Descoperiri și vestigii arheologice, bordeie și unelte din neolitic, găsite în calea Autostrăzii 0. Ce înseamnă asta
Importante vestigii arheologice, care datează inclusiv din neolitic, au fost găsite în calea Autostrăzii Zero. Este vorba despre obiecte din ceramică şi chiar jucării, vechi de 5.000 de ani.
Pentru că acest lot al viitoarei autostrăzi de centură a Bucureştiului este deocamdată în faza de proiectare, termenul de execuție nu va fi afectat. Cel puţin, aşa sună acum promisiunea autorităţilor.
Descoperirea arheologică a fost făcută în zona Lotului 1 Nord al Autostrăzii București (A0), în dreptul localității Zurbaua.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Silviu Ene, arheolog: „Au fost găsite vestigii din mai multe epoci istorice începând cu perioada neoliticului, continuând cu epoca bronzului, prima epocă a fierului, cu perioada migraţiilor sec. 6,7, 9,10 și câteva vestigii mai noi din perioada secolelor 16-17. Au fost descoperite obiecte variate, fusailoe, fragmente ceramice, obiecte de uz casnic, pietre de moară.”
Pe lângă unelte, cercetătorii au găsit oseminte și chiar locuinţe. „Aici avem un bordei din secolul 6-7, cu două instalații de foc. Forma lui e rectangulară cu colţurile rotunde.”
S-a găsit și o vatră din epoca bronzului, adică acum aproximativ 4.000 de ani, pe care oamenii din aceea vreme o foloseau să gătească și să se încălzească, dar și un fragment de topor din piatră, din aceeași perioadă, realizat de mâini iscusite, potrivit arheologilor.
Aceste lucruri ne arată că zona a fost intens locuită și sunt un indiciu că cercetătorii ar putea să găsească și alte artefacte de valoare.
În total, pe traseul acestei autostrăzi sunt 12 situri arheologice, care se întind pe 70 de hectare.
Autoritățile promit că nu vor întârzia lucrările și că din 2026 şoferii vor putea circula pe aici.
Alin Şerbănescu, CNAIR: „Nu va exista o întârziere în ceea ce priveşte construcţia lotului 1 al autostrăzii de centură a Capitalei, dar în acelaşi timp vom proteja şi vom salva acele părți din istoria României.”
În total, Autostrada de centură a Bucureştiului va avea 104 km şi va costa peste 3 miliarde de lei.