și avem și dovada de unde am cumpărat produsul.
Piața produselor contrafăcute ia amploare în special în momentul în care prețul produselor originale creste foarte mult. Potrivit Institutului Național de Statistică, detergenții s-au scumpit cu peste 22% într-un singur an.