Dosare penale pentru administratorii "CAMINULUI GROAZEI". Conditiile inumane in care traiau batranii

×
Codul embed a fost copiat

Descoperire cutremuratoare la Paulesti, in judetul Prahova. 37 de oameni batrani si bolnavi, care supravietuiau intr-o mizerie de nedescris, au fost gasiti de politisti intr-un azil ilegal.

Agentii, insotiti de echipaje ale salvarii, au descins acolo dupa ce au primit imagini care aratau conditiile inumane in care erau tinuti bolnavii. Iar acest loc improvizat nu este singurul din tara, in conditiile in care caminele de stat sunt pline si listele de asteptare se intind pe cativa ani.

Sute de batrani au ramas fara niciun sprijin, dupa ce copiii au plecat din tara sau nu se mai pot ocupa de ei. Statul ar trebui sa aiba grija de acesti oameni care au platit ani de zile taxe si impozite si sa le construiasca mai multe centre, unde sa fie in siguranta.

Batranii, multi dintre ei paralizati total sau partial, zac in paturi murdare, cu lenjeria neschimbata de multa vreme. Iti dai seama de asta dupa mirosul greu care te intampina la intrarea in incapere.

In aceasta casa, 37 de oameni erau inghesuiti in patru camere, iar unii au fost pusi si doi in pat. La etaj, in cada baii, cotcodaceau cateva gaini. Bucataria e plina de mucegai, iar mancarea zacea langa niste galeti cu vopsea lavabila.

Citește și
azil
Ancheta de proportii intr-un azil din Constanta, dupa ce in ultimele 3 luni ar fi murit 3 persoane

Medicii au decis sa ii transporte pe batrani la spitalul din Campina. Desi cei mai multi sufera de boli cronice, nu luau medicamente, iar in azilul improvizat nu exista asistenta medicala si nici doctor. Cele trei femeie care ii ingrijeau erau si bucatarese si infirmiere.

Daniel Nicolae, medic sef la Serviciul de Ambulanta Prahova: "Ii ducem la spitalul din Campina pentru evaluare. Batranii au fost neglijati terapeutic si nu au primit ingrijiri fiziologice".

Animalele si pasarile care s-au aciuat prin camerele caminului erau tratate mai bine ca pacientii de aici. Batranii ramasi aici povestesc ca erau tinuti in conditii mizere.

"Mai am doar o fata si e plecata in Italia. Sunt singur. Traiam rau aici... Mancarea e apa fiarta cu un cartof, orez, cu peste. Nu am iesit afara de doua saptamani", povesteste Nicolae Nitu.

Iar cazul acestui batran nu este singular. In aceasta casa, mai toti pacientii sunt oameni ramasi singuri pe lume, care nu stiu unde vor ajunge. Unii se multumeau ca aveau un acoperis deasupra capului si primeau ceva de mancare.

Proprietara azilului incearca sa se apere si spune ca nu toti batranii platesc. Unora le opreste pensia, iar pe altii i-ar fi adunat de pe strada.

"Aici e casa particulara. Sunt unii batrani care dormeau pe strada si nu aveau casa. Aici aveau mancare si caldurica", spune proprietara azilului.

Chiar si unele rude sunt multumite ca au avut in grija cui sa-si lase batranii.

"Nu sunt conditii de hotel de lux, dar unde sa il tin eu? Nu pot sa il ingrijesc, sunt operat pe inima. Unde sa il duc? La tara sa moara de foame? Aici mi l-a salvat. Judeteanul mi l-a dat sa moara acasa", spune fiul unui batran.

Dar anchetatori au plangeri ca o parte dintre batrani erau tinuti cu forta de administratori, care le incasau pensia. Politistii au deschis dosar penal pe numele patroanei pentru lipsire de libertate.

Ce se va intampla cu acesti batrani tinuti in conditii mizere dupa ce vor pleca din spital? Sunt abandonati de familii, iar statul este depasit de situatie. Numai in Prahova sunt 10 camine de stat, dar toate sunt arhipline.

Alexandru Bocioaca, Directia Generala de Asistenta Sociala Prahova: "Sunt liste, inclusiv sunt persoane care sunt pe lista din 2010. Din pacate, un loc practic devine liber atunci cand se constata decesul unui beneficiar".

Cum in azilurile de stat nu sunt suficiente locuri, au aparut foarte multe asezaminte ilegale, de care autoritatile nu au habar. Sau nu le pasa ce se intampla cu batranii singuri. Multi dintre ei sunt parasiti de copii si nepoti, care au plecati la studii sau munca in alte tari.

