Lucrarile la metroul din Drumul Taberei sunt inca oprite. Specialistii cerceteaza crama descoperita

Dată publicare: 05-03-2012 13:59
Dată actualizare: 06-11-2012 16:01


Autoritatile au inceput sa cerceteze zona de la Razoare, unde a fost descoperita, in timpul sapaturilor de la magistrata 5 de metrou, o crama veche de peste o suta de ani.

 

Lucrarile la metroul din Drumul Taberei s-au blocat intr-o crama domneasca. Muncitorii au descoperit, chiar pe locul viitoarei statii "Academia Militara", o pivnita, construita in urma cu o suta de ani.

Acum, autoritatile cerceteaza zona, pentru a vedea daca mai sunt si alte vestigii, care ar putea avea valoare istorica. Mai ales ca in zona Universitatii, Metrorex tocmai a modificat proiectul liniei, dupa descoperiri arheologice.

Constructorii si-au dat seama ca sapa in gol. Primele investigatii arheologice, facute cu ajutorul unei camere de filmat de mici dimensiuni, arata ca este vorba de o pivnita pentru depozitarea vinului, din perioada lui Tudor Vladimirescu.

Crama se afla chiar pe locul unde ar trebui construita statia de metrou "Academia Militara", prima de la Eroilor catre Drumul Taberei.

De aici, 2 scuturi uriase vor sapa tunelurile care vor leaga cele 10 statii intre ele, tehnologie folosita si la saparea metroului new-yorkez. Acum insa golul din subteran prezinta risc de prabusire pentru masinariile gigant.

In aceste conditii, lucrarile s-au oprit. Autoritatile au insa planuri pentru viitor. Calatorii vor vedea peretii cramei cand vor astepta metroul.

Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, spune ca ar vrea sa amenajeze acolo o crama, unde calatorii sa poata degusta vinuri.

Pivnite identice au fost descoperite la nici 500 de metri distanta. Au fost golite, iar proprietarul terenului le-a transformat in restaurant.

In urma altor descoperiri facute la Piata Universitatii, autoritatile au modificat proiectul statiei de metrou de acolo.

Ea va fi construita in prelungirea bulevardului Carol I, in dreptul Ministerului Agriculturii si nu pe bulevardul Regina Elisabeta.

Crama din zona Razoare a fost descoperita de muncitori pe data de 5 martie. Lucrarile la noua magistrala de metrou vor fi reluate in cateva zile, dupa ce arheologii vor cerceta zona si dupa ce se va stabili ca existenta acestei crame nu prezinta un risc pentru continuarea sapaturilor.

Lucrarile la tronsonul Universitate – Drumul Taberei au fost inaugurate in noiembrie 2011 si ar trebui finalizate in 2015, costurile fiind de peste 900 de milioane de lei.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO