Marmureanu: Anul acesta, in Romania ar putea fi un cutremur intre 6 si 7 pe scara Richter

Dată publicare: 04-03-2012 18:46
Dată actualizare: 09-10-2012 04:18


"Anul acesta, Romania ar putea fi zguduita de un cutremur cu o magnitudine cuprinsa intre 6 si 7 pe scara Richter''. Declaratia data duminica ii apartine profesorului Gheorghe Marmureanu, presedintele onorific al "Institutului de Fizica a Pamantului".

Mesajul vine la 35 de ani distanta de la seismul devastator din 1977.

Expertii sunt de parare ca, atata vreme cat miscarea tectonica nu va depasi 7 pe scara Richter, cladirile rezista. Chiar si cele cu bulina.

Numai in Capitala sunt peste 272 de cladiri cu risc seismic 1, care, potrivit oficialilor din primaria Capitalei, prezinta un pericol de prabusire.

De ce e bine sa cunosti tehnicile de prim ajutor. Un baietel de 9 ani i-a salvat viata surioarei sale

"Inca era lumina, a inceput sa fiarba mozaicul din baie, se vedea cum se rupea si in momentul ala s-a stins lumina si a inceput sa cada blocul". Asa isi incepe povestea Ioana Popescu, unul dintre putinii romani care au supravietuit in blocul Scala.

S-a intors acolo si spune ca, in 4 martie 1977, la varsta de 25 de ani, s-a nascut a doua oara. Era singura acasa, la etajul 11 al cladirii. Facea dus cand a inceput cutremurul.

"A inceput sa cada blocul. Fiind de caramida s-a forfecat fiecare etaj. De la etajul 11 a ajuns ca un tort sa cada pana la etajul unu. Am intentionat sa ies cand am auzit strigate, dar nu am mai apucat. Am ramas sub tocul de 10 centimetri in cadere. Am venit pe burta pe el", isi aminteste femeia.

Patru ore femeia a fost constienta. A stat nemiscata sub darmaturi, pana cand salvatorii au ajuns la ea.

Monica Pop este doctorita care in acea noapte i-a salavat viata Ioanei. Pe atunci Monica Pop era studenta la medicina. A fugit la Spitalul de Urgenta sa-si ofere ajutorul.

"Venisera vreo doua masini miliatare care depozitau in fata usii spitalului trupuri: vii, morti, de toate. Nu am cuvinte sa va spun ce zgomote erau acolo: plangeau, tipau, se vaicareau, nu mai stiau, isi strigau nume. Un soldat foarte tanar a venit cu un copil pe care il tinea de picioruse cu capul in jos. Copilul era mort. Era intr-o pijamaluta. Avea un an si ceva. M-a impresionat ingrozitor, a fost poate cel mai mic copil pe care l-am vazut asa", a spus medicul.

In bezna, si cu putine echipamente la dispozitie, medicii au facut minuni.

Nimeni nu poate spune cand va fi urmatorul cutremur devastator, de peste 7 pe Richter. Profesorul Gheorghe Marmureanu a afirmat insa ca romanii se pot astepta in perioada urmatoare la un seism de intensitate destul de mare.

Specialistii in rezistenta cladirilor ne asigura ca un cutremur mai mic de 7 nu este foarte periculos si nu are forta sa puna la pamant nici macar blocurile cu bulina.

Potrivit primariei Bucuresti, in Capitala sunt 272 de cladiri care "prezinta predicol de prabusire, in cazul unui cutremur major". Numarul real ar putea fi mult mai mare, deoarece multe proprietati nu au fost expertizate

In prezent, Romania are si un sistem de avertizare care poate atentiona autoritatile cu 30 de secunde inainte ca unda de soc sa loveasca. Insa potrivit, profesorului Marmureanu, din lipsa de fonduri doar cateva institutii sunt legate la el.


VIDEO PROTVPLUS.RO