Guvernul a uitat de ultimele păduri sălbatice de pe continent, aflate în România
Parcul Naţional Munţii Făgăraş rămâne încă în faza de promisiune.
Deşi până în 2020 autorităţile ar fi trebuit să parcurgă toate etapele realizării proiectului, suntem la jumătatea intervalului, iar dinspre Executiv nu mai vin veşti.
O fundaţie care deţine peste 20 de mii de hectare de pădure, şi care militează pentru protecţia mediului, atrage atenţia că suntem în mare întârziere.
Cu o suprafaţă de 2.000 de kilometri pătraţi, Munţii Făgăraş ascund ultimele păduri sălbatice de pe continent - unde îşi au adăpost cele mai însemnate populaţii de carnivore mari din Europa.
Tăierile masive de pădure, construcţia de microhidroncentralele pe râurile şi paraiele de munte şi turismul haotic ameninţă natura.
În acest timp, transformarea zonei în parc natural emblematic al României şi Europei, promisă de Guvern acum doi ani, întârzie - susţin organizaţiile de mediu.
Cristoph Promberger, reprezentant fundația Carpathia: "Statul trebuie să facă demersuri, infrastructura pentru un astfel de parc, să protejeze pădurile care sunt în momentul de faţă şi să devină activ, în momentul de faţă statul nu e activ pentru creearea de arii protejate noi care este cea mai mare şansă pentru România."
De înfiinţarea parcului natural Munţii Făgăraş se ocupă un grup de lucru interministerial din care fac parte reprezentanţi din Ministerul Mediului şi cel al Apelor şi Pădurilor.
Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor: "O să mă informez, nu ştiu acum exact situaţia punctuală şi o să vă comunic dacă sunteţi amabil să-mi daţi unde să vă transmit acest răspuns."
Fundaţia CARPHATIA care deţine peste 20 de mii de hectare de pădure în sud-estul Munţilor Făgăraş a anunţat că va dona terenul statului dacă autorităţile ar înfiinţa parcul naţional şi ar conserva zona.
Deocamdată, câteva lucrări au fost făcute doar de organizaţiile de mediu care repara acum zonele defrişate.
În această zonă încă se mai vede o parte din malul surpat. Aici în stânga mea era un sunt adânc de aproximativ 3 metri. Locul a fost acoperit cu pământ şi au fost plantaţi puieţi de fag paltin şi brad.
România are 13 parcuri naţionale cu o suprata de peste 300 de mii de hectare. Potrivit autorităţilor, Munţii Făgăraş ar trebui să devină parc naţional până în 2020. Dacă se va reuşi, în zonă, vor fi protejate zeci de specii de animale şi 66 de soiuri de plante.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, padure, muntii fagaras, fundatie, protectia mediului, parc national,
Dată publicare:
21-08-2018 19:04