Cele trei companii care ar prelucra lemn tăiat ilegal. Un ONG a urmărit transporturile din păduri

×
Codul embed a fost copiat

Trei companii de exploatare a lemnului din România ar prelucra şi lemn tăiat ilegal. Acuzaţia deosebit de gravă vine de la o organizaţie de mediu care a investigat timp de 18 luni intrările la porţile a trei fabrici.

Potrivit anchetei, lemnul ar avea acte falsificate, fiind tăiat ilegal din parcurile naţionale, unde exploatările sunt interzise. Astfel, în ultimii 10 ani, am pierdut două treimi din pădurile virgine. Companiile promit să monitorizeze mai atent traseul buştenilor.

David Gehl, coordonator în cadrul ONG-ului american de mediu Environmental Investigation Agency, a urmărit timp de un an şi jumătate transporturile de lemn din păduri la depozite şi la trei companii care îl prelucrează. El susţine că are probe ale furtului de lemn din parcurile naţionale.

"Suntem în Parcul Naţional Rodna şi ne uităm la ceea ce pare a fi o exploatare forestieră ilegală. Ce vedem în această parte este că au tăiat copacii valoroşi şi au încercat să se acopere punând o ştampilă de vopsea roşie, dar abia după tăiere", explică David Gehl.

Investigatorul a urmărit lemnul tăiat până la un depozit de la marginea Parcului Naţional Rodna. El susţine că ar fi constatat că, odată intraţi în depozit, buştenii sunt puşi la comun cu cei tăiaţi legal şi sunt trecuţi pe o singură factura, ca să-şi piardă urma. Apoi sunt încărcaţi în camioane şi transportaţi la marii procesatori.

Citește și
sculptura
Într-o comună din Vâlcea, personajele din basme sunt sculptate cu ajutorul drujbei
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Cele mai multe transporturi ar fi ajuns la trei mari companii de procesare a lemnului din ţara noastră: Schweighofer, Kronospan şi Egger.

David Gehl, coordonator în cadrul ONG-ului american de mediu Environmental Investigation Agency: "Ceea ce am observat este că aceste exploatări forestiere ilegale sunt alimentate de cererea de pe pieţele străine, prin intermediul unor companii cum este Schweighofer şi altele care nu au trasabilitatea stabilită. Aceste depozite nu au nicio trasabilitate. Lemnul intra, apoi iese şi nu se ştie de unde vin buştenii."

În faţa acestor acuzaţii, Holzindustrie Schweighofer spune că:
"... fiecare furnizor al companiei trebuie să dovedească proveniența lemnului (act de punere în valoare și autorizație de exploatare). Dacă experții Holzindustrie Schweighofer identifică într-un depozit de buștean aflat în lanțul de aprovizionare lemn recoltat din parcurile naționale, compania refuză să achiziționeze din acest depozit atât timp cât acolo se livrează lemn din parcuri naționale.”

Compania mai susţine că prelucrează doar 6% din volumul total de lemn recoltat din România și doar lemn din specii rășinoase.

Într-un răspuns pentru Ştirile PRO TV, Egger susţine că procesul său de achiziţie respectă reguli foarte stricte pentru fiecare furnizor, iar reducerea la minim a aprovizionării cu lemn tăiat ilegal este o prioritate.

"Întregul nostru proces respectă reguli foarte stricte {...} pentru fiecare furnizor cu care lucrăm. Reducerea la minim a factorilor de risc de aprovizionare cu material provenit din lemn tăiat ilegal este și prioritatea noastră", spun reprezentanții companiei EGGER.

Kronospan anunţa că nu utilizează lemn din parcuri naţionale şi şi-a notificat furnizorii în acest sens, în plus, va face o anchetă proprie să vadă dacă regulile sunt respectate.

”Furnizorii noștri sunt notificaţi în mod constant că Kronospan nu utilizează lemn din parcuri naționale sau alte zone de conservare. Vom contacta EIA pentru a primi toate informațiile din investigaţia lor și pentru a verifica validitatea acestora în evidențele noastre. Vom publica rezultatul investigației noastre interne în momentul finalizării”, spun reprezentanții companiei.

Concluziile raportului făcut de investigatorul american sunt însă dramatice. Jumătate dintre tăierile din România ar fi ilegale. Aşa se face că în 2005 aveam 300.000 de hectare de pădure virgină. Din păcate, în urma defrişărilor masive am rămas cu numai 100.000 de hectare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
"Aurul negru" se vinde cu 18 lei kg. Culegătorii pot câștiga și 250 de lei pe zi

Pădurile noastre sunt pline de afine gustoase în această perioadă, însă puţine fructe vor ajunge şi pe tarabe.

Într-o comună din Vâlcea, personajele din basme sunt sculptate cu ajutorul drujbei
Într-o comună din Vâlcea, personajele din basme sunt sculptate cu ajutorul drujbei

Un colț de poveste prinde contur la marginea unei păduri din Vâlcea.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.