Batranii preluati miercuri din azilul clandestin nu vor ajunge insa intr-unul din centrele de stat decat dupa ce familiile vor intocmi un dosar ce va fi aprobat de DGASPC Prahova. Cei care sunt din alte judete vor fi trimisi catre casa.

Culmea este ca acelasi azil a mai fost in atentia autoritatilor, inclusiv a Politiei, si in urma cu un an si jumatate. Scandalul de atunci s-a domolit, iar proprietarilor li s-a pus in vedere sa intre in legalitate. Nu numai ca n-au facut-o, dar au extins afacerea, in aceleasi conditii sinistre.

UN AL DOILEA CENTRU ILEGAL A FOST DESCOPERIT LANGA AZILUL DIN PAULESTI

Politistii au descoperit, miercuri, la Ploiesti, un al doilea centru ilegal in care erau tinuti batrani, surse din randul anchetatorilor afirmand ca azilul este administrat de aceeasi firma care detine si caminul de la Paulesti in care zeci de batrani erau tinuti in conditii inumane.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Prahova, Raluca Brezeanu, politistii au identificat, miercuri, si un al doilea centru ilegal in care erau tinuti batrani, la Ploiesti, urmand sa fie facute verificari si in acest caz, pentru a se stabili cine administreaza spatiul.

Conform sursei citate, in acest centru au fost gasite trei persoane.

Surse apropiate anchetei spun ca primele verificari arata ca acest centru ar fi administrat de aceeasi firma care detine si azilul de la Paulesti si ca este posibil ca administratorii acestei societati sa detina si alte spatii in care sa fie tinuti batrani.

VIDEO / IMAGINILE DIN CAMINUL GROAZEI DIN PAULESTI SURPRINSE IN 2011 - mai multe informatii aici

CONDITIILE DE NEIMAGINAT IN CARE ERAU TINUTI CEI 40 DE BATRANI: MANCAREA ERA PREPARATA IN DEPOZITUL DE VOPSELE

Reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Prahova spun ca batranii din azilul din Paulesti erau tinuti in conditii de neimaginat si ca primele informatii arata ca tariful lunar de persoana in acest camin este de 1.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Autoritatile care au descins, miercuri dimineata, la azilul ilegal din Paulesti au descoperit ca acolo se aflau 40 de batrani.

Comisarul Alexandru Cardei de la CJPC Prahova, care participa la descinderile facute la azilul din Paulesti, a spus ca batranii erau tinuti in conditii "de neimaginat", iar mirosul de acolo era insuportabil.

El a spus ca a gasit in caminul de la Paulesti numeroase nereguli, de la mancare fara etichete, pana la gaini vii tinute intr-o cada de baie, mucegai pe jos, muste moarte si uscate ramase pe firele electrice si in incinta in care se face mancarea.

Reprezentantul CJPC Prahova a mai afirmat ca, de asemenea, nu exista un retetar pentru prepararea hranei pentru batranii bolnavi, ca niciunul dintre angajatii care se ocupa de preparea hranei nu are carnet de sanatate, iar comisarii au gasit in incinta caminului 20 de kilograme de carne care nu are elemente de identificare, astfel ca nu se poate sti de unde provine sau daca este expirata.

"Pe jos este mucegai, mancarea se face in aceeasi incinta unde sunt depozitate vopseluri, pe firele electrice sunt muste uscate, iar intr-o cada am gasit doua gaini vii", a afirmat Cardei.

Intrebat daca stie care sunt sumele pe care le plateau batranii pentru a fi tinuti in acest azil, el a spus ca, din discutiile pe care le-a avut cu politistii, a inteles ca tariful lunar de persoana era de 1.000 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
CAMERA ASCUNSA. Sistemul care permite unei persoane fara calificare sa ingrijeasca 7 batrani
CAMERA ASCUNSA. Sistemul care permite unei persoane fara calificare sa ingrijeasca 7 batrani

Locurile putine din caminele de stat pentru batrani, dar si birocratia excesiva de care se lovesc cei care vor sa isi deschida astfel de asezaminte genereaza situatii absurde si periculoase.

Ancheta de proportii intr-un azil din Constanta, dupa ce in ultimele 3 luni ar fi murit 3 persoane
Ancheta de proportii intr-un azil din Constanta, dupa ce in ultimele 3 luni ar fi murit 3 persoane

Un azil unde batranii suferinzi erau ingrijiti de personal fara nici o calificare a declansat o ancheta de proportii in localitatea Tuzla din Constanta.

Azil fara autorizatie, asistente fara scoala si conditii crunte. Ancheta la o casa privata din Tuzla
Azil fara autorizatie, asistente fara scoala si conditii crunte. Ancheta la o casa privata din Tuzla

Ancheta de proportii la o casa privata de odihna si tratament pentru batrani din Tuzla.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.