Descoperire șocantă făcută de autorități. Peste jumătate de milion de români nu au o adresă completă
Peste jumătate de milion de români nu au o adresă completă – asta au descoperit autoritățile recent, când au început să facă liste pentru ajutoare de la Comisia Europeană.
Sunt sate unde toți locuitorii par că locuiesc la aceeași adresă, așa că poștașii care nu au vechime în meserie se încurcă pe teren. Vina este a primarilor, spun autoritățile de la București, care îi pun acum pe oameni să facă declarații pe propria răspundere pentru a primi ajutoare financiare.
În satul Cernu, din județul Bacău, 1.280 de oameni par că locuiesc la aceeași adresă. Și aceea incompletă. Oamenii au propriile case, separate, dar oficial - pe buletine - au trecute doar satul și comuna, fără stradă și număr. Asta le-a adus numai probleme.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Femeie: „Sunt mai multe familii de Leru, cum suntem noi, s-au dus chiar și cardurile venite de la ajutoare, de la astea, s-au dus la alte familii. Noi a trebuit sa mergem la poștăriță, să discutăm cu ea, că ea ni le aducea. Se mai încurcau”.
Bărbat: „Am avut din cauza asta precum că plicul de la Enel s-a dus la alt Ion și a trecut o lună și ceva până am dat de el”.
De un an a fost construită și o stradă principală în sat, spun localnicii, dar pe buletinele lor nu apare numele ei. Primarul spune că, de puțină vreme, a finalizat nomenclatorul străzilor.
Miclăuș Diana, primar Poduri, județul Bacău: „Am făcut nomenclatorul, care înseamnă nume de străzi, numere în comună, înseamnă că GPS-ul îți arată stradă, număr. Nu toată lumea are numele de stradă pe buletin”.
În total, sunt 550 de mii de români în situația de a fi fără adrese complete. În județele din Oltenia și Moldva sunt cele mai multe cazuri. În Iași, sunt peste 44 de mii, în Vaslui - 40 de mii, la fel și în Teleorman.
Lipsa nomenclatoarelor a fost sesizată abia de curând, când autoritățile din București au început să facă listele celor ce beneficiaza de ajutoare pentru încălzire.
Vina este la primari, spune Guvernul. Nici de la nivel județean nu se poate face ceva.
Constantin Rădulescu, președintele CJ Vâlcea: „Nu are ce să facă niciun consiliu județean din România legat de nomenclatorul stradal. E atributul legal al Primăriei, al primarului, cel care stabilește, vine și propune adoptarea de hotărâri”.
1.400 de lei este ajutorul pentru încălzire, acordat în două tranșe egale, sub forma unui card, tipărit pe hârtie și trimis prin poștă. Beneficiarii sunt cei cu venituri sub 2.000 de lei: pensionari, persoane cu handicap, familii modeste și beneficiari de ajutor social.